NUFFNANG

Tuesday, July 3, 2012

Jemput kurma & kek coklat kukus

Ini adalah sarapan bujang2 berdua pagi tadi. 1st time buat cucur kurma nih. Daku buat sikit je sebab takut tak habis. Buat pun kecil2 cukup untuk adik afiQ pegang. Habis gak 3 ketui. Abg aQiL pun makan banyak. Omak rasa2 gitu je. Tp tau tak, memang sedap tau! Manis macam cucur manis.. Tp la ni kita ganti dengan kurma la..Dan guna tepung gandum aje.. Baking powder tak letak pong! Tp mmg setappppp! nom nom

Kurma cincang kasar
tepung atta
air
baking powder (optional)

buat mcm cucur bisalah. bancuh semua, the goreng.
credit:Maghfarah

Lepas sarap, mari menonton bersama... cewah!




Kek Coklat Lembab Kukus Chef Zubaidah


Rupa idok la menawan kalbu hahaha.. Tp rasa boleh tahan.. Hari tu kan ingat nk buat kek coklat versi sepupuku, Along kg. Bahan2 dah ada, alih2 eh.eh try la buat kek chef zubaidah ni kan.. Dah lama tulis dlm buku (Buku latihan budak sekolah ajer) apa kata kita try kann..

100g serbuk koko*
1tin susu cair*
200g minyak sayuran* -daku pki myk msk biasa je
250g susu pekat* -daku kurangkan

*campur semua bahan* dan masak atas api perlahan hingga licin*

250g gula kastor -daku kurangkan 180g @ 150g pun molehh
4biji telur (dipukul hingga berbuih)
150g tepung gandum
1sd/teh Soda bikar
1sd/teh baking powder

Cara:
Satukan bhn yg telah dimasak td dgn telur yg telah dipukul.
Gaulkan bhn2 kering dan campur sedikit2 dalam adunan bhn masak td.
Masuk loyang yg dilapik & digris.
Kukus 1jam dgn api sederhana. Pastikan air menggelegak dahulu.
Rupa atas dah ala2 kek gula hangus kan. Tp sebenaQ nya kek coklat. Cuma next time ku kena kurangkan minyak tu sikit... ke daku yg terlebih gris miahahaha.. Mak abah singgah hari tu pun dpt merasa. Mak kata sedap tp tulah myk sgt hohoho. Tp mak cam biasa lah mesti mintak resepi punya hihihi.. Bagi2 kat jiran sebelah kanan kiri.. Tinggalkan kat umah sikit je. Cukup utk daku, aQil mkn.. ayah mkn sikit je sbb dia bukan hantu kek wakakaka..

Hah? Gapo dia lak nih?
Kasi tau nama aje.. resepi nti daku share ehh
Food adik afiQ.. Mac&Cheese..... Walla

Wassalam...

2 comments:

Rai said...

rajinnya ibu dia memasak...tak penah lagi try cucur kurma tu.. biasa buat cucur kentang je..tp kalau manis saya kurang sikit..

wan nurul hezrina said...

nampak sedap.cucur kurmatuh ko bagi resipi nnt nk buat.haha..

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.