NUFFNANG

Tuesday, April 26, 2011

Aiskrimmmm ~emm..


Ni sajer nk jeleskan org nih! huhu.. Idok eh.. Ku baru2 je blajor2 wat homemade aiskrim. Saya mak budak br nk pandai2 masak ni haha.. Resepi byk yg ku cari kat Kongsi Resepi di FB @ myResepi.com.

Ni nak cer citer. Kisahnyer buat eskrem ni dh siap waduh! Manissssssssssssss sesgt. Beberapa hr baru ku nk oter kurangkan manis. Alih2 jadi lak cam ais, keras aje. Hai la... Ku tak putus asa. Yelah xkan nk buang, sayang tu perasa coklat lagi.

Dgn pale otak gyg tgh kretip, ku oter tambhkn lagi ovallete n susu pekat 2-3sudu n blend lagi. Alhamdulillah menjadik, lembut n manis2 sedang aje. Cik abe yg xgemor eskrem pon kata sedap ni dh bleh wat niaga wakakakaka ;p



Ha, layan! atas tu ku tabur milo.. shedap!


Ekkkk ada gambo tombikai ngan manggo lak.. Hihi pepagi mak buyung ni dh ngadap mengga tuh! Beli 2kg terus! Tembikai kuning tu akak ipau yg kasik.. Depan umah jiran jambu air tgh masak ranum. Wah! mewah buah-buahan ni! Sedap la baby dlm perut ni mkn :)


Alhamdulillah masuk hari ni/ bulan ni dpt la ku puasa seminggu.. errr seminggu je pon!

Puasa sebab ganti masa pantang aQiL dulu n pantau berat bdn sekali nih.. Ada la 15hari ku dh ganti tp niatkan puasa tu utk ganti yg lama2 punya kot2 ada yg lupa. So aQiLnyer ganti skrg la selagi larat lagi. Sebulan tuh!! Skrg pon perut dh masuk 24mgu.. Sempat tak sempat ganti la seberapa byk yg mampu.

Adik aQiL pun lahir bln puasa jugak!!! Hukhuk nk wat camno. Omak berkorban yolah...



TQ Nurul_Anwar

Selamat tgh hari!!!!!!!!! Berapa lama tak update da... Kemalasyhan melanda ahah..



Nak ucap terima kasih byk2 kat nurul-anwar sbb shima menang lucky draw awesome birthday sweet moment contest yg shima join.. refer



Hari tu dh janji kan nk wat entri... Ha ni dia.. Shima dpt album gambo bebear lagi. Cun! Suka sgt.




Anyway terima kasih sekali lagi nurul :)










Thursday, April 21, 2011

Sayangilah Ibu!



Sumber : Mastika Mei2011


Amat tertarik membaca artikel dr majalah mastika yg ku beli. Mmg tiap bln ku beli Mastika ni. Jom baca saper yg blom beli tu..


Duhai apakah gerangan budi balasan,

bagi insan melahirkan membesarkan.

Bercucuran air mata bila mengenangkan,

betapakah besar budi ibunda berikan.

Siang malam menderita hingga entah bila,

Sungguh besar pengorbanan ibunda berikan

Tiada bahagia jika tiada doa puja restu,

syurga itu di telapak kaki ibu...


Doa seorang ibu lebih makbul drpd lelaki kerana sifat penyayangnya. Rasulullah s.a.w. pernah bersabda "Seorg ibu lebih penyayangdrpd seorg ayah dan doa yg penyayang itu tidak sia-sia".

Rasulullah bersabda lagi "Wanita yg tinggal bersama anak2nya akan tinggal bersamaku di dlm syurga".


Apabila seseorg wanita itu hamil, sejak itu juga setiap hari para malaikat akan beristighfar untuknya dan Allah mencatatkan baginya setiap hari dgn seribu kebaikan dan menghapuskan seribu kejahatan.


Apabila seorg wanita itu mula berasa sakit hendak melahirkan bayinya, maka Allah telah memberinya pahala bagai org berjihad ke jln Allah.


Setelah wanita itu melahirkan anaknya, maka terhapuslah segala dosa-dosanya ibarat seperti baru dilahirkan semula. Dan setiap urat yg putus semasa melahirkan itu maka Allah beri pahala bagaikan org yg menunaikan haji.


Setelah bayi itu lahir dan disusui maka setiap titis air susu itu diberikan pahala dan kebajikan oleh Allah.Dan seorg ibu yg menyusui bayinya sehingga dua tahun, para malaikat di langit akan mengkhabarkan bahawa syurga adalah wajib untuknya.


