NUFFNANG

Thursday, July 25, 2013

Pertama kali...terlepas sahur..

Sudah jam 16:09.. Masih berasa biasa2 tanpa letih, mengantuk sambil diiringi lagu2 keroncong..

Ajerrrr boleh tak sedor bunyi jam loceng langsung untuk bangun sahur untuk pertama kalinya.. Malam tadi berjaga hingga jam 1pagi. En.Ayah tgh tido, maka ku kena la jadi jam locengnya kejut kul 12:30..

Sesambil dok sorang diri, main game, sambil minum susu dan makan cemil-cemilan.. Dah setengah bulan puasa ni rasa tak lalu nk makan nasi byk2.. tak tau nak masa apa huhuhu.. ada ikan bilis, kentang, goreng ngan cili api, bawang hiris dah cukup enak kan! :)) paling sedap la tu!

Bila en.Ayah dah pi keje, alih2 ku sedor jam dah kesiangan huhuhuhuuuu T_T
Terbit suara hati... Insyaallah hari ni aku kuat untuk teruskan puasa kerana mu...
Si kecil memang kerap la menyusu... Sempat pula tu balik kampung suami kejap hihihihiii

Mok kan kuat semangat!!

rakan2 ada yang pernah tertinggal sahur...?

Wednesday, July 24, 2013

Sungai Muar.. Cuci mata & Perut.. 4 gelas besar air

Bulan-bulan puasa gi sungai? hihiii
Al-kisah, satu hari siang hari kami berjalan. En.Ayah kata nak belanja makan kat luar alang2 dah ke bando muo tu nak ke bank kan... Haaa suka la hati mok ni bukan selalu..
Kami idok la berbuka di luar. Wajib berbuka kat rumah dulu, nak solat pun mudah kan. Buka makan nasi. Lepas tu keluar, kami cuma makan char kue teow aje.. air GELAS BESAR 4!!!! Aiyooo sampai 4 kan..
Mehh nak citer kisahnya..
Mok mkn CKT order air ASAM BOI.. tak pernah rasa, moh la rasa. Sedap gak.. memang gelas besar rm2.50 asam boi 3biji.. Ayah plak order air KOPI.. biasala tu.. Nampak pulak abg aqil ni nak air merah katanya.. en.Ayah pun orderkan air SIRAP BANDUNG besar gak.. TAPI dia minum sikit last2 tak minum... Pasal apa? Biasalah area muar ni air sirap bandung buh aiskrim soda.. jadi abg aqil tak leh nak telan, ada rasa gas kan.. mok pun minum la jugak sikit2.. sedap!
Tup-tup en.Ayah pi order air MILO AIS gelas besar gak huhuhuh T_T.. Adik afiq la minum.. en.Ayah oder lagi sepinggan char kue toew.. Tiba-tiba hujan gerimis daa... kami cecepat mkn.. Siap ckp kat en.ayah pi la bungkus air yg tak habis tu. Sayang sungguh! Air mok dah habis... minum lagi 2gelas mau kembong plak.. hemmm en.ayah plak tamo bungkus. org gerai pun siap tanya tak nak bungkus ke sebab airnya mmg banyak lagi!!! Ku la yg geram ni! sebab en.Ayah suka ikutkan kehendak anak. Mok ni tahu dia cuma ckp aje nak itu ini tapi bukan betul2... dahhhh membazir plak kan disitu.. Sayang! sayang! air sedap lak tuh... T_T

 Cakkk! bila gerimis mengundang, kami lalu la bawah susur gajah tepi sungai muar ni.. Tengok2 kapal yg banyak parking kat situ hihii.. Tengok air sungai walaupun gulap! Abg aqil suka! Adik afiq pun suka! ikan! fish! katanya.. abag aqil lebih pada nak tengok kapal ajer...

 Tengoklah betapa gulapnya kat area sini hohoho.. Kami duduk di kerusi. Adik afiq terus peluk ayah kuat2. Membelakangkan sungai. Ehhh tadi beriya la ni terus tamo tengok ke arah sungai..
Pastu nampak mok, dia hulur tangan nak mok pulak dukung.. PUN SAMA.. dia membelakangkan sungai, peluk mok erat2.. MOk saje acah pusingkan dia suh tengok ke arah sungai terus dia paling tamo tengok! Tapi dia tak nages.. cuma peluk kuat2 je.. mok ayah pandang ajer...
Hemmm apa yang dia nampak yer? Hanya ALLAH TAALA yang tahu.. Getus hati mok ni kan.. mesti ada sesuatu depan kita ni, tapi mok tak rasa di sungai.. TAPI di situ......


