NUFFNANG

Saturday, August 4, 2012

I am 3 today!

Alhamdulillah! Syukur kehadrat illahi.. Abam aqil dah berusia 3tahun hari ini..
Time really flies! Macam tak percaya pun ada..
Malam tadi sempat mok bertungkus-lumus di dapur. Membuat karamel & kek coklat 'terjun' mama Herda. Karamel nak kasi jiran-miran. Kek coklat kasi jiran jugak, abam aqil makan sikit, bawak balik kampung nak kasi akak ipar @ biras sikit..
Pagi ni pun mengukus lagi dapat 2 tapuware kek coklat versi along Jemal sepupuku :) Huiii kemain banyak kek dia khennnnn! saje tgh rajin nak kasi org makan biar lelebih sikit jgn lokek tau..

Abam aqil,
Doa Ma sentiasa mengiringimu..
Selalu mengharap kamu menjadi orang yang baik2,
Kebanggaan Ma & ayah,

Tidak terlalu berharap setinggi langit,
Cukuplah menjadi insan yang kamil.





Hadiah? Takde pun utk dia. Hari2 dah pow Ma atau ayah.. Pantang kita sebut "Jap lagi Ma nak gi kedai" Dia dah order dulu! Order mainan okeh! hahaha.. Tp tiada mainan utkmu, dia tak kisah jika mok hanya belikan air sekotak :)) dutchlady for kid.

Petang ni pulok nak ke kampung en.ayah. Ingat nak berbuka dengan abg ipar & keluarga. Hari tu anak dia 3thn dia dtg umah bwk kek. La ni kita pulok la dtg umah dia bwk kek ye hihihi..
Nih macam tak dapat nak menyahut seruan en.ayah supaya tak ke Param... haruslah ku ke Param nanti sebelum ke rumah abgKak ipor kan.. nak cari nasi kerabu.. Yg sedap macam kak Nza makan tuh hihihi... Teringin pulok nak makan nasi kerabu. Last makan tahun...... tah! Lupa dah! hahahaha Rasa2 sepanjang dah berkahwin mmg xpernah makan lagi nasi kerabu! 5yrs! hui! hui! hui! Mana tak lupo rasa nasi kerabu macm mana hahaha... Nasi tu juga nak beri kat biras gak.. Mesti dia rindu, maklomlah dia ore kelate..

Gambo kek mana? hahaha.. rasanya daku upload kat fb je lah. Itu pun malam2 lepas korang makan hahaha.. mau terliur nanti abesss aku!

okey... 5 days to go..
adik afiQ follow!



5 comments:

Masha Meisters said...

dah besar dah...smga jadi anak yg soleh ye :)

IntaNBerliaN said...

SLMT HARI LAHIR AQIL.. :-)

WAH.. BYK Btoi buat kek yer :-)

wan nurul hezrina said...

aqilllllll selamat ari jadi kay aqil..sama ngan ain lah ek..aku ingat biln 8 tapi tak ingat bape hb..hikhik.

NzA said...

Moga abg aqil membesar dgn sihat dan menjadi kebanggan semua..InsyaAllah..

Wah lama tu xmkn nasi kerabu shima..harus kena p cari...hehehe....

Marya Yusof said...

Happy birthday Aqil.. Moga diberkati umur & rezeki.. .Ameen :))

Nasi kerabu? sedaaapnyeee... alahai ;)

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.