NUFFNANG

Saturday, July 21, 2012

Tahniah aDik ku

Entry ni khas untuk hadikku nan sorang nih... Dia ni syg lebih sikit, pasal apa? Dia ni manja sikit... sikit je hak.hak.hak... Budak yg ada semput/asma mmg manja! Pada pandangan mata-empat ku la.. Mcm en.Ayah! manja! hohoho.. Dikesempatan ini, dikala hakak mu ada belog dan kamu tiada... Ku mencoretlah serba-sedikit ttg kamu ye Mau.. Usha mamat berlesung pipit kiut nih.. Sebijik macam aQiL tau lesing pipit dia haih!

Nama M.Kasyful haQ.. HakHogen kah? Oouww bukan... Mengikut sejarah (ewah!) nama ni diberi oleh arwah paklong ku, abang kpd abahku.. Dia kata mimpi ke, jumpa ke, nama ni semasa di Mekah.. Tu yg letak kat adikku yg no6 giliran keluarnya.. Ingatkan dah habis.. Ghupernya tambah lagi 2org tau miahahahaha.. Family panggil Amar.. sebab abangnya (atas beliau) bernama Amir... Tak kisah la sbb ada makna.. Kengkawan panggil dia Kasy (Kash)... betui ka? Dan difollow oleh adik yg paling bongsu.. M.Kasyfil Zikri.. Juga dipanggil Kash oleh kengkwn dia... haip! kan buleh panggil Zikri? Tepuk dahi...

 Syawal... 2009 kott!
Dua2 Kash - Man in black ^_^

 Boleh teka yg mana Amar? Sangat suka tgok citer Running Man sampai daku pun terjebak masa 3mgu berkampung di KL har.har.har.. Boleh agak la.. dia yg ku panggil ala2 K-Pop tuh! Marah sungguh dia hahaha.. Apa pun entry ni nak ucap tahniah kat dia.. Ye tak Mau.. ahkak mu yg sengals sikit nih.. Selepas berjauhan masa diploma di Tesdec, Terengganu... Besok Amar akan daftar masuk kolej Uni-KL di Bangi dalam bidang yang sama, Degree in Engineering Technology in Automotive Maintenance... Kereta Ford lama abah habis dikerjakan dia hahaha.. drpd tak bleh jln, siap dah boleh bwk gi ganu tau!! kalau dulu kami adik-beradik gelar kereta ford abah tu, kereta hijau.. Tp kini dah digelar kereta merah har.har.har... Untung jugak kan dlm siblings ada yg expert pasal kereta... Belajor rerajin ye adik ku syg..

Hah! K-pop lagi hak.hak.hak.. Kengkawan ko glamer la muka dah tepek dalam blog miahahaha... Sorry, akak sygmu kidnap pic dr fbook yerp! hihihi...Oh ya! Amar pun dah... err counting kejap... lahir tahun 91.. kira la umur dia berapa dah hahahaha...21thn... Dok belajar kat Bangi tu dapat la ulang alik ke rumah MakAbah. Tak jauh sgt kan.. wngsa maju-bangi-wngsa maju... erkK.. Tak la sunyi sgt rumah tu nanti, tambah2 bulan ramadhan ni kan... Okey! Selamat maju jaya ye adikku... sempat sms dia tadi sebelum buat entry ni hihihi...

9 comments:

fieda said...

tahniah ye

are_lin@yu said...

ada adik laki rupanya..hehe..forst time ayu dgr nama ni ;-)

wan nurul hezrina said...

tahniah..eh eh handsome..aku tak pernah lak nengok nyer..hikhik..lain ket muka dia ek

♥ ROS ♥ said...

Tahniah2 :)

Rai said...

tahniah..kawan saya ada sorang ngajar kat unikl bangi tu..hehe..

NzA said...

Tahniah ye...Moga terus maju...Uni KL ni antara universty swasta trkenal gak...hr tu pn along dpt gak asasi sains kt sini....ttp rasanya mahal la kot cz uni-swasta....

IntaNBerliaN said...

ooo ramai jugak adik beradik shima... time kumpul semua mest best kn.. ;-)

Marya Yusof said...

Adik ko ke ni Shima... Hensem ek! Tahniah! :)

ShimaSalleh said...

Terima Kasih semua :))))

Adik berdik shima 8org semuanya..
Apa pun skrg Amar tgh Orientasi selama 1mgu.. So tak dpt berbuka & bersahur sama2 dgn mak abah di rumah..

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.