NUFFNANG

Saturday, March 31, 2012

Ber'Wassup'!...

Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh

YaawWw!

*Topi ni masih 'besar' utk adik afiQ, tp abg aQiL tetap mahukan topinya walau dah kecil utk dia pakai-ketat, melekat ;p*

Jom2 saper suka editing gambar bleh gi kat pixlr.com

Friday, March 30, 2012

Aktiviti~

Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh


Citer cuti sekolah seminggu hari tu baru nk kasitau kan =p
Kesahnya adik n ank buah bertandang, tido umah. Ni 1st time anak dara tu @ Sarah berjauhan dgn mummy n abi dia kehkehkeh.. Daku bersedia la bila2 masa kot tetiba dia nanges mau balik kl jam tu gak tak ke haru. Nasib la dia okey dgn makLang nye.
Dorang dok sabtu-selasa je, Tak lama mana pon. Nak pi memana pon xdpt sebab cuaca tak mengizinkan + en.ayah keje loh.
Suatu ptg en.ayah balik awal, so bleh la pi jln2.

Pilot tolak troli hahaha kelakor je kan
Dua2 nak sumbat dlm tuh =p

Pose kat cormin hahaha
Tgok Sarah, kemain lagi tu

Aktiviti yg mokde dia buat.. Mari mewarna ;)
Sarah pandai kaler sebb dh gi skool, 5thn dh
Sama je besar ngan aQiL kan.. :)

Tgok tu kusyuk betol dia..
Sori la mokde lukih tak lawo ;p

aQiL?
Hihi dia blom pandai lagi. Amik kaler merah conteng2 sikit,
tukar kaler lain lak ;p
Warna-warni dh gajah dia.


Wednesday, March 28, 2012

Tolong Mak...

Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh


"Mari saya tolong mak lipat kain yg dh macam gunung ledang tuh"

"Cak!"
" Copat la mak, saya tak sabar nih"

"Eh! mak kelik gambo saya ye"
"Harus nih posing dulu"
SMILE :)

" Cepat mak, saya tgh menten choOmelL nih"

"Brupsssss pss brrrr"
"Alamak kain kat bakul mak belum kering lah, basah je ni"

Itu ayer liur kamu la sayang.. Bila la nak habis ngences nih hukhuk..

Sekian, iklan utk hari ini :)
Wassalam

Sunday, March 25, 2012

Wira vs Bajak


Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh

Wira vs bajak? Apakah?
Aduhhh cubaan demi dugaan.. en.Ayah balik keje terus bgtahu keta kemek, kena langgar.
Sape langgar? Langgar ngan apa? Teruk tak? Hish! tak nyempat2 macam butir peluru keluar kan ;p Mmg la risau sbb bln lepas pon tepi keta calar n kemek sikit masa kitorg masuk supermarket beli brg dan tak sampai 1/2jam pun T____T
Inikan pulak kena hempuk ngan bajak.. Tau tak bajak tu apa? Bajak yg angkat buah sawit kat ramp sawit tu ler hukhuk cer ushaa sket ^____^



Eh eh ini bajak mainan ;p
Hahaha ala2 depan dia cenggini la yg kaler biru tuh
(aQiL mak pinjam sat na)
Stok mainan aqil semuanya lori tau jgn tak tau. Segala jenis lori ada.



Dah siap2 keje daku pun keluar siap bwk kamera. Ya Allah! teruk gak nih kan..
Actually kena bontot bajak tu tau. Yg buat budak indo kat tmpt keje en.ayah. Sedap2 dia gostan bajak terus dilanggarnye, tak nampak.. Padahal keta tu mmg parking tmpt biasa bwh pokok T________T
Dapat mintak maaf aje la duit mmg xde. Berlaku lak depan mata en.ayah sendiri. Nak mintak ganti? Dia pun xde duit. Agak2 boleh tak mintak kat en.boss? Sebab bajak tu boss punya... Huhuhuhu
Sedih tgok en.wira nih. Dah la rupe pun comot sbb tuan tanah tak cuci :p
Rasa2 kalo hujan kuyup tak bonet tuh? Takat nih lampu signal n merah hidup lagi.. Huhuhuhu
Baru 2hr lepas en.ayah tukar tayar motor depan, blkg.. Adehhh tak tahan sedih dan susah hati jugak ni T___T
Takpelah dugaan kami. Sabar! sabar! sabar! Ya Allah bukakanlah pintu2 rezeki dari langit dan bumiMu ini. Bantulah hamba2Mu yg dlm kesusahan.


