NUFFNANG

Friday, August 31, 2012

Syawal 1433/2012 ~ IV

Amboih! kemain lagi berpart-part ehhh... Alasan? Tak perlu fikir tajuk akakaka ;p
Moh layan gambo raya ajer..
Sarah & Abi... Peace yo!
Daku & Amar.. Lawan spek sape paling hitam akakaka
PhotoGrey vs Transition
Turutan acuan..
dari kiri no4 & no5 tu tertukar tempat plak.. sebab nk selang-seli kan
Lapan beradik.. 4x4
Bersama pasangan & anak2
Masa ni EmakAbah tgh sibuk sikit. Tu yg kami melaram dulu :))
Keluarga besar kami :)
Tengok la tuh, cucu-cucu pakat tak heran dengan kamera
Afiq tgh merengek... Aqil? isi minyak.. Sarah? moody..
Nak pi cuci & frame gambo ni besar2 hihi.. Insyaallah
Apa yang dibualkan tu...
Gambar raya kami :)))
Dok kat tepi pintu je wehhh, sempat lagi kan...
Jelingan manja abg aqil, adik afiq gatai gusi..
Take kali ke2 sebab yg 1st pic memasing termonung jauhhh wooo ;p
*nampak mcm gigi atas adik afiq ala2 jarang aje hihi*
org kata penyayang, mudah2an..
Habehhh doh! :Dv

Syawal 1433/2012 ~ II

*Pekerja kat stor en.Ayah kata lauk2 tu sedap.. Tak cukup katanya.. Jamu 5 org Lelaki*
Moh sambung kisah rayo! rayo! rayo!
Kami memang takde amik gambar raya pertama. Memasing sibuk. Lagipun sapo nak tulon snap kan gambo daku sekeluarga nih? hahaha.. So tunggu balik kampung la baru ambik gamba sekeluarga. Raya ke3 setiap tahun, keluarga belah Emak akan buat hari keluarga. Masuk tahun ni dah 3tahun berturut. Baru lagi. Alhamdulillah ramai juga sedaramara yang datang. Yang tak kenal, dikenalkan ye dak.. Lokasi perhimpunan di Rumah WakBarisah, Parit Selangor, Pontian.
Abahku di tengah2 :) Lelain tu adik beradik Emak.. Semua mata sepet-sepet
Jemput makan.. Menu raya la. Yang sedap mestilah sambal goreng jawa! mabeles!
Daku mkn nasi Impit berketul2 ;p (Lapar la lepas isi tangki perut afiq..)
Kuih-muih pun ada. Air tebu diproses kat situ gak :) Sirap bandung dan macam2 lagi
Saudaramara semakin ramai. Abah rehat sat layan cucu hihi..
Ramai...
Emak kesayangan hamba...
Masih cun kan? hihihi... Emak ambik alih tugas kutip yuran ahli keluarga.
Oh ya! Raya ke 3 ni la baru daku dapat jumpa & salam2 dengan EmakAbah.

Mok pun nok jugok expose hihi
Blom makan lagi time nih. Tgh tgu kot sesiapa leh pegangkan afiq tuh agagaga.. inilah realiti seorg ibu yg ada anak kecik hihihi..Tolong pegang, tolong jagakan.. Nasib adikberadik ramai...
Siap berebut tuh.. :D

Sama tak mulut kami?
cumill kan hihihi ferasaaannnn..
Nampak kurus? Badan di dalam tak siapa tahu akakaka.. ;p
Betul tak Kak Mar? ;p

