NUFFNANG

Sunday, March 4, 2012

Makaroni udang galah

Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh

Hari mgu, hari berehat2. Tp sbg seorang ibu mmg xde rehat totap jugak ke dapur kan..
Sbtu smlm en. ayah tak pi keje tp pi mancing lagi. Ada yg tempah udang, katanya.. Dlm masa yg sama sepupu dia pon pi mancing gak lain2 perahu..
Namun tak lama sepupu kena gi spital. Sebabnya dia telah terserempak sekumpulan lebah yg tgh lalu sungai (nk pindah umah kot =p). Ramai jgk la yg kena siap terojun sungai lagi.
Alhamdulillah, suami terchenta selamat & baik2 shj kerana dia mancing belah lain..
Alhamdulillah jgk rezeki dia tetap ada tp semua come-lote je udang2nye hihihi.


Enterpremmm..
Ni dok simpan. Nak mkn spesel la baru masak kan..

Disebabkan hasil smlm come-lote maka en.abe tak jadi beri pd org berkenaan (ramai yg kirim yg xkenal pon ada gak)



Ni lak makaroni goreng udang
Ikutkan malas nk masak sebab ayah gi beli 2kpg roti telur + sekeping roti canai kosong.
Waduh! kata nk diet =p (kunon). Daku mmg kureng minat ngan roti tulur. Tu ayah beli utk dak aqil (ish larat ke budak ni ngabeskan). Alamat mmg tak makan nasik la @ tak masak!


Tp nak wat camno.. perut ni nk gak mkn yg berat2..
So rebus makaroni.
Hiris la bwg merah, bwg putih, cili api
Udang tu perap dulu ngan garam, halia (ditumbuk), serbuk kunyit.
Ala2 main campak2 je. Klu korang nk buh cili kering pon bleh. Tp daku xbuh la.
Udang dah masak, campak la makaroni yg dh ditos (mcm msk mee la).
Pastu daku letak lada hitam sket, susu aqil bancuh sket, cheese sekeping koyak2 kan
campak semua n gaul rata (dah nama resepi sendiri kan)
Sambil buat sambil ngomel dlm hati... Apekebende yg aku msk nih... ha kan..
Tp mmg tersedap hahaha..puji diri sendiri. Lg byk cheese lg sedap kott.
Jadi la duax mkn. Ayah mana mkn food yg begini hahaha..



p/s: roti tulur masih berbaki sekeping.. Simpan jelah kasik kat ayah hahahaha


Wassalam...




No comments:

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.