Okeh. Dah jgn sedih2 lagi. Hari mgu ni kamo2 masak apa utk keluarga?
Menu afiq cuma cauliflower+carrot shj. Dah 2x mkn. Kang kul 6> xtau nk kasi lagi ke tak :)
Lain2 mkn sawi bening, ikan goreng & sambal belacan aje. En.ayah mkn ulam kerdas. Ptg2 ni plak teringin nk buat bubur merah putih. Senang je sbb daku mmg ada stok kelapa n parut kelapa pun ada. Yg sebenarnye nk kasi abg aQil mkn byk sikit. Asyik mkn nasi kosong aje. Apa pun tanak huhu


Nyummm... *telan ayer liuQ na...*


Okies.
Wassalam.

Saturday, March 24, 2012

Glass painting

Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh

Daku Nak Promote satt..

Sesiapa yg berminat dgn glass painting boleh beli @ order dengan owner YangMalina Zaik. Painting sgt gojes dan cantik2.. Jom singgah sat :)



Beliau juga menawarkan perkhidmatan Mini Pelamin. Jangan tak tau utk Lembah klang FOC utk pengangkutan.

Jom singgah.. :)

Friday, March 23, 2012

Salam Jumaat - Afiq Bangun subuh

Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh

AfiQ Bangun subuh? Ehehehe.. Mmg xpenah bangun seawal 6pg. Biasa kul 7 br dia celik. Pulak tuh sampai kul 8> tak tido2.. Puas nenen mata celik gak. Last2 Omak suap dia makan je, Oat+kurma+epal.. Burp! Mandi dan tido!
Hari ni prepare mkn ptg afiq bubur+ikan bilis+carrot.. Smpi esok. Biaso la omak wat stok 2hr sekali klu kurang rajin. Kalau rajin hari2 msk fresh.. :)))
Jumaat nih tatap aksi ank & ayah plak di pagi hari
"

"

KEJAP TAK ADA....

KEJAP ADA... EEEEHHHHH APAKAH ITU?
CER TEKA....










AUMMMM RASELAH
AGAK2 SEDAPP TAK


SAYER MAKAN KURMA TAU!
BUKAN KUMBANG (Ekrr ada rupo kombang ko? ;p)

Ayah dok bagi sebiji gitu je.. Sikit je pastu tamo dah. Mak masak lagi setappp tau ;p
Habis semangkuk :)

Monday, March 19, 2012

Monday Blues...Blues ke kalo camnih? ;Dv

Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh


video

Sorry omak tak reti nk rotate ;p
**Sila abaikan sore daku yg kiut mcm katun tuh**

Sunday, March 18, 2012

5hr takde post!!! Sebab....

Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh


Sejak hari rabu kena gusi bengkak..

(picca;Google)


Akibat tak berapa nk tahan pi klinik gak mkn ubt bengkak.

Bila kena gusi bengkak nih ;
> Kumur air garam
> Cukup tido dan rehat
> Kerap mandi sebab bdn panas tu yg jd gusi bengkak
> Elak mknan manis, panas, keras2, pedas2
> Kunyah ais/ aiskrim kasi sejuk (petua kak Mar :))
> Letak bedak sejuk dipipi yg bengkak ( petua Lyn)
> Minum 100plus / air asam jawa / air barli

Daku telan ubat pon masih rasa denyutnye sikit2 sbb mmg elak mkn ubt tahan sakit@ponston. Dah la mkn tak berapa nk lalu kang mkn ponston mau kena gastrik plak daku. Ikutkan hati mmg mls nk makn segala ubat2tan nih tak berapa elok kan ubat dok masuk je dlm tubuh. Tp dh kata seorg ibu mana la reti dok diam. Telan gak la ubat bengkak. Hari ni dah susut sikit. Pas baik je nk pi dentist lah.. Igt nk cabut je gigi bongsu tuh sbb senget sikit, gusi pun jd cam berlapis huhuhu.. Sethn sekali mesti kena cam nih. Tempat yg sama lak tuh..

