NUFFNANG

Monday, June 27, 2011

Bleh caya ke...

Salam hari senin semua..
Lagi entry berkait dgn 2nd preggy ku..
Dulu masa aQiL br 8bln cik abe dh bwk dia pi keje. Naik treler lagi pi kilang sawit. Ku pun dihangkutnyer sekali la kan.. Ada la 2x merasa naik dak aQiL nih. Masa kecik idok la tau apa2. Bleh layan tido je dia. Cuba kalo skrg ni kasi naik, mau xmo turun2 hahaha.. Hari2 asyik ckp "buu ayah, buu ayah" *buu=lori* tah bila nk ckp dgn betui

Nak dijadikan cerita.. Seorg tua @ penyelia kat kilang tersebut siap ckp kat cik somi.. "Lu haa anak nombor dua pun lelaki jugak. Itu nombor tiga baru perempuan" Mana awak tau? Kata cik somi.. "Saya tau la, saya sudah hidup lama..." Korang leh caya tak? Dia ni seorg cina umur pun ada la hampir 80thn.. Mmg dia kuat lagi bdn pun though lagi. Larat lagi angkat sawit. Ku memula pun xcaya gak dia dh hampir 80tawoon wooo..
So kita tgok ekeke.. Ku siap ckp kat cik somi.. Hermmm kalo betul apa dia kata, sampai ank no 3 ajerlah.. huhu... ;p Kalo betul.. ku idok la caya.. Kita tgu ajerlah baby keluar ye.. Mesti ramai yg dtg rumah ni tgok baby baru sebab hari raya! Ku pun awal2 dh siap2 kemas rumah sekaligus..

Friday, June 24, 2011

Cer komen! Cer komen! Aiii malu lak ;p

Tadaaaaaaaaa... Phewww! xdok kijo gini la jadinyer. Sebona'eh mmg 2nd preggy ni ku tak suka bergambo. Dok amik gambo suka! ;p Tp kali ni nk wat perbandingan perut ewahh! Beza masa preggy aQiL n 2nd baby nih.. Kalo tgok gambo korang xperasan sgt kot. Tp ku yg bwk perut ni byk perasannyer ekekeke ;p



Time2 preggy pun nak makan pun malas! Haih dh mcm org berdiet! Tak patut! Tak Patut! Abeh nk wat camner ku kira tahan juga la ni. Mkn makanan ringan2 je. Nasi sekali sehari jer hahahaha :D Byk roti n biskut n kuih n... HUish!



Pewot 2nd preggy ni pun ada kecik sikit. Maybe ruang dah besar psl aQiL dh besarkan dulu 'bilik' dlm pewot nih ;p So anggap yg 2nd ni ada kicik sket.. Oiii kalo 3.6,7,8,9 tu kira bosar lah! ;p



Tengok dan perhati ;p



dia pun nk menyelit gak




Pose lagikk




Ha.. meh2 tangkap gambo ngan mak
pegang baby ;)




Last kopek








Gambor di ambil wat2 kenangan kemudian hari. Dlm gambo mmg nmpk besar gak nih!


Oppsss! gambo di amik di tempat yg sama cermin yg sama masa amik gmbr preggy aQiL dolu haha. Juga pada minggu kehamilan yg sama.... 32mgu!!


Nak tengok tak perbezaan dgn powut den yg 1st... Wakakaka... Jadi model powut jap eh ;p





Kedua2 gambo hr yg sama mgu ke 32 cuma baju je ku tukar ;p cehhhhhh!


Haaaa ni leh tgok tak bezanyer? Cer kome2 komen sket..


Time aQiL mmg lonjong bebenor! ;p


Hok baju biru tu 2nd preggy yerp!

Wednesday, June 22, 2011

32weeks~

Senin hr tu pi cek up spital kes yg ku masuk wad kejap.. Tp cam biasa la cek nyer xde apa pun n dikira booking spital skali la nih.. Apoint kul 10 tp dekat kul 11 br ku smpi yelah gomen pun lmbat. Dh alang2 lmbt biar ku lmbt lagik wakakaka ;p.