Apabila seorg ibu memberikan susunya kepada bayinya yg sedang menangis kelaparan, maka Allah memberinya bersamaan setahun solat dan berpuasa.


Seorg ibu yg bersengkang mata pada waktu mlm kerana menjaga anknya yg sakit, Allah memberinya pahala bagai memerdekakan 70 org hamba.


Seorg ibu yg menghiburkan hati anaknya, Allah memberinya 12tahun pahala beribadat.


Seorg sahabat dtg menemui Rasulullah s.a.w. meminta izin utk turut serta dlm perang jihad. Lalu Rasulullah bertanya:"Adakah kamu masih mempunyai ibu?" Ya, jawab lelaki itu. lalu baginda bersabda:"Jika begitu, tetaplah engkau bersamanya kerana sesungguhnya syurga itu terletak di bawah kakinya"

Ibnu Umar r.a melihat seorg lelaki sedang tawaf mengelilingi Kaabah sambil mendukung ibunya. Lelaki itu mengeluh sambil berkata:"Aku bagaikan tunggangan yg hinaterpaksa memikulnya. Apakah dengan ini aku sudah membalas budinya?" Lantas Ibun Umar menjawab:"Tidak! Langsung tidak mampu engkau balas walaupun sekdar satu helaan nafasnya semasa melahirkanmu".


Lihatlah betapa besarnya darjat seorg ibu disisi Allah.Pahala berganda diterima sang ibu hanya utk melahirkan dan membesarkan anak-anaknya.

Sayangnya segelintir ibu tidak mahu ambil pelunag ini. Sudah susah-payah tanggung sakit melahirkan, boleh pula bayi itu diletakkan di tepi jln, dlm tandas, tong sampah dan pelbagai tempat kotor. HInggakan belum sempat bayi kecil itu belajar mengenali dunia, terlebih dahulu dia dihantar 'pulang' semula ke syurga.




Sunday, April 17, 2011

Kenapa Begitu...

Ewahhh gambo tak menahan. Entri geram plak dah?! Tp ku idok la geram sgt. Just wonder.. Apa kamu rasa bila seseorg yg bergelar isteri kpd suami, ibu kpd anak2 tp ada hati nk kaco lelaki lain?

Pernah tak terjadi pada kamu semua? Ku? errr... Ada la dua tiga kali. Ehh! Tp bukan ku yg menggatai tau.. Org lain yg nk menggatai ngan laki den..

Hensem sgt ke wak jo ni? Idok la hensem pon. Manis tu ada sbb ada lesung pipit uik puji laki sendiri hihi. Yg penting dia ni x hot temper. Sabar aje orgnyer. Selalu kena buli ngan bini dia ekekeke.. Buli lain tau ;p


Okeh la berbalik citer asal. Suatu ptg ada la kol in kt hp wak jo. N bual2 tp bila tnya siapa daktu ckp 'org'.. Tak ke xde bahasa tu. Pas letak hp daktu msg tnya nama penuh wak jo la. Aku la yg jwb msgnyer wakakaka.. Ku jwb la wak jo bin 'org'!! Best tak jwpn. ;p. Dia kata la nk brkenalan sbb ku msg org xkenal xperlu dilayan Puiii.. Last2 wak jo kata xyah layan sbb dia tau saper yg kol. Ha bekas tunang dia!!!!!!!! Sejak ku kwn ngan wak jo lg dia mmg suka kaco smpi la ni.


Wak jo lak jenis xsuka nk melayan. Byk kali minah ni kol smpi ke maghrib. Last wak jo angkat gak kata engko nk apa? Laki ko mana? Tau dia jwb apa? Laki dia xde umah kalu tau mau laki dia marah. (Dah tu ko gatai kaco laki org gak).. Wak jo kata jgn kaco dh org dh kawen.

Pehtu kol2 lagi, ku nk je angkat biar terkencing dia. Hai giler talak ke pompuan ni atau nk amik kesempatan nk pinjam duit? Agak dh xde iman? Nk menggatai lagi ngan laki org. Citer lama xpyh nk dikenang. Dh xde jodoh. Wak jo sendiri yg putuskan.. Pikir2 balik mcm kelakar pulak mak org ni kan.. Tak malu ker wat perangai camni? Mmg la.... Mmg dunia dh akhir zaman.