Thursday, August 30, 2012

Syawal 1433/2012 ~ I

Ruper dak kecik yg demam.. tetap kontrol hensem.. eh!eh! :p
Syawal kali ni? Alhamdulillah dpt sempurna 30hr. Syukur sangat. Ikut kata suami, lebih afdal meraikan raya dirumah sendiri dahulu... Kemudian nak ke mana2 lepas tu suka hati. Maka tiap tahun la daku memasak even 2tahun berturut masak masih dlm pantang :D.. Masak tetap masak.
Menu biasa2 je, ketupat 50biji, sambal kuah kacang, masak lodeh, ayam masak merah, rendang daging... Disebabkan adik afiq demam maka operasi memasak dimulai pukul 11mlm raya. Tido dekat kul 3. Tak larat. Bangun balik pukul 5pg sebab masak lodeh belum buat hahaha..
Lauk-pauk ni dimasak untuk munjung kat jiran, 2 buah rumah, selebihnya kami beri pada pekerja Indonesia tempat kerja en.Ayah yg sah2 la tak balik beraya (hanya seorg pekerja je yg dibenarkan pulang oleh majikan)... Di pagi raya biasanya daku makan lauk2 yg jiran buat, daku nye lauk, sendiri masak sendiri tak makan hahaha... Cukup buat2 rasa aje. Banyak.. Lagipun kami nak terus balik ke Pontian. Tak kan nak tinggal lauk tu gitu je hohoho..
Ngeri jugak nk kasi org mkn lauk kita masak. Lebih2 lagi cam daku yg agak tak berapa terror msk huhuhu... Janji cukup gula, asam, garam udah la ye :)
Jgn tak tahu, gambar mereka dimana2, canon, Hp kamera... bolot!
PMR & SPM candidate... Verangan lebih nih ;p
Bersama sepupu yg jauhhhhh belajar di sarawak. Tahun ni dpt jumpa slps 3thn..
Minah Palapes yg dh graduate.. org nye rendah jerr..
Erk! nampak kaki adik afiq! beraya pakai singlet saje
Adik-adik ku... Smile always
Ni raya ke2, selepas round kampung, la ni gi rumah sepupu ku.. Psstt Shahriah Novelis tu sepupu ku le tew... hihihi... Hadiah Kuiz pun dah sampai masa puasa.. Tinggal nak update je lagi.. Itu next entry wokehh.
Dah penat?
Aktiviti bebas....Adik afiq dah usya bekas kuih yg banyak itu... siap lah!
Tiga hero kesayangan hamba..

Dah bersiaran.... :)

Salam 1 Malaysia
Besok nak merdeka baru ptg ni hupdate kisah raya..
Sebeno'eh bukan stori raya sgt, tp ni ha nak share gambo August boys in da house tempoh hari gara2 last post tu xleh nak tepek gambo kan kan...
La ni dah boleh suko la mok hihihi
Baru la semangat nak share cerita raya..
Gambo raya mmg haruslah ada kan!
Birthday boy in august
Abg aQiL, adik AfiQ, Pak Usu Zikri
Mari potong kek!
Kek ditaja oleh makLong.
Terima kasih moklong :)
Kapal terbang dah selamat dirosakkan abg aqil, doraemon pulak hilang entah ke mana.
Lepas potong kek tak nampak bayang dia dah..
Mungkinkah dia dah masuk dlm laci dan berjumpa dgn Nobita?
Hermmmmm..... ;p
Yg pegang adik afiq tuh MakLang mereka.
Daku? Nyorok baju hitam hahaha...
Yg kiri sekali tuh Sarah ;p
Aci tak nampak muka
Terlepek.. mungkin bengal kepala nya...
Bermula hari Jumaat malam adik afiq demam panas.
Sabtu, syawal ke 7 baru kebah dan terus selesema & batuk juga..
Pendek cerita daku pun idok la beriya sgt beraya. Makan pun mana yg done aje sebab penat menjaga afiq, tak cukup tido.. selera mkn pun agak kurang sikit..
Psstt... berat badan dh kembali asal 50kg tau hihihi.. Alhamdulillah dapat tubuh badan yg alert. Cukup2 baby setahun berat otomatik ke angka 50 hahaha... Ada ke camtu? hihi
Pak anjang...
Dulu gulap sikit ala2 mat bangla sebab byk keje kat site..
kikikik :)
MakLang..
SPM candidate 2012
Nasib amat baik kalau tuala basah tu lama di atas kepala
Akhirnya.. jatuh ke tanah jua... haih!

Gambo raya?!?


Tuesday, August 14, 2012

3 in 1

Salam Ramadhan teman2 blogger semua :))) Dah berapa hari ku tinggal blog ni. Yelah kata sibuk, buat-buat sibuk hihi... Ada dua anak kecil dirumah ni memang sukar sikit nak ngemas. Dia pun join kemas sekali la. Tapi abg Aqil boleh diharap tau. Dia tolong Ma dia lap kerusi kat ruang tamu tu yg dah berdebu hihihi.. Adik Afiq pulak? Dia saje la yang buat iklan.. Tgh syok2 buat keje dia dah berlagu, terpaksa la layan dia dulu, maka bertangguh2 la keje omak nih huhuhu..
Errr.. Dah hujung2 puasa ni daku kehabisan idea nak masak apa! Takat nih dah 3kali menu kari & roti jala sepanjang ramadhan hahaha...

