NUFFNANG

Wednesday, August 1, 2012

Lidi penyapu

Alhamdulillah tamat sudah kuiz marathon yang daku sertai tuh.. Fuhh! boleh tarik nafas lega dah. Kalau tak subuh2 hari dah mengodek blog cari jawapan hihihi.. Oh! ada juga yang rindu daku, siap msg sonyap aje di FB & blog sejak dua menjak nih. Daku sihat aje alhamdulillah. Cuma agak lemauuu nak update blog. BW tu ada jugalah... Terima kasih pada yang sudi menjengah :)


Hah! Penyapu lidi.. Pakai pelepah sawit. Lebih tahan sikit & daunnya pun lebih panjang dari pelepah kelapa. Ini satu lagi aktiviti ayah dibulan puasa. Dah penat petik, kupas, parut kelapa, ayah isi masa di Stor dengan meraut lidi buat penyapu.. Kat rumah ni dah ada 3 batang penyapu. Tokey minta sebatang, jiran sebelah minta 2batang... hoh verapa banyak dah ayah meraut tuh! Kalau nak beli, lidi panjang, pendek mereka campur aje. Tapi ayah buat keje lebih masa diasingkan lidi pendek & panjang hohoho.. terlebih rajin namanya. Penyapu ni nanti nak beri pada Mama @ mak saudara daku di Pontian..
Sekarang tengah gigih kumpul kelapa.. Persediaan nak raya. Biasa time raya la jam tu tak ada kelapa kannn... Haa.. kat umah ni dah ada satu baldi penuh. Boleh agih2 kat jiran. Free aje toksah la nak membayar sebab kitorang pun amik free je... Pokok tokei hahaha.. Ops! en.Tokei kasi dgn rela hati tau. Daripada terbiar gitu je, baik ambil. Takat ni cuma sekali je bini Tokei mintak kelapa parut. Psstt org cina memang kurengg makan santan2 nih, tak macam org melayu hihihi

Masih berkira2 tak tahu malam raya nak sambut dimana...
Hajat dihati nak masak dulu kat rumah macam tahun2 sudah.. Cuma kalau ada yang tolong jaga dak tecik kat rumah ni kan sonang nak buat keje huhuhu... Nak minta adik2 la volunteer buleh dak?... 
Masih berbincang lagi nih.. Xpe baru 12Ramadhan.. Banyak masa lagi nak fikir... Yang penting kena habiskan Juzuk.. kang hujung2 dah tentu sibuk tak hengat kannn... Quran pun dah ke mana kann... Alhamdulillah diberi peluang menatap kitab ni puas2 tahun nih selepas beberapa tahun asyik terabai... Rasa seronok sangat! 
Dah tu je nak citer hihihi... Lepas nih la baru buat wordless wednesday... hahahaha...

6 comments:

Huda said...

bestnye kelapa fresh..huda kan dah lama x pakai santan kelapa fresh..biasa pakai yg segera tu je :)

eB said...

klapa fresh mmg rs len kan? wangi... :)

IntaNBerliaN said...

tingat arwah nenek sy dulu.. penyapu lidi ni dia guna utk pukul lalat.. hihi

chepah ila Hussein said...

aku le tew yang merinduimu...hahahaha

terbaek kelapa fresh!

cepat habeskan juzuk tu.

wan nurul hezrina said...

aku skang guna santan segerajer...beshkn dok kpung..

NzA said...

dh brtahun2 akak masak guna sntan segera....nk wat camne, nk kejar masa....

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.