Jauhkanlah kami dr perangai yg mcm ni Ya Allah! Amin!


Emo ker? Tak.. Biasa jer.. Cuma ku rasakan minah ni telah menjatuhkan maruah seorang perempuan lebih2 lagi bila dh bergelar isteri dan ibu!!! Memalukan. Ku tak tau apa yg dia nk, apa yg dia fikir... Ku pun bukan lah alim ulama sgt dn arif nk bersyarah psl agamal tp ku tahu yg mana baik buruk. Sblm buat fikir baik buruk n padahnya bila kita buat!


Alhamdulillah kami suami isteri tiada rahsia..

Saturday, April 16, 2011

Ngidam ni baru betul!!!


Cantik plak gambo incik google nih.. Sweet aje kan kan kan..

Ha today nak citer.. Apa? aku ngidam? Biasa je bagi ibu2 yg mengandung. Tp ada gak yg ckp '' Ahh ngada2 ajer tuh" betol ke? Tak kisah la janji kita tak kaco org.. Lebih2 pun laki kita je yg kita kaco ekekekeke ;p.. 2nd pregy idok la ngidam bukan2. Cuma cik abe jelah. Apa yg nmpk depan mata itu je la yg ku mkn.

Tetapi.....





Kali ni betui-betui punya nak rasa mkn sesgt!! Haish... Gapo dio tu? tgok gambo sket...





Hihi.. ni lah yg nak SANGAT mkn.. Kuih tart ngan batang buruk! Kuih Raya tuh! Haha nasib ada jual kan. Beli la satu2. Err sumi tu incik aQiL la yg punyer. Hai mkn pon tamo benti nih!!

Buah2an pun suka gak. Nak cari limau bali tp kalo xdpt xkesah sgt. Ganti buah lain.. Doyan? Abe kata dh 7bln la baru mkn.. Ado laie ke nti hihi..

Thursday, April 14, 2011

Entry ciput

Haih! Hapesal la ku igt hr ni hr jumaat.. Entah kenapa. Rasa cam dak sekolah balik awal je hr ni n jiran sebelah lak balik umah sbb dia keje jauh... Tu la igtkn hr jumaat...

Errr.. Hampir sebulan dh incik aQiL tak mengemping @ melekap @ menyusu dgn omak ehh.. Putuskan mcm tu je xde letak apa2 pun kat *B*.. Igt nk letak gak asam jawa ke bg dia tamo hisap dah.. Tp ku biarkan je xbagi dia selak2 n tak tunjuk kt dia. Tp tu la, kesannya mmg dia tak netek cuma time tido je mengaruk, mengaruk aje nk tido la tu huh! So tidokan la atas dada maknye aje.. Setiap ptg n mlm.. Tamo tido ngan aYaH.. Bau aYaH tak beshhh uhuk! MusyukMasham.

Itu je nk nulih... Kata ciput.. Cam pjg jerk!

Dia main piuk pulak dah....

16:16... Masa dh time hihihi.. Dengor cikgu BM mau kena hempuk! Petang khamis semua.. Igt nk tgu simpan dulu post ni tp xpe la. Tgh busan2 ni ku corat-carit la sikit ye. Apa tajuk gituw? Ha ada 3 cerita kat sini...









Citer Pers



Ini gara2 encik aQiL telah bermain dgn piuk-miuk omak eh, tak cayo? Ha tgok gambo! Bukti tuh! Sok bosar omak tunjuk eh gambo ni kek aQiL hahaha... Lepas je mandi, siap pki baju terus je dia pi selongkar dapur. Memula tu dia amik Kaki Blender!!! Mak dh jerit bwk lari dulu kang mau dia hempas wosak lak.. Tak leh wat ais blend lagi wakakaka ;p..



Pehtu baru la dia amik piuk n sempat la mak dia snap! Masa bayi dok main tutup tapuware + tapuwarenyer sekali. Dh besar milih piuk lak.. Piuk yg dia amik tu mmg xpki dh sbb pecah tepinya. Itu la yg dia leh main. Yg lain2 besar2.. Nak kena babab kalo main hahaha.. Haih! Nasib la umah mak ko ni xde kabinet tinggi2 nak... Alahai.. Kabinet bawah semua ku dah ikat hihi sejak dia pandai meniarap @ 3bulan lagi.. Meh layanzz







Hok ni plak bukan main kusyuk tgok Timmy Time dia. Sambil mulut bebel2 tah apa butir bicaranya.. Tak berkelip tgok TV.




