NUFFNANG

Tuesday, July 16, 2013

Jauh Perjalanan , Luas Pandangan .. dan Tragedi

Alhamdulillah.
Hari Sabtu setelah selesai majlis tahlil & kesyukuran, kami anak-beranak nak balik rumah la pulok..  Ahad pulak atok Salleh call kata nak dtg tido rumah. Emak abah naik bas je.. Anok dia ni punya la tunggu sms ka, call ka utk pi ambil di pekan.. tup-tup ada org bagi salam.. Lorrr emak abah dah sampai ghupernyeeee.. Bertuah punya anak kan! Jalan kaki emak ngan abah. Nasib memang depan Taman je bas benti huhuhuu.. Sebabnya.. sms abah tak sampai2 di tlipon ku tak tahu apa kes line tunetalk waktu tuh! i'm sorry ^_^

Tujuan utama, hari Isnin nak pi amik adik yg baru je daftar di Unifield kolej di A'Famosa.. Baru daftar hari Jumaat.. tengok2 terlalu mahal pulak kos disana tambahan pula agak bebas pelajar boleh keluar masuk kolej P & L hemmmm... Urusan dari pagi sampai ke petang tak sudah.. Yang geram tu ado plak TRAGEDI!!!
Pak guard telah menghilangkan LESEN ku! Mujur tak kasi IC tau! tau! Sistem guard yg tak haper-haper.. Dalam buku betui tulis namaku dan no.kad sekali. Alih2 time nak keluar, kita pulang kad dia, IC plak namo dak laki!!! acaner tuh!? Saper yg salah? aku kah? Nasib la pak guard, daku ni tenang orang nya. Idok la kamu tak memasal dapat kena bambu hari tu.. 3 calit kat bahu tu, mau kena turun pangkat kalau ku report!
Sayang ooo IC thn depan baru expired tau! di hari jadi tau! Apo nak buat tadak rezeki. Buatlah baru... Itu pun buat di JPJ Wangsa Maju! umaiiii punya jauh wakakakakaa... Maka mulakan perjalanan tanpa lesen ops!


 Tengah tunggu settle urusan makLang.. Adik nyusu puas2 dulu hahaha sebab mok kena jadi supir!
Cehhh dtg A'Famosa pun nak guna GPS!! Almaklomlah ku dah lama tak memandu jauh2 sendirian..

Selesai urusan, kami pulang ke Muar.. Packing2 barang anak2 dan mok, moh kita balik Kluang tido rumah atok & embah... Sekali lagi mok jadi supir. Agak mencabar memandu diwaktu malam. Mata terlalu letih sebab silau tinggi! gerak kul 8.30mlm-10> mlm sampai Kluang.. Pehtu bantai tido rehatkan mata huhuu..
Selasa, rehat.. Ingatkan nak balik KL tapi lotih la.. Lama tak memandu jauh2 macamni sejak ada anak.. Biasa en.Ayah je yg jadi supir kan.. huk huk
Selesaikan pembayaran bil2 rumah emak abah di Kluang, dapat merasa sarapan di Kluang Railway Station. Roti bakaq dia wooooooo! Terbaik! Kaya buatan sendiri sangat sedap ditambah hirisan butter! meleleh! Sebiji tak cukup tau hahahahaha... dasar sungguh!

 Jenis roti, hok roti bun gini atau roti pat segi.. beza harga, roti bun lebih seposen ekekekee
Seriously memang sedaps! Kopi plak sangat KAW! Apa pun kopi ku tetap pilih kopi MUAR 434! ahaks!



Gambo kenangan.. Kretapi tak sampai lagi.. sibuk abg aqil tu tanya2 mana ketapi.. Time nak balik pun dia bleh kata tamo balik nak tunggu ketapi hohoho..
Besok2 gi Kluang leh singgah lagi ^_^

Next day.. Rabu.. Misi perjalanan ke Kuala Lumpur!

4 comments:

kesoma rai said...

laa.. tak pasal2..dia salah bagi la tu kot..macam mana boleh jadi lagu tu..

comel dak adik dok tersengeh.. hehe..

chepah ila Hussein said...

apakah kehilangan leseng?

Polis! ni ada orang drive kete tanpa leseng!

Hahahahaha!

Hang mai KL bila?

Eliss Mie said...

bulan puasa ni tengok roti tu pun dah terliur..haishhh

IntaNBerliaN said...

baca entry ni, tiba2 terpandang roti bun.. sedap pulok nampok.. hihii

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.