NUFFNANG

Tuesday, March 6, 2012

Air Zam-Zam

Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh


Disebabkan en.ayah dok sakit pinggang aje gara2 spls jatuh terduduk dr pokok rambutan 2bln lps. Maka dia kena mkn yg panas2. Ni tukang urut la yg suruh cari n makan. antaranya madu, habbatus sauda, kurma. Benda2 yg biasa kita mkn n bertawakal utk sembuhkan. Habbatus sauda tu bleh la daku kongsi skali. Untung2 bleh bykkan lagi susubadan hihihi.. Best tuh.
Kismis tu plak beli utk dak aqil.. Tp hoh! suruh je maknye bukak tp sebiji pon dia tamo mkn aiyayayaya
Kurma, bleh campur dlm bubur afiq jgk :D. Air zam-zam bleh buat ubat. Bebudak ni pon asyik keluar je air hidung huhuhu.. Alhamdulillah maknya masih sihat n tak sakit2.. Lenguh2 bdn tu biasa, kata dh banak dua huh!

Hemm nk citer plak perihal air zam-zam.. Sblm ni mmg daku tak pernah beli@jumpa mana2 org jual. Biasanye dpt pree je bila sedaramara balik haji kan. Hari ni pes time la tgok (jakun plak)..
Kadang tertanya.. Benda ALLAH bagi FREE tp ada yg jual.. Jualnya pulak semahal2 harga. Sama juga ngan Habbatus sauda. Sebaik2 mkanan tp tersgtlah mahal. Malah mknan yg dikata disertakan dgn ayat2 AL-QURAN pun dijual.. Tujuan asal mcm dah lari.. Lebih kepada keuntungan semata2. Sorry la ini pendapat daku je. Mmg tak patut dan ada yg mengambil kesempatan. Air yg en.ayah beli nih 500ml berharga RM12 sebotol. Kat pelekat tulis, harga utk menampung kos pembungkusan dan pengangkutan.... Kalau botol besar yg entah berapa gelen tuh berharga RM140.. Hemmm
Air zam zam dijual? Baca sini, apa pendapat korang?

Apa-apa pon jom share kebaikan air zam zam nih.
Keajaiban Air Zam-Zam (sumber:Telaga ZamZam)

Semasa ibadah umrah dan haji, para jemaah telah meniru larian Siti Hajar dari Safa ke Marwa sebanyak 7 kali yang dikenali ebagai ibadah Sae’i. Air zam zam dapat mengubat penyakit mental. Jenazah yang meninggal dunia dimandikan dengan air zam zam.

Jabatan Geologi Arab Saudi telah membuat kajian tentang cara pengurusan air zamzam dan menambah jumlah air bagi menampung keperluan jemaah semasa menunaikan haji, membawa balik untuk saudara-mara dan pelbagai tujuan lain.

Kajian menunjukkan air zamzam mengandungi pelbagai mineral alkali seperti kalsium, magnesium dan kalium.

Alkali!!! Itu jawapannya kenapa Air Zam Zam dapat menyembuhkan pelbagai jenis penyakit. Sekarang anda tahu kenapa ramai umat yang sakit sampai tak boleh jalan menjadi sihat (sampai boleh lompat) selepas kembali dari Tanah Suci Mekah.



Okies!!

Wassalam





2 comments:

YAYA AZURA said...

mahal la kalau 500ml RM12
kat sini yg 10 liter dalam gelen putih tu RM100..

ShimaSalleh said...

emm tulah rasa mahaii
Tp xpe la niat nk buat ubat kan. Tu yg beli sebotol je kehkehkeh :)

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.