Errrr abaikan umah ku yg bersepah ye ;p





Besar kan tilam depan TV.. Tilam katil tuh dok bwk turun bwh sbb ku dh mls nak naik turun ke tingkat atas.. Lagi nk bangun mlm wat susu aQiL. Tilam ni biasanya ku sandarkan je tepi dinding ;p Malu toi kalo org dtg hihiiii... Nak tau? Smlm aje dh 4 kali dak aQiL ni terhempap tilam ni sbb dia main sandar2 kat situ last2 jatuh la tilamnyer... Sian dia.. Nangis tp main jugak kat situ hehehehehe...







Citer sekend




Kesian kat incik somi... Smlm balik rumah lewat. Nk pi Urut katanya.. Sesampai je kat rumah tak turun2 dr motor. Mengambil masa yg sgt lama. Rupanya pinggang dia dh jem! Bukan traffic jem yer Aaaa.. Urat dh keras. Cuaca lak terlampau panas, cik abe yg jarang sekali minum ais maka smlm dia pun beli la air cincau dek cuaca begitu.. Tu y terus nangkap kat pinggang. Gi klinik injet kat tgn lak. Pas urut ok sket tp smpi umah nk jln pun susah. Ku kena la tampung dia. Sian abg... Emm mlm sblm tido barutkan dia. Letak asam jawa kat keliling pinggang. Pagi ni ok sket nk jln2 n duduk. Pi klinik lagi injet kat bontot lak haha.. Ptg kang igt nk bwk pi urut lagi. Biasa la keje bwk lori sawit kan... Kena drive, kena angkat sawit yg berat tuh. Saper xtahan bleh kena buasir gak tau!!!! Ehhhhh masuk citer abe lak kat sini. Apa2 pun harap dia sihat n puas hati la sbb bos dia bayo duit klinik ;p..




Citer Last @ terd




Lebih kurang 12hari lagi ku nak pi scan baby!!!!!!!! Yiiiihaaaa! Tak sabo lak. Agak2 leh nmpk ke jantina nyer. Yg pestime leh agak n so sure. Tp hok ni tak leh nk rasa la... Nti baby tunjuk eh boboi ke gegel.. Walau apa pun, ku tak kisah. Klu boi jimat baju2. Klu gelgel nk kena beli baju huhu.... Tunggu aje lah... Weee~










Wednesday, April 13, 2011

Lucky Draw yg Lucky... Yay!

Alhamdulillah rezeki anak lagi untuk Lucky Draw Awesome Birthday Sweet Moment. Terima kasih Nurul-Anwar.. Ni ku copycat dr blog nurul. Butir2 shima dh antar kat email nurul yer. Entry Gambo yg Lucky tu ialah..... Tada...


Ni lak gambo dr blog nurul


Undian dicabut oleh terunanya.. incik ariQ.. Hihi.. Sekali lagi terima kasih byk2 =)


Tuesday, April 12, 2011

aQiL berAkSi lagi...

Hah! aksi apa pulak kali ni encik aQiL nih? Ahaha... mengHupdate lagi entry kat umah ku ni.. Dh alang2.. Sebenornyer lama gak aQiL nk blajr panjat-memanjat nih. Senang sket koje mak eh. Bila dh tau panjat haduiii haru biru.. Ha jom tgok apa dia wat


Naik kusi.. tunggu masa sesuwaii..

Pose dolu ;p

Get ready. Kaki sblh, lutut dh naik.

Seminit;tgok tv jap ;p


Hoyeeee! Ni gambo the next day haha.. Suka!Hai mmg sentiasa kosong meja mkn ku nih.



Masuk hari kedua ku berpuasa. Gara2 berat naik PAT KG. sebln makanyer kena la diet;ganti pose skali.. Target isnin hingga khamis sepjg bln ni insyaallah; harap dipermudahkan. Drpd dok mengunyil2 je baik pose kan dpt gak ganti pose masa pantang dolu huhu.. Omak eh tak msk apa so bikin la roti bakar utk dak tecik ni yg tak kuat nk mkn! Nak lagi menarik siap terap roti tu haha.. Gambo bear, bunga, buterfly.. Layan haha




emmm.. Shedapnyer nengok dia mkn.. Kusyuk sambil tgok tv. Err tak habis pun sbb ni 2nd trip mak dia buat lagi haha.. +kenyang dh minum susu

Saturday, April 9, 2011

Kemenangan Pertama!!