Di tokong merah sebelah kiri uolls... nampak tak? di bawah cahaya merah tu..
Mahap lerr gambo gulap kan... janji uolls nampak tokong tersebut.. 
Tanya en.AYah pun dia rasa yang sama jugak.. Time nak balik sampai ke kereta baru adik afiq paling kepala nak tengok sungai.. dan bersuara fish! fish! ikan! kapal! hahahahaaaaa... heran tak?
Mok tanya, adik nampak apa tadi? Dia peluk mok kuat dan cakap akutt.. (takut) hehehehee... 
Anak2 kalo gini (biasa bila ngan en.Ayah), ayah akan cakap,

Meh duk kat ayah.. dia takleh kacau, ayah ada.. jangan takut :))

Menjelang ramadhan hr tu kecoh kat taman ni kata ada mak pon.. suara menangis ajer.. ni pun en.Ayah yg cerita. TAPI bukan semua org yang dengar tau..Ada ayat2 yang boleh diamalkan. En.ayah kata, klu sore yang menagis ni tak perlu takut, itu sebab dia tak dapat kembali ke mana2 alam (barzakh @ nyata) sebab belum waktu dia kembali pd Allah..dia menangis sebab nak minta tolong..  Kalau yg dok ketawa meleret tu pulak, itu adalah ilmu si mati, ilmu yang tidak betul dan disalahguna means minta tolong selain Allah.. Wallahu'alam itu yg en.Ayah sampaikan..
Tipulah kata ku tak cuak. Cuak jugak..Harap2 la itu cuma khabar2 angin aje..

Jom bykkan amal ibadat di bulan ramadhan.. minta Allah ampunkan dosa2 kita.. Lailahaillallah! Astagfirullah hal'azim!


Monday, July 22, 2013

Kuala Lumpur 2013

Alhamdulillah. Sambungan kisah perjalanan hari Rabu ke Kuala Lumpur..
Dari Kluang kira2 jam 9pagi.. Terus menghala ke tol Pagoh.. Yikk! kata nak gi kolumpo? Hemmm.. Ku terjah workshop dulu untuk tukar tayar kereta belakang yang dah... nazak sangat hihiii.. Lagipun memang dah janji dengan orang kedai, dah book utk tukar tayar.. Tuko tayar dan sain ajer, tak bayor pun sebab nanti en.Ayah datang dia yg bayo hahahaha.. senang kan kerja mok! ^_^.. Emak ku dah ghisau bila tengok tayar belakang tuh.. agak2 bleh ke sampai kolumpo katanya dalam hati ekekeke... Maaf Emak, anakmu ini selalunya Tawakkaltu'alallah semata-mata

Selesai tukar tayar, singgah rumah ku kejap.. sebab beg duit emak pulak tercicir.. hilang tah ke mana tanpa sedar hemmm.. jangkaan, mugkin tercicir masa emak nak buka kunci pagar di Kluang, tak sedar begduit jatuh.. hemmm tadek rezeki la tu..sebab selongkar kat rumah ku pun tak jumpa... Dan tengah hari tu ku teruskan perjalanan ke Kolumpo.. Sampai lebih kurang sebelum asar.. Cecepat ku terjah JPJ wangsa maju plok utk buat lesen baru! sampai kul 4>pm.. Melayang gak RM60.. sbb ku tambah setahun lagi..

Hemm bila mok jadi supir ni camno ngan adik afiq? hemmm dia ku bekalkan air masak ajer. Bagi dia makan byk2.. Time nak tido dia hanya memandang mok sayu je.. Nasib baik dia nak tido ngan embahnya, tido peluk embah sebab takleh ngempeng ngan mok.. Alahai mok pun sayu dik... Mok bawok tak laju.. 120km/j jer ehh ehhh mentang2 tayar baru kan ajerrrrnye kan... Nasib la en.Ayah dah warning awal2.. jgn lelaju!


Keesokkannya misi selesaikan urusan emak yg kehilangan dompet tuh.. Mujur tadek kad bank.. Tapi duit, agak banyak la jugak.. Gi report polis, gi JPN buat IC(2mgu siap) dan terus ke JPA maju junction untuk buat kad pencen (terus siap).. Hemm sekarang kalau tercicir IC harus2 la kena bayar RM100 ye uolls.. Kalau kes ragut tu lain bayarannya.. Balik sempat gak cuci mata kat Masjid india tuh.. hajat nak beli beg tp xde yg berkenan, adik yg beli dan beli beg utk emak ajer. Owh ya! dari Wangsa Maju kami naik LRT ke masjid jamek dan jalan kaki jer.. kata nak berjalan kan haaa... Seronok dak berdua tu dapat naik train sekali lagi hihihihiii
Chooo! chooo!

