NUFFNANG

Tuesday, August 7, 2012

FoOdz di tengah hari?... sudehhhh

Nak share Kek Coklat Moist ala Terjun
Mama Herda
dibuat sempena harijadi abg aQiL 4/8 lepas
1 1/2 cwn tepung naik sendiri
*daku pki tepung gandum+1 sd/teh bking pwder & ayak*

1cwn serbuk koko
1 sd/teh garam
1 sd/teh soda bikarbonat
1 cwn minyak masak / jagung

1 1/2 cwn gula castor
*daku xde stok maka habiskan gula icing lebihkan sedikit*

1 cwn susu cair
2 biji telur
1 cwn air panas + 1 sd nescafe
*daku guna coklat emulco*
milo pun bleh gak klu xde nescafe

Cara2:
Campur semua bahan & kacau sebati.
Nak senang daku guna blender sajok!
Sapu marjerin kat loyang & bakar 150'c / 40-45minit

Utk suri rumah cam daku yg xde oven nih, sila la kukus saje yek hukhuk..

Hasilnya....
Siap!
Agak gelap sbb guna coklat emulco
Masa kukus daku tutup gak ngan foil.
satu adunan dpt 2 bekas
Kek dah sejuk, topping kan lah apa lagik
oping agak tebal sebab letak sikit susu pekat.
Kerana kek ni masih rasa koko, ala2 pahit tak pahit maklomlah mok guna gula icing kan!
cetttt... klu yg tak suka manis mmg sesuwaiii sgt dah.
Toping ada rasa manis sket nk kasi bebudak mkn, jiran2 mkn..
Karamel & kek sedia dikekah kat jiran
Kecik ehhh? Tebal tau kek tu ;D
Alhamdulillah semua habis! Licin licau!
Siap budak2 anik sudu nak mkn toping yg dok melekat celah foil kek tuh hahaha..
Nanti nak buat lagi sebab stok susu cair masih ada :)))
Tak guna harus la basi nanti kan, buang... dah cik abg tak kasi buat kek lagik hihihi
Cer tengok betul2 apa ada kat muka dan badan dak tecik nih?

hahaha gelak dulu...
Dia dok main botol susu abam aqil nih..
Belen2 susu dlm botol tu habis terkena kat muka & badan dia. Baru lepas mandi pulak nih.

*hemmm adik afiq mmg tamo botol! Reject seReject Rejectnya!*



7 comments:

syawalsimpsons said...

sedapnyer..nak sikit

eB said...

sdpnyer. tq sharing yer.
kalo jadik eB show. h3

Yaya Azura aka Naz Azra said...

yaya hantu kek coklat..bestnya kalau berjiran dgn shima..haha

afiq minum susu guna cawan ke?

♥ ROS ♥ said...

aduh..ramai pulak view kek coklat nih.. haishh.. :p

wan nurul hezrina said...

wahh ko amek resipi kak herda??aku nak jugaklah buat tapi tak tahu bilanya nak buek

NzA said...

mengoda betul...terasa keenakannya di tekak nie....huhuhu....

IntaNBerliaN said...

sy pun sk kukus sbb lbh lembab :-)

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.