Asalnyer nk tinggalkn aQiL kt umah jiran sblh. Tp dia nk ikut lak kata nk jln2.. Ku pun HA kan jelah. Tp kesian sbb dia jaga baby yg br 26hr, nsib baby ni tido je xbyk ragam. Taulah dh cekup spital berejam2. Kesian pulak kat jiranku itu hukhuk. Dgn aQiL yg ke hulu ke hilir tak dok diam. Err ank pompuan dia yg besar ada la tolong jaga aQiL. Haru biru jugak lah. Smpi ke kul 1 br nk jln balik. Kesian mereka dgn xmkn lagi huhu, penat menunggu ajer.. Ku pun cuma sempat jamah nugget ajer pg tuh. Sampai je rumah masing2 pakat tido haha.. Ku tak mkn nasi. Dpt rehat 1jam jadi la br pikir nk cari makanan.. Tah skrg selera on off ajer. Kdg seharian mkn roti jer bleh?





TQ mrGoogle


Alorr tomeyyy nyer


(katun je pun!) ;p




Masa cek up spital ku dh 32mgu.. dgn keberatan 63kg. Pewot pun ada kecik sikit dr masa ngdung aQiL dolu. Skrg pewot cam bulat2. Kalo aQiL dh lonjong ke depan hahahaha...
Ada yg kata laki, ada yg kata pompuan.. Suka lak tgok org main teka-teki teka-tekuk ni. Kalau de contest teka jantina baby saya kang nk kasi hadiah apa? Hadiah baby? Wakakakaka ;p Parah!Parah! Apa pun mmg tak nmpk. Time scan je mula la kaki tgn baby naik turun aktif semacam. Time gini nk tgok jantina leh nmpk lagi ker? Tingin nk pi scan swasta nih. Tingin nk tau baby apa.. Tp cik abe kata "tgu jelah dia keluar".. "Hai lmbt lagi la cik abe oii".. "Ala, awak nk baby apa? Klu pompuan, pompuan la dia keluar. Kalo laki, laki la dia keluar".. Pulok gitu! Hadoii. Ini kes mmg tak kasi aku pi scan la nih ;p







TQ mrGoogle


Gini la ghopernyer.. Adehhh pinggang pun udah sakit


Tuesday, June 21, 2011

aQiL di KL...

Sambung lagik.. Err ni la yg ku mkn tgh hari td.. Err org tgh "M" dan xde mood nk mkn nasik hehehe.. Tp dak aQiL tak minat nk mkn. Omak je;ah yg ngabeskan ye. Ptg sikit la br masak lauk utk ayah huhu..
Kecah betuiii ;p


Meh la layan aksi aQiL yg sempat diambil masa dok kat umah atok 2mlm..

Suka tol dia sbb kat sana leh naik tangga. Walau umah sendiri ada tangga tp dia 'kureng' heran sikit. Sebab mmg jarang sgt la omak eh naik tangga. Kat KL adik2 dok naik turun tangga je tu yg dia jakun sket ;p


Gi memana mesti bwk menan lori, kang dia boring
Kalo tak bwk kang omak kene lak beli lain huhuuu

Cakkkk! Pas mamam nasi + sup ayam embah msk..
Sodap! byk dia mkn.
Tu tgh kecek embahnyer emping blinjau
Tekak jawa betol la!

Hah kat umah sendiri leh main piuk belanga
Kat umah atok ni la yg dia dok tolak tarik


Siap tunjuk kat atok n embah..

Konon kuat la tu leh tolak sampai ke depan

Siap la pasni! Hahaha













Bila dh kelam-Kabut...

Tgh hari dh.. Baru pas melantak nih haha.. Hamboih! tak menahan melantak yerp ;p Apa2 jelah. Nk citer psl mgu lps. Geram ada, suka ada, mcm2 ada lah... Dipendekkan je.. Khamis mgu lps mlm pas maghrib leh terkocoh-kacah packing baju nk lik KL. Dah la hari tu msk lauk byk.. ikan tongkol msk kari n pucuk ubi msk lemak (huish! sempat pomot lagik.. lauk lak mmg menambahkn lemak dibdn! ;p) Ku dh risau psl mmg tak suka tinggal lauk2 klu nk keluar gi memana dlm jangka masa yg lama. Ni gara2 cikSomi tetiba ajak lik KL sbb dia ada hal ngan kwn di putrajaya.. Pas maghrib ajak kwn cikAbe mkn sekali, habiskan lauk yg ada. Alhamdulillah abis cuma ikan ada seketui tu masuk la peti ais Haih! Dekat kul 9 br bertolak n smpi KL dlm kul 11. Nasib keta ku dh tukar tyr n spotrim skali. Jd nk jln jauh pun xtakut sgt. Sblm nih tyr pecah n spotrim bengkok! Bleh? Ganaz betui kan smpi bengkok hahahaha..TP budget udah lari la kan.. Huhu..