Okies mau rehat lagik nih. Kalo sakit mmg bwk ke mata, kepala.
Tak kisahla hari2 mkn bubur..

Wassalam..

Wednesday, March 14, 2012

Udang Galah Masak Lemak CiliApi

Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh

Adehhh ni post yg amat lambat. Almaklumlah diriku idok la ngadap pc ni 24-7.. Perlu juga lalui rutin harian sbg surirumah. Smpi lupa nk post lunch kitorg sabtu lepas.. Yikkk! 4hr da... wakakaka.. Apa pun daku post gak psl best! Menu udang galah msk lemak ciliapi. Msk spesel sebab mak,abah, adik n ankbuah nk dtg. Plan asal nk msk udang kari, tp xpe la buat cili api je. Kasi terbakar sikit hihi.

Antara bhnnye; Bwg merah kecil, bwg putih, halia, kunyit, lengkuas, serai, daun kunyit, ciliapi, asam keping.
Heronye tentulah udang galah kan.. Ada yg xde dlm gambo ekk.
Daku mmg suka pki bwg merah kecil ye walau leceh nk kopek. Citarasa en.ayah.. Bwg beso tetap beli tp 7-8biji je itu pon pki bila agak2 mls nk kupas bwg yg kecil kikikik ;p

Opps! santan jgn lupa plak eh.. Dh blend semua bhn campur je dlm santan. Daku tak asing yg pekat n cair, lebir je semua hihihi yg penting kena jaga la. Kacau baik2 smpi la mendidih. Berdiri je kat tepi piuk tuh hahaha. Dah mendidih baru la leh besorkan api, kalo tak mau pecah santannye n berketui2, kan tak cantik dah..

Huiii galahnye kan.. tajam sbb ada duri

Hah bosar tak? kikik. Ni pon dh separuh jln br nk snap kan..
Kasik mak abah mkn dulu smpi puas br daku mkn (yg sbnrnye dh muak hahahah).
So adik n ank buah tinggal umah daku, makabah lik kg ada kenduri. Smlm mereka2 dh balik ke KL semula. Sunyi dh rumah ni. Sblm balik pon sempat msk kari ikan senangin utk makabah mkn tgh hari.
Adik plak sonok la dia dpt mkn siput sedut cili api.. Pergh! sumernye bersantan bagai! Hihi kelapa petik n parut sendiri.. Kasi skali stok kelapa kat mak.
Dengar2 harga kelapa kat KL sebiji RM2.30? dan mengikut saiz? Betui ka? Skrg mak cuma perlu byr upah parut je dlm 4-50sen.

Saturday, March 10, 2012

Pengadun kuih@kek

Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh

Nak tayang mixer-pengadun kuih. Tp daku keluarkan ia dr lemari utk memblender bubur dak afiq hahahaha. Sanggup kan!
Sbnrnya masa beli dolu xtau fungsi mata yg ni. Now dah tau. Ala2 handblender hokey! Ahaks.. Klu nk beli yg mmg handblender pon bleh, tp daku dh ada yg ni so gunakan je la. Xperlu bazir. Cuma kena la pegang kuat2 ye masa nk blend tuh hahahha..



okies! Bubur+kurma+epal=siap!