Ahad lepas, kaklong & adik2ku dr KL dtg rumah. Nak soping kat Muar ni katanya, padahal sebab utama nak borong kerepek pisang yg sedap tuh! Malangnya belum masuk bln Ogos, kerepek dah habis kena borong org huhu.. Takde rezeki. So cari tempat lain, alhamdulillah ada banyak lagi sebungkus RM8... Oh ya! kuih2 dalam telap kat sini pun murah tau. 1telap RM10.. Malam raya mungkin lagi murah :))) Daku? Kuih kapit KakNgah kasi 1tin, kuih Ferrero roche m'sia Emak buatkan, cornflakes madu adik buatkan utk kami mkn kudap2 aje. Utk hidang kat tetamu daku belom cari lagi.. En.Ayah masih sibuk bekerja tiap hari balik lepas isyak. Nanti beli sekali harung.. baju basahan adik Afiq pun tak beli lagi. Abg Aqilnya dah setel.. Alhamdulillah & terima kasih kpd makpak sedara mereka. Mentang2 hari jadi nak dekat raya, maka dapat la mereka hadiah baju raya :)

Kedatangan adik beradik juga sebab nak sambut berday boy. Ada 3org. Abg Aqil, adik Afiq & Pak Usu. Ha Ahad tu la hr jadi PakUsu... So beli la kek untuk August birthday boys ni...
(adesss xleh masuk gambo lak.. mmg nak program balik pc nih!biasa nih, babab kang)

Semalam adik Afiq cucuk 1 tahun.. Dah agak.. berat adik maintain je. 8kg pun tak sampai huhuuu.. Ikut graf berat adik atas pagar.. antara putih dan kuning. So lepas ni kena cek-up 2bln sekali sebab graf tak cantik... Insyaallah raya ni mesti naik sebab ramai yg pakat dok suap adik macam2 huhuhu.. Yang paling impress, masa nurse cucuk kat tgn adik, dia langsung tak berbunyik sikit pun. Muka selamba aje.. Mungkin dia hairan, kenapa misi2 cantik ni dok pegang aku sampai 2 org kikikik.. Alhamdulillah setakat masuk waktu zohor ni adik tak demam.

Citer pun dah macam minuman segera.. 3in1 kan.. Mood nak raya, malas nak ngadap pc ni pun ye hihihi..Terima kasih teman2 yg sudi ke blog Shima ni ye :) Dikesempatan ini juga, andai ada salah silap dalam setiap coretan & komenan yang Shima titipkan, mohon ampun & maaf.. Kalau tak suka baca beritahu, kalau tak suka orangnya beritahu padaNYA :)).. Moga kalian bergembira dihari raya nanti & berhati-hati memandu ye, jangan pentingkan diri. Apa salahnya jika beralah sikit, janji sampai. Bukan nak pegi oversea pun, dalam M'sia jugak kan... Salam Aidilfitri Minal Aidin Walfaizin semua!

Friday, August 10, 2012

Sibuk!


Mengemop lantai pun maintain cun hihii..

Okey tak perlu tulis banyak. Memang agak lemau nak taip blog. Bukan takde cerita, tapi mood lebih beristirehat.. Beristirehat la sangat. BW sahaja setakat ni.
Semalam hari jadi adik AFIQ :) Alhamdulillah cukup 1 tahun dan paling bangga dengan diri sendiri, masih mampu memberi susu ibu :) tepuk sikit hihiii
Tak ada kek bagai, karamel atau apa2 juadah yg istimewa semalam. Mok buat keputusan kepit adik afiq, layan dia puas2. Minum syusyu banyak2 hihi.. Best dapat golek2 dgn dia, lepas buli dia jugak hahaha. Ops bukan dera ehh.. Mok suka ngusik dia tau! Sebab dia suka buat mulut muncung hihii, tak padan dgn lelaki la adik nih tau.
Start dah dia main gigi.. Gatai sangat la tuh. Hari Isnin depan cek-up dan injection. Harap adik tak demam ye... Berdebor nak tunggu berat timbangn dia.. rasa2 tak sampai 10kg huhuhu...