 Anak kawan baik ku ^_^  Elok la tu memasing bawak dua kanak2 aktif! hahahaa..
Abg aqil la nampak besar sangat, padahal Awisy (baju hitam) tua setahun dr aqil :)
Lokasi di Bilik menyusu Great Eastern Mall Ampang.. Ado sales last day tu yang pegi! 80% hahahaha..
Ku beli baju2 utk kwn2 je, sbb banyak baju gegel la.. byk yg dah habis..
Mujur murah rezeki anak2 berdua tu. MakNgah nya yg keje kat bangunan sama dah belikan mereka sorang 2helai.. kemeja & T-shirt dinosour! Terima kasih makNgah ^_^ Boleh buat baju raya. Nanti pi carik seluar aje..

Ada sesiapa yang terjah G.E Mall masa sales tu tak?
Barangan Toy'sRus & Kid'sRus

Alololo ^_^
Damia & Afiq.. Sebaya..
Sama2 kecik, berat kurang 10kg.. Haih!

Tuesday, July 16, 2013

Jauh Perjalanan , Luas Pandangan .. dan Tragedi

Alhamdulillah.
Hari Sabtu setelah selesai majlis tahlil & kesyukuran, kami anak-beranak nak balik rumah la pulok..  Ahad pulak atok Salleh call kata nak dtg tido rumah. Emak abah naik bas je.. Anok dia ni punya la tunggu sms ka, call ka utk pi ambil di pekan.. tup-tup ada org bagi salam.. Lorrr emak abah dah sampai ghupernyeeee.. Bertuah punya anak kan! Jalan kaki emak ngan abah. Nasib memang depan Taman je bas benti huhuhuu.. Sebabnya.. sms abah tak sampai2 di tlipon ku tak tahu apa kes line tunetalk waktu tuh! i'm sorry ^_^

Tujuan utama, hari Isnin nak pi amik adik yg baru je daftar di Unifield kolej di A'Famosa.. Baru daftar hari Jumaat.. tengok2 terlalu mahal pulak kos disana tambahan pula agak bebas pelajar boleh keluar masuk kolej P & L hemmmm... Urusan dari pagi sampai ke petang tak sudah.. Yang geram tu ado plak TRAGEDI!!!
Pak guard telah menghilangkan LESEN ku! Mujur tak kasi IC tau! tau! Sistem guard yg tak haper-haper.. Dalam buku betui tulis namaku dan no.kad sekali. Alih2 time nak keluar, kita pulang kad dia, IC plak namo dak laki!!! acaner tuh!? Saper yg salah? aku kah? Nasib la pak guard, daku ni tenang orang nya. Idok la kamu tak memasal dapat kena bambu hari tu.. 3 calit kat bahu tu, mau kena turun pangkat kalau ku report!
Sayang ooo IC thn depan baru expired tau! di hari jadi tau! Apo nak buat tadak rezeki. Buatlah baru... Itu pun buat di JPJ Wangsa Maju! umaiiii punya jauh wakakakakaa... Maka mulakan perjalanan tanpa lesen ops!


 Tengah tunggu settle urusan makLang.. Adik nyusu puas2 dulu hahaha sebab mok kena jadi supir!
Cehhh dtg A'Famosa pun nak guna GPS!! Almaklomlah ku dah lama tak memandu jauh2 sendirian..

Selesai urusan, kami pulang ke Muar.. Packing2 barang anak2 dan mok, moh kita balik Kluang tido rumah atok & embah... Sekali lagi mok jadi supir. Agak mencabar memandu diwaktu malam. Mata terlalu letih sebab silau tinggi! gerak kul 8.30mlm-10> mlm sampai Kluang.. Pehtu bantai tido rehatkan mata huhuu..
Selasa, rehat.. Ingatkan nak balik KL tapi lotih la.. Lama tak memandu jauh2 macamni sejak ada anak.. Biasa en.Ayah je yg jadi supir kan.. huk huk
Selesaikan pembayaran bil2 rumah emak abah di Kluang, dapat merasa sarapan di Kluang Railway Station. Roti bakaq dia wooooooo! Terbaik! Kaya buatan sendiri sangat sedap ditambah hirisan butter! meleleh! Sebiji tak cukup tau hahahahaha... dasar sungguh!