Wassalam..
Psstt nak tau lunch spesel kitorang hr ni tgu next post hokey :))

Friday, March 9, 2012

Cek Up afiQ

Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh

Citer hari RABU lepas.. (basi dh =p) Rutin cek up afiQ yg dh 7bln-7.85kg. Cuma naik 300gm even dh mamam. Syukur Alhamdulillah better than last month, 150gm only. Dpt sedas jab 6bln punya. erlewat 1bln sbb kes kehabisan stok ubat (boleh?). Jab ini adlh utk hati baby. Missi kata ubat ni tak demam. Sesambil tu rujuk Doc sbb dh semgu afiq tak biyak!. Walaupon fully BF, tp hati omak tetap riso sbb dia dh mkn. Hari2 massage dia, ckp2 ngan dia "adik, bila nk yak dik?" Kontut pon xdgr @ berbau.. Perut okey lembut je. Doc pon hairan.." Eh pelik betul budak nih? Perut ok. Kentut tak? Awak kasi dia mkn apa?" Mcm2 la Doc tanya. Last2 Doc suh amik ubat cecair picit dlm muntot. Pas balik klinik sempat la merayap sat =p.
Sampai rumah tak lama tu afiq nanges tetiba kan. Biasa camtu nk tido (padahal br bangun tido ;p). Pehtu omak eh pon dukong la dia.. Eh eh adik bau mucuk lah! jengah pampes.. Weeee adik dh yak! Mak suka hati. Hilang sudah rasa riso semgu! huhuhu.. Byk lak tuh. Pagi tu bagi dia mkn bubur nasi + kurma. Alhamdulillah tu yg yak-yak tuh hahahaha.. Bagus! tak perlu pakai ubat muntot!

Sesambil tuh layan gambo abg aQil bergaya pki helmet baru ayah belikan.. Memula mmg dia tamo pki. Tp ayah pujuk la naik motor, ayah pon pakai. So dia pon dh bleh terima :) Bukan apa kesian nti abuk ke, serangga ke masuk kut mata dia. La ni ada wizer (tol ke eja nih?) selamat sket.. Leh tutup muka habis ahaks!




Okies!!
Wassalam


***Sempat singgah kedai kek beli kek pisang & kek opera dari D'Kaseh Cake... Nyummmmehhh***

Tangisannya.. Tangisanku jua :''(

Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh

Membaca tajuknya sahaja membuat aku fanas! Masyaallah! Subbhanallah! Allahuakbar! Kenapa sanggup na buat begini pd ibu sendiri?! Akai ada tak? TOLONGLAH! Sedih!!


KUALA LUMPUR: Menitis air mata seorang ibu yang lumpuh apabila menyedari dirinya ditinggal terbiar oleh anak tunggalnya di sebuah hotel bajet di Jalan Raja Muda Musa, Kampung Baru, di sini, sejak empat hari lalu.

Dia kini dijaga kakitangan hotel berkenaan yang membantunya menguruskan diri termasuk mandi dan mengganti lampin pakai buang selepas anaknya gagal dikesan.

Warga emas itu mulanya tinggal bersendirian di kampungnya di Johor, tetapi sejak sebulan lalu anaknya yang masih bujang membawanya ke ibu kota.

Faridah Maulud, 66, yang keseorangan ditemui pekerja hotel dalam keadaan meniarap di lantai ketika memeriksa bilik disewa anaknya selepas lelaki berusia 27 tahun itu gagal menjelaskan bayaran empat hari hingga menimbul tanda tanya kepada pengurusan hotel.

Ketika ditemui Harian Metro semalam, warga emas itu kelihatan lemah dan tidak bermaya serta berkali-kali memaklumkan dia ingin ke rumah kebajikan kerana tidak mahu menyusahkan staf hotel yang membantunya.


Sedih! Dengan izin Allah rasakan la balasan ko buat Mak sendiri mcm nih!

Tiru ayat Hafiz Ibnu Halim " Seriously ini perangai anak yg sgt biadap & derhaka...aku sgt sebak & sedih bila tgk ada perangai manusia yg sanggup tinggalkan ibu yg lumpuh dekat sebuah hotel murah mcm tu jaa...Semoga Allah membalas apa yg dia telah buat pada ibunya itu...Respect pada pekerja hotel berbangsa cina tu wlupun berlainan agama tapi hati dia mulia dan baik.... "


Wassalam


Wednesday, March 7, 2012

VanilaCoklat~Bila sang suami mula bersuara....

Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh


Picca hasil mengGoogle

Okehh daku tau smlm ramai yg tgok cerita yg best ini.. Smpikan en.somi tak dapat nk tgok bola & tenis(ulangan) dia kan ahaks! Walaubagaimanapon, dia join mata gak la tgok si isteri layan vanila coklat ni. Sambil tnya2 apa jadi? apa jadi? (kes dia lyn tv sambil main solitaire Huh!) So daku kena la jd pencerita hihi. Romantik tak ahaks!
Kan citer mereka yg xboleh jumpa suamiisteri, parents yg gado2 n nak suruh anak cerai berai. Tetiba en.ayah tanya.." Kalau awak la dlm situasi mcm tu, Abah awak tak kasi jumpa n suruh cerai apa yg awak akan buat?"
Hemmm... Saya pon xnak jadi mcm ni. Kalau abah suruh cerai saya tamo! Awak kan suami saya!
Kata en.ayah.."Yelah.. Tp apa yg awak perlu ckp pd abah awak?" Hemmm.. Syurga saya kan bwh tapak kaki awak(suami)..
Klu berckp ngan en.ayah dia mmg suka uji kita tau huhuhu, buat kita mcm teragak nk jwb hohoho.. Kalau korang jawab apa? Apa tak betui ke daku jwb? Huhuhu..


"Bukan macam tu klu nk jwb kat MakAbah... Lepas aje awak dh selamat dinikahkan, awak dh xde apa2 lagi ngan mereka. Awak dah diserahkan sepenuhnya pada saya. Itu utk org perempuan."
Hemmm...Bukan maksud putus hubungan ye..Jgn salah paham lak hihi. Itulah bezanya anak lelaki n perempuan. Ank lelaki dh kawin pon masih ada tg/jwb yg perlu dipikul n ditanggung..
Baiklah en.ayah.. Tp sy mmg tamo situasi mcm tu. Saya sayang n kasihkan awak la.. Lab bi uu tau :D



Okies!!!
Wassalam

Tuesday, March 6, 2012

Air Zam-Zam

Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh


Disebabkan en.ayah dok sakit pinggang aje gara2 spls jatuh terduduk dr pokok rambutan 2bln lps. Maka dia kena mkn yg panas2. Ni tukang urut la yg suruh cari n makan. antaranya madu, habbatus sauda, kurma. Benda2 yg biasa kita mkn n bertawakal utk sembuhkan. Habbatus sauda tu bleh la daku kongsi skali. Untung2 bleh bykkan lagi susubadan hihihi.. Best tuh.
Kismis tu plak beli utk dak aqil.. Tp hoh! suruh je maknye bukak tp sebiji pon dia tamo mkn aiyayayaya
Kurma, bleh campur dlm bubur afiq jgk :D. Air zam-zam bleh buat ubat. Bebudak ni pon asyik keluar je air hidung huhuhu.. Alhamdulillah maknya masih sihat n tak sakit2.. Lenguh2 bdn tu biasa, kata dh banak dua huh!

Hemm nk citer plak perihal air zam-zam.. Sblm ni mmg daku tak pernah beli@jumpa mana2 org jual. Biasanye dpt pree je bila sedaramara balik haji kan. Hari ni pes time la tgok (jakun plak)..
Kadang tertanya.. Benda ALLAH bagi FREE tp ada yg jual.. Jualnya pulak semahal2 harga. Sama juga ngan Habbatus sauda. Sebaik2 mkanan tp tersgtlah mahal. Malah mknan yg dikata disertakan dgn ayat2 AL-QURAN pun dijual.. Tujuan asal mcm dah lari.. Lebih kepada keuntungan semata2. Sorry la ini pendapat daku je. Mmg tak patut dan ada yg mengambil kesempatan. Air yg en.ayah beli nih 500ml berharga RM12 sebotol. Kat pelekat tulis, harga utk menampung kos pembungkusan dan pengangkutan.... Kalau botol besar yg entah berapa gelen tuh berharga RM140.. Hemmm
Air zam zam dijual? Baca sini, apa pendapat korang?

