NUFFNANG

Friday, January 27, 2012

Jenis-jenis APPLE

Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh

Apple jenis Fuji, Gala, atau epal Golden Delicious merupakan pilihan yang baik untuk resipi puri ini. Mereka secara semula jadi manis, tidak “tart”, dan akan memberikan hasil yang terbaik.

1 biji epal yang masak

Air ¼ hingga ⅓ cawan (60 hingga 80 ml) (jika memasak atas dapur gas)

KAEDAH MICROWAVE:

Basuh dan TIDAK PERLU kupas epal.

Potong dadu sederhana besar

Letakkan epal di atas pinggan, bahagian sisi yang telah dipoton mengadap ke bawah.

Gelombang mikro pada tinggi, 3 hingga 4 minit sehingga epal lembut (tidak perlu ditutup).

Biarkan epal sejuk dan kemudian kupas kulitnya.

Puri di dalam blender selama 30 saat atau sehingga tektur puri halus.

Tapiskan

KAEDAH DAPUR GAS:

Basuh, kupas dan potong kepada kepingan kecil.

Tambah air ke periuk kecil dan biarkan mendidih.

Tambah potongan epal pada air mendidih, tutup, kurangkan haba, dan reneh selama 10 minit atau sehingga epal lembut.

Sekali-sekala lihat untuk menentukan samada anda perlu menambah lebih banyak air atau tidak.

Biarkan campuran menyejukkan sedikit dan kemudian kisar epal dan air dalam pengisar selama 1 hingga 2 minit sehingga epal menjadi puri.

Jika diperlukan, tambah 1 hingga 2 sudu besar (15 hingga 28 ml) air.

Tapiskan.

Resipi ini, jika berada di dalam bekas kedap udara dan ditutup ketat, mampu bertahan selama 2 hari di dalam peti sejuk.

HASIL: 3 hidangan buat bayi, 2 sudu besar penuh (30 hingga 40 g) setiap satunya.

Setiap hidangan mengandungi:

25.9 kalori

0.1 g jumlah lemak

0.0 gram lemak tepu

0.0 mg kolesterol

0.5 mg sodium

6.9 g karbohidrat

1.2 g serat pemakanan

0.1 g protein

3.0 mg kalsium

0.1 mg besi

26.8 IU vitamin A

2.3 mg vitamin C


The Best Apples for Baby Food

“The best apples for making baby food are those that are naturally sweet – this, of course, avoids the need for extra sweeteners in your recipes.

Some of the sweetest apples are:-

  • Red Delicious
  • Golden Delicious
  • Braeburn
  • Honeycrisp
  • Gala
  • Empire (great for applesauce as it tends to go a lovely shade of pink!)

Apples that are more tart in flavour – and that you may wish to avoid in the early stages – include

  • Granny Smith
  • Pippin
  • McIntosh
  • Russet
  • JonaGold





Wassalam...

Saturday, January 21, 2012

Love them much!

Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh

Hari ni kito layan gambar kanak2 riang aje la yeh...



Nak tido pon samo2...
Suka Mak! :D


Inilah cucu2 atok salleh & embah jariah
Nti tgu ngantin baru nyer lak. Bila la gamaknye..



Lepak umah atok @ kluang



Berkasihsyg la kamu adikberadik
Mak suka :D


Love dis pic!
smileeeee

Wassalam...

L.i.P.a.N

Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh...

Haaaaa... Nampak dok incik lipan yg comey lote tuh! (comey kah?) Saje kasi seram bulu ketiak kan.

Al-kisah, daku balik kg mgu lepas. Jemaat mlm khamis daku dh de kat pontian sbb sabtu nk pi kenduri kawen sepupu. Memlm tuh dlm kul 2.30pg (eh pagi ke mlm? ;p) daku dikejutkn dgn rasa sakit yg amat sgt diibu jari tgn kiri huhu. Cecepat la bangun bukak lampu. Tetgok xde mende pon. Igtkn kena gigit semut hitam yg besarrrr tuh! tp makin lama makin bisa. Klu semut itam tu gigit jd gataiii.

