NUFFNANG

Sunday, July 1, 2012

Aku Lampam...

Apa tengok-tengok.. Tak pernah tengok ikan ke?
hu.hu.hu.. Lam nak cerita satu kisah.. Al-kisahhhhhhh (to yibb) hahaha.. Alamak terbawak-bawak pulak cerita P.Ramlee.. Dulu kan Lam dok kat kedai je. Ala... kedai haiwan peliharaan, takkan kedai beskal kot. Lepastu Lam di beli oleh wakJo sekali dgn 3 org, eh.eh. 3ekor kwn Lam :). Tp tak lama ketiga-tiga kwn Lam dah Innalillah.. Gara2 ketiadaan oksigen, paip oksigen tu ala-ala tak betol sikit.. Byk kali dah mem wakJo suh betulkan.. Ha.. bila 3 kwn Lam dh pergi barulah berjaga2.. Itu pun mem yg rajin tgok2 oksigen idup ke tak.. Kesian kan Lam dok sekor-sekor je dlm ni takdok kwn hu.hu.hu.


Lam dah besor dari mula2 wakJo beli dulu.. he.he.he. Cukup makan, pakai, jiwa happy. Cepatlah Lam membesar hi.hi.hi.

Hah! tengok-tengok.. Ni la bujang no2 wakJo. Dok tepuk-tepik tempat tinggal Lam ni ha..
"Omak terkojut!" haaai la.. Ganeh betui la bujang nih..

Tuh-tuh, macam sampai aje nak amik Lam. Keletang-keletung bunyik penutup akuarium Lam tu tau.. Adehhh.. Mau roboh plak umah Lam nih.

Kemain lagi kan bujang nih.. Siap diri atas meja. Agaknya kan dia excited kot tgok Lam ni seekor ikan..
Jangan besok besor ko mancing Lam dlm ni ha udah ye.. Sambil Lam menjeling2 kat 6btg joran wakJo kat tepi dinding nu ha... Hu.hu.hu.

Dah-dah, pi main jauh2. Lam nak tido pun tak senang lah. Puan Mem, bila nak kasik makan nih? Lam dah lapor la.. ngee.ngee.ngee...

4 comments:

Yaya Azura aka Naz Azra said...

kalau betul Lam boleh bercerita..erk..
kena cari geng utk Lam tu..bosan agaknya Lam duk sorang2..hihi

IntaNBerliaN said...

hihii.. ada geng mesti lam lg eppy ni... blh dia bersembang dgn geng dia.. hihi

wan nurul hezrina said...

waaah dah jupe geng dah..bisla ko chemot dia tak layan dah ko lg dok lyn lam jew

ShimaSalleh said...

YayaAzura: Tu la kesian Lam dok sekor2 dlm tuh

IntanBerlian: ha'ah la bleh sembang

WanNurul: Hahahaha... aku plak sunyi pasni hahahaha

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.