Sampai KL mak abah tgh tgu, xtido lagi. Tp cikAbe ku tak tido umah. Dia n kwn pi putrajaya buat urusan n terus balik ke Muar sbb kwn dia keje.. Igt leh lama sket smpi aHad sbb nk bwk aQiL pi swim kat pool.. Tp xdpt.. smpi sabtu je. MakAbah ada kenduri kt kg so dropby kat muar la hantar ku balik.. Sekejapan ajer la xde rasa apa huhu.. Mcm ni la cikAbe ku suka last2 minit.. Smpi baju ku pun xbwk.. cuma bwk seluar je.. Adoyaiiii. Baju adik2 mmg la leh pki n pinjam TETAPI dgn pewot ku yg dok memboyot ni agak2 muat tak? ;p Hantam sajalah.. Ni kes kelam kabut la n lebihkan packing ank dulu dr kitanyer brg.. Hai len kali tamo camni.. Nak kene piat tinge cikAbe nih hahahaha... Dia mmg la relek je kita yg xcukup kaki tgn huhu

Apa pun kita layan gambo eh.. Totap ado gambo kan!

kelapa gading cikAbe amik kat opisnyer tuk kasi sy minum. Tp pait, xsodap!

"Kalo nk wat ubat mmg kene amik yg xde isi br berubat namanyer" Kata cikAbe

Last2 xminum pun daku hahahahahahaha...

Sesmpai KL citer kt mak. Soknyer mak terus watkan jelly kelapa

hehehehe...

TQ mak ;)

Gambo kandid.


Atok ngah layan aQiL. Yg dak dua org tu syok tgok TV citer pe tah


Layankan jelah



p/s: Igt dh lik KL dpt pi cari telur ikan.. Tp xsempat. Dpt pi Hari2, n Giant Tmn Permata je. Jln lelama sakit plak ulu hati nih.. Adehhhh

FM cikpuanPIE dh selamat tiba!

Pon! Pon!.. Dah sampai pun hadiah giveaway dr cikPuanPIE;Darlingszsite.. Sampainyer mgu lepas. Tp sebab ku ada hal sket maka baru ni la nk hupdate. Anyway TQ ye cikpuanPIE..



Ku dpt yg dolpHin bwh skali tuh..

Wednesday, June 15, 2011

Naik Harga Lagi!!! Lalalala...

Selamat tgh hari semua.. Td tgh bw sat tetiba xdok elektrik la.. Kaco betui. Nasib xde wat apa2 just bW sajer. Tp terkojut gak la omak nih berdentum munyik tv tertutup camtu jer. Haperlg ajak aQiL dok luar la ada angin fresh sesambil suap dia mkn eskrem La'Cremeria chocolate mocha indulgence yg ayah beli kikikik.. Sodap! Tp xleh mkn bebyk, muak gak n nti bdn jd lesu huhu..
Pehtu tak lama mrPosmen pun sampai.. Igt bil astro yg sampai (suka antor bil lmbt2 pehtu camne ku nk pi byr bukan nyer ku debit dr akaun, pki post opis jerk!)..Ghupenyer yg sampai surat pemberitahuan kenaikan harga baru! Ceh! Kunonnyer akibat tekanan kos yg berterusan, termasuk kos kandungan global dan tempatan serta hak2 siaran, harga pakej tertentu... Dh tuh astro beyond ko ThumbsDown gak! Hujan xder siaran gak! Cukai pelanggan yg kene byr gak smpi 6%!
Dipendekkan.. Ku yg amik pakej Mustika, 2Mini, sport yg sblm ni caj RM84.90 - masuk cukai jd RM90.. Maka dgn harga baru dh jadi RM95.90! itu blom masuk cukai yerp!!!! smpi sebelas hengget ko naikkan yer... Xper abis Maharaja lwk ku mau potong itu mustika. Katun2. Sport pun. Pakej biasa-Pek Famili xnaik rege ye.. totap RM37.95!... Xde astro pon xpe kot bleh hidup punyer.. Nk tgok katun aQiL omak psg cd ajer la leh joget2 smpi mlm ;p bleh? Hahaha.. Takut ayah je yg kebuluq nk tgok tenis, bola sepak dn lelain.. Haish!
Saper yg tak tau tu disini ku bgtau yerp... Huhu.. makin tambah la belanja bulanan kowang