 Jenis roti, hok roti bun gini atau roti pat segi.. beza harga, roti bun lebih seposen ekekekee
Seriously memang sedaps! Kopi plak sangat KAW! Apa pun kopi ku tetap pilih kopi MUAR 434! ahaks!



Gambo kenangan.. Kretapi tak sampai lagi.. sibuk abg aqil tu tanya2 mana ketapi.. Time nak balik pun dia bleh kata tamo balik nak tunggu ketapi hohoho..
Besok2 gi Kluang leh singgah lagi ^_^

Next day.. Rabu.. Misi perjalanan ke Kuala Lumpur!

Monday, July 15, 2013

Kerepek Pisang Kapok

Tak terucap dengan kata-kata.. Pengalaman membuat sendiri SETANDAN pisang kapok untuk dibuat KEREPEK.. Dia punya penat toksah cakap, ado macam kacau dodol sorang2 tak hahahaha...
Jun lepas, jiran baik hati beri kami (daku & jiran jugak sblh rumahku) sorang setandan pisang kapok yang masih muda.. Ikut perkiraan, pisang tersebut akan masak menjelang Ramadhan.. Waktu gitu siapa la yang nak makan pisang masak ye dak? So dia pun bagi je, siap tebang pokoknya, siap pesanan penaja " korang buat krepek nanti jangan kasik kat aku, tak laku kat ghumahnya, budak2 tamo makan " haaa... cenggitu sekali dia warning! hahahaha.. Dan menjadi kali pertamalah bagi ku membuat kerepek pisang.

 Kerja lecehnya nak kupas kulit pisang tu. Pisang muda kan banyak getah! Sebelah tangan siap sarung ngan plestik TAPI kejap je, tersiat2 dah plestik tuh hahahaa... Bekerjasama dgn jiran sebelah yg dapat pisang jgk sambil borak2 kat kaki lima rumah.. TAPI kenapakah ku punya tak habis2.. agak tandan ku lebih byk pisangnya kott.. Letih woo nk siat sorang2 huhuhu.. sebab jirannya dah siap! Terkial-kial la ku nak ngabeskan ditambah pulak adik afiq nak nyusu.. aduiii dgn getah2 tu agak nak bagi ke? No no no.. 
Dapat la sebesen penuh.. Pastu REHAT aka tido hahaha... penat tau!
Cehhhh baru setandan, blom bukak kilang lagi hahaha.. hepp! kalo bukak kilang senang je pakai mesin! wakakakkakakaka... adoko?


 Sesi menggoreng dipetang hari

 pssttt... SAGAT pun pinjam jiran punya! hahaha.. Sagat ku tak leh pakai plok
Terima kasih jiran

owh ye, sahabat pernah buat kerepek pisang tak? Ku yg 1st time ni nak buat jenuh la menyoal puan jiran empunya sagat tu camno nak buat. Yang dia ajarkan, panaskan minyak (banyak), pastu sagat pisang terus ke kuali. Pisang yg dah dikupas tak perlu basuh tau. Dah penuh, masuk marjerin dalam sesudu lebih, selangseli 3-4x waktu menggoreng. Dah nak masak letak air garam ikut suka masin korang hihihi..
Petua lagi, masuk bwg putih ketuk dalam kuali kasi harum..

Penat jugak kerja menggoreng nih. Kena berdiri je. Nak sagat, nak jaga jgn kasi hangus dan melekat, nak angkat dan toskan...Gitu gini 3jam> ku dok menggodak aje kat dapur.. Siap perasan.. Agak tak luak2 pun pisang dalam besen ni!? hahahaha Bila nak habis! Ha tulah makan je sedap. Makan boleh habis sebotol di pagi raya ehh ehh.. Tapi tak tahu membuatnya je makan masa berjam-jam! Dah buat sendiri baru tahu! Lenguh pinggang mok!

 3 balang besar ni ku bawa balik kg waktu kenduri tahlil & kesyukuran. Biras ku mintak lagi pagi2 lepas kenduri hihihi... Syukur sgt habis! ingatkan tak laku sebab ku buat kurang masin miahahahaha..
Aisehh raya besok kena beli balang lagi buat simpan stok kuih, sebab balang atas tu dah kena rembat akakaka... aci tak..

Opss! ni belen lepas 3jam > berperang! Penat! tak larat! hahahaha mana nak habis cepat, sekali sagat je boleh masuk 3 biji pisang je! kali la sendiri berapa trip ku buat sorang2 wuwuwuwuwu...