Apa-apa pon jom share kebaikan air zam zam nih.
Keajaiban Air Zam-Zam (sumber:Telaga ZamZam)

Semasa ibadah umrah dan haji, para jemaah telah meniru larian Siti Hajar dari Safa ke Marwa sebanyak 7 kali yang dikenali ebagai ibadah Sae’i. Air zam zam dapat mengubat penyakit mental. Jenazah yang meninggal dunia dimandikan dengan air zam zam.

Jabatan Geologi Arab Saudi telah membuat kajian tentang cara pengurusan air zamzam dan menambah jumlah air bagi menampung keperluan jemaah semasa menunaikan haji, membawa balik untuk saudara-mara dan pelbagai tujuan lain.

Kajian menunjukkan air zamzam mengandungi pelbagai mineral alkali seperti kalsium, magnesium dan kalium.

Alkali!!! Itu jawapannya kenapa Air Zam Zam dapat menyembuhkan pelbagai jenis penyakit. Sekarang anda tahu kenapa ramai umat yang sakit sampai tak boleh jalan menjadi sihat (sampai boleh lompat) selepas kembali dari Tanah Suci Mekah.



Okies!!

Wassalam





Bila aQiL pakaikan adik topi...

Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh

Haaaa... Tarraa...
Ini la jadinye bila abg aQil pakaikan adik afiQ topi.. Tgh dorang main2, daku yg tgh syok memasak di dapur sempat menoleh, eh eh abg pakaikan adik topi la. Pandainye! Adik tak buang plak topi tuh. Relek je hihi.. Sempat la daku snap sambil dia mengejar tali hp ;p
Comey tak? comey tak? KAH nak jugak kan =p
Layannn


sambung lagik

Okeh utk food adik hr ni daku ngetest bende baru. Pakai mixer huh! Kunon mcm handblander la kan tp terpaksa pegang mixer yg mmg berat tu hahaha. Beli mixer sekali la dpt yg mcm kat tapuware tu. Ok lah jugak. So pasni takyah pki blender kering tu sbb kdg2 tak hancur (ke.. mata pisau dah tumpul? =p)
Kan mata dia ala-ala handblend kan.. One day nk cari gak la.. Agak2 mahai dok?
Hari ni adik afiQ mamam potato+apple.. air jus epal yg direbus tu masuk dlm botol bleh minum hihi..
Biasa pas mkn afiq minum air zam-zam je @ nenen terus.

Utk lunch a.k.a dinner daku msk lauk ikan kembong goreng (garing2 =p) & kacang botol+kcg pjg masak tumis sambal. Kuah xde kan... so sempat membuat kuah asam rebus kosong hahaha.. Klu ada btg keladi sodap nih!


enjoice!!!
Wassalam

Sunday, March 4, 2012

Makaroni goreng udang galah

Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh

Hari mgu, hari berehat2. Tp sbg seorang ibu mmg xde rehat totap jugak ke dapur kan..
Sbtu smlm en. ayah tak pi keje tp pi mancing lagi. Ada yg tempah udang, katanya.. Dlm masa yg sama sepupu dia pon pi mancing gak lain2 perahu..
Namun tak lama sepupu kena gi spital. Sebabnya dia telah terserempak sekumpulan lebah yg tgh lalu sungai (nk pindah umah kot =p). Ramai jgk la yg kena siap terojun sungai lagi.
Alhamdulillah, suami terchenta selamat & baik2 shj kerana dia mancing belah lain..
Alhamdulillah jgk rezeki dia tetap ada tp semua come-lote je udang2nye hihihi.


Enterpremmm..
Ni dok simpan. Nak mkn spesel la baru masak kan..

Disebabkan hasil smlm come-lote maka en.abe tak jadi beri pd org berkenaan (ramai yg kirim yg xkenal pon ada gak)



Ni lak makaroni goreng udang
Ikutkan malas nk masak sebab ayah gi beli 2kpg roti telur + sekeping roti canai kosong.
Waduh! kata nk diet =p (kunon). Daku mmg kureng minat ngan roti tulur. Tu ayah beli utk dak aqil (ish larat ke budak ni ngabeskan). Alamat mmg tak makan nasik la @ tak masak!