Assalamualaikum Warahmatullah uolls..


Petang kul 2 baru ku on tenet ni. Pagi2 pas sarap pi ayer keroh jap anto brg2 petronas cik abe ku. Dpt la jln2 naik keta sat huhu.. Pasje main cityville kat FB baru bukak blog ekekeke... Tak senunuh mak budak ni tua2 pun main game haha! Saje layan bosan.. Tup2 fieda bgtau kat shoutbox eden monang.. Aik monang apakah itu? Ooo.. Alhamdulillah! Rezeki @ hadiah pertama selama errrr blom sampai 6bln kot ku berblog wakakaka... Teruja seh! Ha ni den kopicat dr blog darlingszsite





shimasall


Tahniah juga buat lain2 pemenang. Berita lanjut di blog http://darlingszsite.blogspot.com la yek!

*detail dh antar dlm comment

Hadiah yg bakal dimenangi 1st Giveaway Cik Puan PIE



Sekali lagi terima kasih byk! i like :)))

Thursday, April 7, 2011

Kemain lagi aQiL...

Layan gambar aqil lak.. Kemain lagi dak tecik ni.. Tgok tuh minum susu siap silang kaki.. Dengan lori2nya+ketapi disisi.. Ni la menan yg dia suka dan yg dia ada. Omak eh tamo beli byk2. Dia pon tak suka menan sgt. Lori tu je la yg dia suka. Permainan apa yg dia main lagi....? Ha piuk belanga ngan besen2, tuperware omak dia la yg dia suka main. Tu yg decide xbeli mainan lain. Buku conteng khas utk dia pun ada.. Takat dinding tu hado.. byk dh corak 'wallpaper' free hahaha.. Tak kisah la dia nk mengenal.. Kang tambah lagi koleksi wallpaper adik dia plak wakakaka..

Sian anak mak.. Ketiduran dah.. sepjg mgu lepas dok melalak ajer. Satu, omak eh tamo bagi ngemping lagi dah.. Kedua dia dok minta dokong je adoiiii mak tak larat perut dah beso.. Tu yg ngaruk ajer.. Kalo dh hari2 ngarok....! Omak dia pon ngaruk jugak.. kan dh kena marah... Mak sayang la ank mak ni..

Makanan.. Makan-makan

Salam semua.. Saje mengHupload gambo, cuci2 mata. Bohsan2 leh tgok gambo nih haha.. Sebenarnye ku baru lik klinik. Smlm dan hari ni pi klinik. Smlm cam biasa la amik darah for BSP. Alhamdulillah result ok je semuanye 4point je. Tekanan pon hokey jer 105/65.. Tetapi... berat ku naik sgt banyak.. Tp ikutkan xde apa sbb dulu masa ngndung aqil pun time2 gini la naik sama byk. Nak tau baper kilo? Hoh naiknyer Hempat Kilo Point Dua hahaha.. Aqil dulu pon sama gak sebln naik pat kilo.

Hai nak kata mkn sedap idak juga. Maybe hr tu byk sgt mkn daging, yelah incik somi xde wang lebih nk beli lauk lain. Jadi beli daging mkn sepjg minggu.. :( Xpe la nasib xkena drh tinggi kan. Ku nasi kurang tp tu la roti mkn byk lak.. Sama dengan aje kan. Nasi ada gula, roti pun ada gula.. Itu tak campur lagi ubat2 yg ku skip xmkn, xtido siang..dok berlari2 ngan aqil ponnnnnnnnnnnnnnn naik jugak berat bdn.. Hah ni la kot penangan berat jadi naik.. sepjg mgu masak ni. Layan... :)

Ayam msk kicap


Apam nasi 1st try (boleyla..)

Kesukaan ku! 1st try gak. Jiran2 pon kata sodap hehe.. Masuk bakul angkat sendiri!
Ni lak wat smlm.. Kacang tinggal ciput je


Byk yg tak snap.. Smlm msk lemak pucuk ubi + ikan masin bulu ayam, sambal belacan.. Emmm walllaaa.. Hari ni pun mkn pucuk ubi lagi ekeke... Haih! Nerbes gak nk amik drh mgu ni psl byk mkn mende manis2.. Tp alhamdulillah ok je darah. Gerakan ank pon okey gak so far.. Minta doc pil kalsium padehal idok la kejang kaki. Persediaan sbb ku tak lalu nk minum mamil gold tuh.. Gantikan Horlicks ajer.. Berat naik byk tp ku tgok cam biasa je ni.. Pipi pon menten lagi.. Tgu la cukup bln sok. Mmg luar biasa besar perutku kot cam ngndung aqil...