Hah! pagi ni santak ke tengah hari ni daku sibuk kemas rumah. Baru sudah ruang tamu depan. Itu pun tak siap sepenuhnya. Abg aqil pun tolong mok dia lap kerusi tau :)) Lebih rela tolong mok dr suruh dia makan... tamo makan tau! dah sudah baru teman dia makan... Bagus2 besok2 tolong Ma lagi ye :))


Apa ini?
Tunggu next entry ye.. Insyaallah
Semua org tak sabar nak raya dah ni... Post pun byk terperap!
:))

Wednesday, August 8, 2012

Hadiah hariJadi...

Hah siapa nak buat kek ceklat bleh ikut resepi smlm yang daku post. Insyaallah jadi & sedap :))

Cantik tak? Belang2 gitu..
Terima kasih pada MokTeh Deenasz sebab kirim baju ni via poslaju.
Sampai ptg semalam.
Hadiah hari jadi utk abg aQil & adik afiQ
juga untuk bergaya dihari raya hihihiii..

 Test baju.. Port kat dapur aje hahaha..
Suka mereka pakai baju baru

Berdiri pulok!
Masa ni jenuh jugak nak tangkap gambar mereka.

Dan malam tadi juga ayah ajak cari baju2 mereka lagi.
Balik rumah cuma baju abg aqil aje yg dpt beli. Baju adik tak banyak pilihan.
Jalan2 kat uptown muar pun banyakkkkkkkkk baju gegel...
hukhuk, tamo la kasi afiq pakai kemeja, fanass.
Susah nak cari baju boboi nih..
No choice, mok korek2 la lemari cari baju2 lama abg aqil yg masih baru & adik boleh pakai.
Ada la overall selai, jeans selai (3-6mons) adik bleh pakai lagi!!
Lepas ni baru cari lagi.
Utk mok ayoh?
Mok cuma nak cari tudung hijau selai, dan telekung :)))
Ayohnye, Nak cari tshirt yg agak2 sama dengan baju belang hijau dorang tu..

Oh ya!
Kalau rasa2 susah nak buka blog Shima nih sila abaikan.
Shima nak program balik pc nih xtau apa kena nya sejak dua menjak nih.
Dan minta maaf juga pada kengkawan disebabkan masalah ni juga shima tak bleh nak komen, view blog korang huk huk huk.. ada sesetengahnya... Tak pueh hati tak dapat baca tau!
Kalau shima senyappppp aje tu mmg ado masalah la tuh..
Takat ni gambar2, video2 semua dah transfer ke pendrive. Kalau tak jadi cam dulu nanges tak berlagu semua terdelete @ hilang...






Tuesday, August 7, 2012

FoOdz di tengah hari?... sudehhhh

Nak share Kek Coklat Moist ala Terjun
Mama Herda
dibuat sempena harijadi abg aQiL 4/8 lepas
1 1/2 cwn tepung naik sendiri
*daku pki tepung gandum+1 sd/teh bking pwder & ayak*

1cwn serbuk koko
1 sd/teh garam
1 sd/teh soda bikarbonat
1 cwn minyak masak / jagung

1 1/2 cwn gula castor
*daku xde stok maka habiskan gula icing lebihkan sedikit*

1 cwn susu cair
2 biji telur
1 cwn air panas + 1 sd nescafe
*daku guna coklat emulco*
milo pun bleh gak klu xde nescafe

Cara2:
Campur semua bahan & kacau sebati.
Nak senang daku guna blender sajok!
Sapu marjerin kat loyang & bakar 150'c / 40-45minit

Utk suri rumah cam daku yg xde oven nih, sila la kukus saje yek hukhuk..

Hasilnya....
Siap!
Agak gelap sbb guna coklat emulco
Masa kukus daku tutup gak ngan foil.
satu adunan dpt 2 bekas
Kek dah sejuk, topping kan lah apa lagik
oping agak tebal sebab letak sikit susu pekat.
Kerana kek ni masih rasa koko, ala2 pahit tak pahit maklomlah mok guna gula icing kan!
cetttt... klu yg tak suka manis mmg sesuwaiii sgt dah.
Toping ada rasa manis sket nk kasi bebudak mkn, jiran2 mkn..
Karamel & kek sedia dikekah kat jiran
Kecik ehhh? Tebal tau kek tu ;D
Alhamdulillah semua habis! Licin licau!
Siap budak2 anik sudu nak mkn toping yg dok melekat celah foil kek tuh hahaha..
Nanti nak buat lagi sebab stok susu cair masih ada :)))
Tak guna harus la basi nanti kan, buang... dah cik abg tak kasi buat kek lagik hihihi
Cer tengok betul2 apa ada kat muka dan badan dak tecik nih?

hahaha gelak dulu...
Dia dok main botol susu abam aqil nih..
Belen2 susu dlm botol tu habis terkena kat muka & badan dia. Baru lepas mandi pulak nih.