Sahabat pernah ke buat kerepek pisang?

Sunday, July 14, 2013

Menyepi, Rindu Tak?

Marhaban Ya Ramadhan! Marhaban Ya Ramadhan! Mood seronok dibulan Ramadhan.. Ke mana Shima menghilang? Senyap sunyi aje blog ni tanpa butir perkataan.. Hemm biasalah waktu2 JEREBU tempoh hari, dengan anak-anak demam.. Mood lesu betui nak ngadap pc sebab sibuk anak2 ajak nak bermain sama-sama ngan mok dia... Kalau tak deme semua kaco mok buat keje huhuhuhuuu... Mesti la layankan ajer.. 

Tambahan pula bertungkus lumus nak perabihkan hutang puasa sepanjang sya'aban.. Memang lama tertangguh. Abg aqil + adik afiq punya.. Tiada kekuatan disitu. Alhamdulillah niat dan nawaitu kerana ALLAH ku berjaya habiskan hutang2 berkenaan.. Siap kira berapa fidyahnya lagi.. Insyaallah tahun ni bayar habis! sujud syukur! Nanges! Seminggu lebih sebelum ramadhan tiba ku dah habiskan ganti.. Jadi bila puasa ramadhan tak terasa penatnya.. dah biasa sbb daku buat straight! kalau buat Isnin, Khamis memang tak habis! 

Yang seronok tu, hari sabtu, 29/7 adalah hari terakhir hutang puasa.. Hari tu mmg banyak jemputan kahwin tapi ku tak pergi sebab perlu pulang ke kg suami.. Akak ipar nak buat kenduri tahlil, kesyukuran sempena nak masuk rumah baru dan bakal berangkat menunaikan haji bln ogos nanti insyaallah.. Kami adikbadik, ipar duai masak sendiri. Jadi kul 10 tu dah gerak balik kg dgn anak2 je, en.Ayah kerja! Tiada siapa yg tahu ku berpuasa yelah diam2 sudehh hihihiii... Ada yg bertanya baru la ckp.. Sampai biras ku tak cayo ku puasa, siap offer kuih lagi akakaka... dia kata ku bhohong hahaha.. Bila tiba azan maghrib maka ramailah bilal2 kat rumah tu hahahahaaa... Dari jauh dah dengo.. "Siapa puasa tu sila buka puasa" "Siapa yg puasa ni ha makan nasik" "Yang puasa tadi makan kuih ni" " Shima dah buka puasa ke belum?" hahahahahahaa  ramai sungguh yang prihatin.. Lepas tu apalagi LOMPAT BINTANG la mok sebab dah langsaikan hutang2 berkenaan... Perasaan yang tak boleh digambarkan!

Banyak beno ke menggantinya? Hemmm tolak campur abg aqil + adik afiq punya ada la dekat 40hari.. Mungkin orang lain lebih banyak lagi.. Atau daku punya yang banyak sangat nih!! 

Apa pun alhamdulillah sebab dapat langsaikan semua tu, lebih terharu lagi diwaktu adik afiq menyusu badan lagi... Tengah syok ganti, dugaan tiba bila adik afiq demam.. Dengan rendah hati ku stop dulu ganti puasa. Kasi dia nyusu puas2.. Jeram seluruh badan, mandi kerap, pakai pampes je.. Alhamdulillah dia demam sekejap sgt.. Malam rabu.. Jumaat pagi dah kebah!! Tapi TANTRUM selepas demam HANYA ALLAH YANG TAHU.. 1st time berdepan kerenah afiq mcm tu.. Sampai ayah pun penin... Tak lama tu waktu JEREBU KUAT abg aqil pula demam. Pesen lain dari adik. Abg akan baring, tido, tak mintak susu, jenis baik demam kalau muntah... Seharian dia hanya minum air masak secawan aje. Banyak habiskan masa dgn tido. Mok ni la kerap jeram dia, pakai sluar kecik je.. Alhamdulillah sekali lagi ank mok ni demam sehari je.. Sebelum maghrib dia dah mintak susu, besok pagi dah sejuk, berpeluh badannya dan mula dah potpet potpet hahahahaa haru biru mok akakakaaka...Sgt berbeza bila diberi ubat.. ambil masa 4-5hari nak baik..

Hah! kan dah cerita panjang.. Insyaallah akan menyusul lagi cerita ku.. jeng jeng jeng!

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.