Tuesday, April 5, 2011

Week 21

Pregnancy calendar - week 21 Your baby’s development


Your baby is now around 26cm long and weighs about 8oz. They can hear when you talk and sing – so now’s a good time to start one-sided conversations with them. As their kidneys are now working, they’re starting to process your baby’s own waste.

The brain is developing fast too, and needs lots of omega fatty acids to sustain its growth. These building blocks come from your own internal stores, so make sure to include foods such as oily fish in your diet. They’re a prime source of omega 3.


You & your body

Now that you’re getting bigger, people are probably starting to notice that you’re pregnant and you may be congratulated more frequently. You might also be feeling some aches and pain in your legs too which is understandable, given that your body has to do some extra work and being put under pressure a bit.

Make sure that you take things easy and use our tips to help avoid any swelling or puffiness in your legs:

• Rest with your feet up whenever you can

• 'Circle' your feet at the ankles to get your circulation going

• Try support stockings if your legs do get puffy

• Try doing regular stretching and walking – perhaps for 15 minutes in the morning and afternoon

Friday, April 1, 2011

2nd GA BARNEY & WEIYDA FAMILY GA-MAC



Klik Banner to join
DUE : 1 APRIL 2011

Jom join ramai-ramai

KAMU LUNCH APA HARI NI?

Hari ni rehat lunch hour lama kan kan.. korang mkn apa tu? Ku xde apa nk masak lauk tak bli lg ish ish ish... Hari tu ada roti yg mak abah bwk masa singgah umah.. mak kalo lik kluang mesti drop mknan kat umah ku ni psl sana xde peti ais sblm lik KL. Ada je yg dia bwk hihi..

La ni pikior2 sayang lak kang expired roti tu ala berapa keping je pon. Maka ku amik butter n parut bwg putih 4 ulas sapu kat roti dan bakorrr! ~kuat tol rasa garlic ni tp sodap! Ku bakar atas kuali leper je umah mmg xdok oven!

Pehtu ku rebus la karot, brokoli, kentang.. Air sunquick yg ayah beli. Pear jambu pun ado.. Yelah sian lak dak aqil mkn roti jer walau dia tak kuat mkn. Dia mmg suuuuuuka mkn karot. Kentang tak suka. Brokoli tu leh jgk la dia mkn.

Aqilllll.....! jom mkn jom.. Uishhh laju je terus panjat kusi hihi.. Haih ank mak ni. Ajak mkn senang tp suruh mkn ciput je..

Layan la gambo mknan yg tak seberapa nih. Xde mood gak nk mkn nasi..



Tgok tuh kejap je karot tuh dh nk abis.. Last2 kenyang tinggalkan satu je utk mak dia ceh! Alhamdulillah kenyang sudah..

Selamat Hari Jadi Sarah Madihah!

Salam jumaat semua..

Kul 4pg td ku dh bangun panaskan belen dunat semlm. Encik somi nak bwk bekal katanyer hihi. Nasib lembut lagi kan. Igt nk hupdate blog tp maleh lak. Pi jenguk FB je, sempat lagi tu main cityville wakakaka...

Hari ni 1 April, hari jadi anak buah @ cucu sulung omak abah. Sarah Madihah yg ke empat tawun la.. Besok mummy dia (along aku la tu) wat mejlis tp ku tak dpt nak gi la Sarah oiii. Pok de ko lom dpt gaji lg.. 7hb kang baru dpt. Nti senang mok de pos je lah hadiah ekk, muahhh muahhh sayang Sarah.

ehsan en.google


Sarah ni cucu omak abah sulung & perempuan sulung. Ha jadinyer aQiL cucu ke2 tp lelaki sulung.. Haih! baru 2 je cucu omak abah den ni ha. Tak lama lagi tambah lagi sowang lom tau jantina laie tau! Sementara tuh meh layan gambar SarahMadihah ni.. (yg ada dlm simpanan je) huhu.. Dak ni lahir ngam2 9bln. Tp operate sbb dia udah biyakkk! Tu yg smpi skrg along ku tak produce baby lagi, tgu lg.. Makanyer ku la yg tambah koleksi anak ngehhhngehhhngehh :D


Sama je besar aqil ngan sarah ni sbb aqil tinggi..

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.