<>

Sunday, June 12, 2011

Nota Ahad...;p

Cewahhhh.. mementang lama ko tak hupdate.. suka-suki jer kan.. Bukan apa, sejek poyot mula memboyot lebih2 lagi di trimester ke3 hadoiii keletihan melanda. Kekdg loya, lueh pon ado huhu.. Takat BW je blog kwn2 itu pun xde tinggal jejak walau sekelumit aci tak? Mahap la yer. Hari ni mengisi ruang rumah yg dh sememangnyer bersawang.. Apa plak citer kali ni? Takde pe sajer nk tetaip at least ada gak entry ;p

Cuti skool hr tu dpt la adikbadik dok umah ku selama 5hr. Tu yg xde masa ku nk tgok blog psl bebudak dh syok main game tak kasi can la kat akak dia nih. Gitu-gini pun dpt la mereka tulon kemas umah angkat2 perabot yg mana ku tak larat/dilarang angkat hahaha.. Dgn vitmin klinik dh byk kali skip last2 cekup awal bln ritu ha amik ko! HB 10.5 sajer.. Tu la riak sgt tak mkn ubat psl bln lepas 13.6! kekunun la tuh. La nikan dh kena mkn zat besi 2bj sehari huhu.. Tak kisah la cuma ku kepenatan n smpi lupa nk mkn ubat leh tak? ;p

Emm disebabkan ku suka mkn agar2 lumut @ santan.. byk resepi yg ku cari kunon nk try la.. Hr tu wat kaler ijo la ni wat pki gula merah ajer.. Ha meh layan.. sgt shedap tau! Lyn gambo jer itu pun snap sekeping ajer haha ;D

...Ni la rhopernyer...


Sementara tu layan lak dak aQiL yg dh besar pjg nih. Omak xde modal/mood nk amik gambo aQiL. Psl dak ni dh tak minat nk amik gambo. Dgr bunyik kamera on jer dia bersedia utk LARIKKKKKKKKKKKKK!..


...Tgok la tu siap jelir lidah lagi...
...siap-sedia...



...LARIKKK! haha...
..nakal nih..
...aikkk cam sama jer ngan bende kuning kt blkg tuh?!...
:P




...Tgok la tuh gaya dia tgok TV...

..kusyuk kemain..

...pangge pon wat dunno jer...


...Hah last kopek...

Itu je la yg dpt omak snap



Pehni menunggu result HB aQiL pulak. Jumaat lps amik 2tiub drh. Cian dia.. Tgu doc paed kol. Harap xde paper just mkn ubat zat besi ajer.. Anak mak ni kan kuat!











Wednesday, June 1, 2011

Masuk AiR!

Waaaaaaaaaaaaaa... Apa la nasib ku ini.. Smlm tgh syok2 sms ngan member. Tinggal HP jap dok masak kat dapur.. dtg dak aQiL bagi HP omak siap ckp ayah! ayah! kunon ayah telepon la tuh!
Ghupanyerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!

!!


!!


!!


!!


!!


!!



!!


!!


!!

waaaaaaaaaaaaaa dia dh masukkan omak nyer tepon dlm gelas atas meja tu... Uwaaa! Patut la ku tgok hapesal berkelip2 lampu HP ku inih? Siap keluar battery charging.. Magic betol! Hermmmm dh keringkan pun semalaman still tak leh on da..

Nampaknyeer kena beli tepon baru la saya.. Lgpun Hp tu mmg speker dh tak berapa nak dgr. Hai bertahan 4tahun sajer... Pki samsung ok dok? Belek2 sok kobau tadi cam murah je huhu..

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.