*hemmm adik afiq mmg tamo botol! Reject seReject Rejectnya!*



Monday, August 6, 2012

Dia layak....


Dia layak mendapat
 gold honestly

Tak rasa ralat tengok DLCW main semalam walaupun kalah sebabnya dia main habis-habisan. Mata pun sama aje.. Tak kasi can LD menang dengan mudah...
Tapi tak best sungguh bila asyik ternampak bende yg kat lengan LD tuh! haih!

Selamat berehat ye DLCW!

Saturday, August 4, 2012

I am 3 today!

Alhamdulillah! Syukur kehadrat illahi.. Abam aqil dah berusia 3tahun hari ini..
Time really flies! Macam tak percaya pun ada..
Malam tadi sempat mok bertungkus-lumus di dapur. Membuat karamel & kek coklat 'terjun' mama Herda. Karamel nak kasi jiran-miran. Kek coklat kasi jiran jugak, abam aqil makan sikit, bawak balik kampung nak kasi akak ipar @ biras sikit..
Pagi ni pun mengukus lagi dapat 2 tapuware kek coklat versi along Jemal sepupuku :) Huiii kemain banyak kek dia khennnnn! saje tgh rajin nak kasi org makan biar lelebih sikit jgn lokek tau..

Abam aqil,
Doa Ma sentiasa mengiringimu..
Selalu mengharap kamu menjadi orang yang baik2,
Kebanggaan Ma & ayah,

Tidak terlalu berharap setinggi langit,
Cukuplah menjadi insan yang kamil.





Hadiah? Takde pun utk dia. Hari2 dah pow Ma atau ayah.. Pantang kita sebut "Jap lagi Ma nak gi kedai" Dia dah order dulu! Order mainan okeh! hahaha.. Tp tiada mainan utkmu, dia tak kisah jika mok hanya belikan air sekotak :)) dutchlady for kid.

Petang ni pulok nak ke kampung en.ayah. Ingat nak berbuka dengan abg ipar & keluarga. Hari tu anak dia 3thn dia dtg umah bwk kek. La ni kita pulok la dtg umah dia bwk kek ye hihihi..
Nih macam tak dapat nak menyahut seruan en.ayah supaya tak ke Param... haruslah ku ke Param nanti sebelum ke rumah abgKak ipor kan.. nak cari nasi kerabu.. Yg sedap macam kak Nza makan tuh hihihi... Teringin pulok nak makan nasi kerabu. Last makan tahun...... tah! Lupa dah! hahahaha Rasa2 sepanjang dah berkahwin mmg xpernah makan lagi nasi kerabu! 5yrs! hui! hui! hui! Mana tak lupo rasa nasi kerabu macm mana hahaha... Nasi tu juga nak beri kat biras gak.. Mesti dia rindu, maklomlah dia ore kelate..

Gambo kek mana? hahaha.. rasanya daku upload kat fb je lah. Itu pun malam2 lepas korang makan hahaha.. mau terliur nanti abesss aku!

okey... 5 days to go..
adik afiQ follow!



Friday, August 3, 2012

Pittaya @ Buah Naga

Serius sungguh menikmati buah naga... Siapa tumbuk mata adik nih? Gagagaga ;p

Mata pun makan buah sekali khann..

QC dulu..

Dah makan baru cek ekk...

Masih serius lagi..


Berusaha nak ambil..

Licin sangat la Ma...


Tukar tangan..


Tetap tak boleh ambil..

Last2 Omak yg suap la..

Kat group solidfood buah pittaya ni leh makan. Tapi tanya Dr.Zubaidi plak tak sesuai lagi umur 11bulan nak kasi makan.. Dah bagi beberapa potong baru nak tanya doc ekk..


Bangun tido, abam aQil terus mintak muffin

auuummmmm!


Adik sambung makan roti bakar pulok!

nomm nomm


Ngendeng muffin abam aqil...

Sori tak dapat, adik tak leh makan...



Alhamdulillah dah 2minggu kita berpuasa..




















Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.