Aduhhhh! siap suh mak daku tangkalkan ngan al-fatihah. Ye lar kan mujarab klu mak yg ubatkan anknyer hukhuk. Tp xjln gak. Bisa woo. Drh mmg xde la. Daku tak pueh hati selak bwh toto. Hah!! ko! tu dia mai. Lipan la apa lagi. Dh mak ngan diriku terlompat2 sokmo ekekeke. Smpi la pakcik ku bangun (tuan umah). Dia la yg meng'arwahkan' lipan tersebut. Sambil mulut potpetpotpet dia kata sakit tak? nak gi klinik tak? aii mcm mana org tgh ramai ni lipan leh masuk umah? kesian dik mak ko kena gigit lipan... huhuhu

Lama2 mmg daku leh tahan la bisa tu. Nyut nyut bunyik dia ;p.... Tup2 terpikir sms en.suami. Untung dia belom tido lagi. Sbb dulu pon dia penah kena gak. Ubatnye hanya gunakan asam jawa. Ambil bijinya sahaja. Belah biji tersebut (mmg keras, ketuk la pakai parang ye) isi belah dlm nye yg berwarna putih itu ditekap kt tempat lipan gigit.. (gigitn lipan meninggalkn 2lubang halus) Tekap punye tekap huuuuuuuuuuuuu rasa bisa balik wooo mcm memula kena! Sebab biji asam jawa tu sedut bisa lipan. So mak pon balut la ibujari daku tuk elak biji tu jatuh masa nk tido. Takkan nk pegang je hohoho..

Sudahnyer org dh terahim, baca quran sblm solat subuh baru la si kecik ni nak tido! Mamai la daku hoh! Dh pagi bukak la n tgok hasilnyer. Mmg tak sakit dh. Bengkak pon tarak. Kekdg je tergesel ada la rasa cam tajam2 gitu.

Ubat lain yg mujarab selain guna biji asam jawa ialah. Tahi incik lipan itu sendiri.. sanggup tak korang operate beliau? Kalo agak2 dh kelam kabut pi aje la spital ek. Nti misi injet n kasi ubat hohoho..
Apa pun bersyukur sbb daku yg kena gigit, mmg ikutkan logik aQiL la kena dulu. Dapat gak la merasa camno penangan bisa lipan hihi.... Pasni xde la takut sgt ngan lipan kot huhuhu.. seram sejuk je ;p

Wassalam...

Friday, January 20, 2012

Abg aqil dpt hadiah....?

Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh
Entri hari ni budak bijak dpt hadiah... Tp pun bukan salah abg aqil huhuu.. Tgh sedap dia lari2 terusssss PAP! jatuh gara2 tersandung slipar dapur mak dia. Nangis? Udah tentulah! Maknye pi la belek2 gigi dia, ok je darah pon xde.. Rhopernyer ha.. Dagu dia yg terkoyak. Mmg nangis xberlagu la! Darah nitik2 gak la abes baju. Mak pon cepat2 amik minyak but-but sambil selawat2 nak sapu kat luka tuh. Tup2 hai terus diam plak budak bertuah ni. Sanggup berjiwa kental n kuat ala2 budak kebal gara2 tamo mak dia sapu ubat! Aiyo! kejar punya kejar, pegang sana sini hah...... Dapat! zap! sapu.. Okeh dh tak nanges pon! klu pi klinik mau kena jait gaknih sikit, errr nti mak dia lak yg nanges huhuhuhu. Dh ptg ni dpt la sapu lagi sedas. Sbb budak bijak tgh beristirehat bersama adik tersyg... Emm mcm2 la budak nk membesar nih!


Wassalam...

Friday, January 6, 2012

Sharing is Caring

Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh

Allah! Lama sudah ku tak bersiaran... Lebih byk membaca, mencari-gali ilmu2 ttg penyusuan, kesihatan, ak lupa gak utk pemakanan bayi (ecehhh ni kes tak sabar nk kasi adik afiq mamam nih). Byk perkara2 baru yg selama ini tidak ku tahu..
Apa pun kali ni daku nk kongsi amalan2 utk ibu2 menyusu.. Semua ni dpt dr rakan2 KIM..
Jom, sharing is caring :D
Memula jom baca Surah at-Taubah dulu.. Utk sesiapa shj





Teknik yg menarik nih. Para suami sila bantu isteri anda utk memberikan susu yg terbaik utk anak2 anda.. Daku dh try. Alhamdulillah berhasil. Tp kena rajin la yek ;)


Menarik bukan...

Wassalam...

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.