Tp nak wat camno.. perut ni nk gak mkn yg berat2..
So rebus makaroni.
Hiris la bwg merah, bwg putih, cili api
Udang tu perap dulu ngan garam, halia (ditumbuk), serbuk kunyit.
Ala2 main campak2 je. Klu korang nk buh cili kering pon bleh. Tp daku xbuh la.
Udang dah masak, campak la makaroni yg dh ditos (mcm msk mee la).
Pastu daku letak lada hitam sket, susu aqil bancuh sket, cheese sekeping koyak2 kan
campak semua n gaul rata (dah nama resepi sendiri kan)
Sambil buat sambil ngomel dlm hati... Apekebende yg aku msk nih... ha kan..
Tp mmg tersedap hahaha..puji diri sendiri. Lg byk cheese lg sedap kott.
Jadi la duax mkn. Ayah mana mkn food yg begini hahaha..



p/s: roti tulur masih berbaki sekeping.. Simpan jelah kasik kat ayah hahahaha


Wassalam...



***semua elemen sudah larik aiyoh!***

Makaroni udang galah

Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh

Hari mgu, hari berehat2. Tp sbg seorang ibu mmg xde rehat totap jugak ke dapur kan..
Sbtu smlm en. ayah tak pi keje tp pi mancing lagi. Ada yg tempah udang, katanya.. Dlm masa yg sama sepupu dia pon pi mancing gak lain2 perahu..
Namun tak lama sepupu kena gi spital. Sebabnya dia telah terserempak sekumpulan lebah yg tgh lalu sungai (nk pindah umah kot =p). Ramai jgk la yg kena siap terojun sungai lagi.
Alhamdulillah, suami terchenta selamat & baik2 shj kerana dia mancing belah lain..
Alhamdulillah jgk rezeki dia tetap ada tp semua come-lote je udang2nye hihihi.


Enterpremmm..
Ni dok simpan. Nak mkn spesel la baru masak kan..

Disebabkan hasil smlm come-lote maka en.abe tak jadi beri pd org berkenaan (ramai yg kirim yg xkenal pon ada gak)



Ni lak makaroni goreng udang
Ikutkan malas nk masak sebab ayah gi beli 2kpg roti telur + sekeping roti canai kosong.
Waduh! kata nk diet =p (kunon). Daku mmg kureng minat ngan roti tulur. Tu ayah beli utk dak aqil (ish larat ke budak ni ngabeskan). Alamat mmg tak makan nasik la @ tak masak!


Tp nak wat camno.. perut ni nk gak mkn yg berat2..
So rebus makaroni.
Hiris la bwg merah, bwg putih, cili api
Udang tu perap dulu ngan garam, halia (ditumbuk), serbuk kunyit.
Ala2 main campak2 je. Klu korang nk buh cili kering pon bleh. Tp daku xbuh la.
Udang dah masak, campak la makaroni yg dh ditos (mcm msk mee la).
Pastu daku letak lada hitam sket, susu aqil bancuh sket, cheese sekeping koyak2 kan
campak semua n gaul rata (dah nama resepi sendiri kan)
Sambil buat sambil ngomel dlm hati... Apekebende yg aku msk nih... ha kan..
Tp mmg tersedap hahaha..puji diri sendiri. Lg byk cheese lg sedap kott.
Jadi la duax mkn. Ayah mana mkn food yg begini hahaha..



p/s: roti tulur masih berbaki sekeping.. Simpan jelah kasik kat ayah hahahaha


Wassalam...




Friday, March 2, 2012

Eh eh citer mkn lagi?!

Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh

sambungan citer sebelah (post tadi da...)
Omak dah siap2 mkn nasi, layan la plak buah pear belen buat bubur afiq tadi.. Kupas2 n belah 2.
Sesambil mkn dok bersila melayankan afiq yg tamo tido, sedangkan abg aqil dh lama dibuai mimpi. Dia tgok cam sedap je mak mkn pear.. Omak eh pon kasi la dia isap2 pearnye
Sesambil omak eh sibuk amik gambo dia yg suka dpt pear tuh, masuk tak keluar2. Mak dia tarik nk mkn pon dia tak kasi nangeh huhuhuu..
Tgok jelah aksi dia kat bwh ni ha... Haru







Sambil sibuk tekan kamera talipon
tetiba... Krup!
Aih adik gigit kah?!
Cepat2 la tgok mulut dia.. (afiq dh terkebil2 masa nih)
Huh! kuat betol gusi ko dik! Tgok tuh betapa besarnye portion yg dia geget wahahaha
Tak leh jadik nih. Omak mkn habiskan sumer =p Nenen kejap tak lama tido dah hahaha
Adik... Adik.. pelik betul dgn dak sorang nih. Semuanye nk cepat. Semuanye pandai.
Rasa sekejap aje dia meniarap, terus merangkak, smlm dh naik satu ank tangga
FuHHhh!



Klu cepat jln, berlari pon bagus juga bleh main bola ngan abg aQiL
lalalalala...



Wassalam...

Salam Jumaat-Lauk hari ini...

Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh

Salam Jumaat kalian.
Hari ni seperti biasa la bangun, mandi, siap anak2, masak. Dah kata rutin seorang suri rumah kan.. Sidai baju, lipat baju (1bakul lg =p)
Smlm ayah berjaya bwk balik 700gm udang galah yg kasar2.. Semua ada galahnye & beso2..
Simpan dulu kot2 ada org nk dtg ghumah bleh la masak kan hihihi..


Gheeee~belon ayer liur


Nk prepare food afiQ. Bubur+carrot+pear(lai)
Eh eh hari2 mak msk bubur fresh utk afiq hihihi, org terlebih rajin =p
Buah yg separuh tu omak la yg makan Theeee theee


Bubur dah siap & seduhkan dulu


Dah blend & tapis
Siap utk dimamam


Lauk mak, ayah, aqil hari ni cuma sayur kobis cina masak bening aje.
Apa msk bening tu? Wong jowo la katakn hihi. Sebenarnye msk air je.
Lebur semua bhn, bwg merah, bwg putih, ikan bilis, kentang, karot.
Dah empuk baru la masuk sayur. Air jgn lupa plak ye.
Bagus ni utk sesapa yg tgh berdiet hikhik.. Omak tak diet ah. Ini lauk simple sbb brg2 dapo udah habis!
Plus ikan msk sambal aje mcm resepi cousinku ini. Sila la singgah . Korang mesti kenal punyalah!!!!
Err ye dia mmg sepupuku. Ank arwah paklong @ abg kpd abahku huhuhu.. Hihihi







Oteyyy!
Wassalam...


Thursday, March 1, 2012

Makan apa...

Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh

Korang2 mkn apa hari ni?
Oteyy hari ni xdok mood gak nk masak & makan (mkn pon mls ;p)
Pagi bwk ke ptg mkn mee sanggul goweng aje la utk mak & abg aqil.
Tu dia udang yg ayah pancing hihihi.. Ini je pon jadi. Lauk mlm? Lauk ayah? errr sama ada msk lambat @ pi warung je hikhik ;p (apa daa..)
Utk ayah goweng ikan je sbb lauk xde, smlm ada psr mlm ayah tamo gi huhu.. Hari ni plak ayah ngelat sebab dia pi mancing (igt pi keje)


Simple je . main goreng je nih hahahaha


Budak bertuah ni plak hr ni dia makan bubur+pisang+ikan bilis
2oz habess ngeeee~


Alamak tak nmpk dialog kah?!
Ni aksi abg aqil smlm yg syok mkn cekodok pisang



P/s: camne ek nak masuk kan video dlm post nih?
***Afiq dh naik satu anak tangga!! Lagi 8hr nk masuk 7bln! GrrrRrrR***


Wassalam...

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.