NUFFNANG

Wednesday, December 19, 2012

Pengumuman... merapik & meraban :D

Entry welcoming lagik.. Tak habis lagi dengan baby baru kembo ku hihihi... Macam ku sorang je ada anak buah kan kan ;p Apapun Legasi Nabi Muhammad s.a.w dah bertambah.. ops! iklan seminit... Errr siapa tengok MHI TV3 semalam? Ada pengacara yang menyebut Allah s.a.w... Allahu Rabbi... sampai tersasul yer.. Mujur ada yg cover balik... Perkara yg tak sepatutnya berlaku kan... Allah s.w.t.

Okeh sambung kisah... Semalam genap baby 6hari, baby kena pulak masuk wad.. Jaundis tinggi.. kena la bertapa dalam kotak disinari cahaya bulan lampu biru (Fototerapi)... Harap2 tak lama macam abg aQil dulu... 3minggu baru stop ambil darah...Itu pun masih berjaga, masih kelihatan kuning lagi dimatanya... Walaupun hakikatnya abg aQil tak perlu admit wad.. 14 tuh! Naik je ke 15 kompem la mok kena berkampung kat sepital nun huhuhuhu... Kenangan nih :D Okeh jom tatap wajah syurga sattt...


Cium sikit... Hermmmmm wangi sangat! bau syurga :P Bau yg paling sedap untuk dimakan dicium.. heheheee. Untuk catitan, baby kena vakum! huwarghhh! Padanlah kepala lonjong aje. Emak kata abis merah keliling kulit kepala baby.. Tak pasti pulok SIL kena jahit verapa banyak hohoho.. Cepat2 sembuh ye sayang. Nanti mokde datang peluk cium baby.. Bila la mokde nak balik KL nih... Baby tak jadi berpantang di Melaka pulok dah.. MIL kemboku kena berjaga2.. Menanti sepasang bayi kembar yg akan lahir tak lama lagi.. Dah nama kembar, kot la baby nak keluar awal dari jangkaan kan..Boleh la mereka berpantang
bersama2 :))) Syok kan ada geng pantang.

Dan...

Dengan ini ku mengumukan nama baby Kembo ku ialah... Ahmed SyafiQ aQmar.... Pangge aQmar...
Perasan tak sesuatu..... Oh ya! sebelum tu nak kasi tau. Kembarku lelaki tau... Daku adik, dia abg =p. Dan kami ni kembar ke2 selepas moyang kami... Punyalah jauh kan.. Perasan sesuatu? Anak ku nombor 2 nama afiQ, kembo ku buh anak dia syafiQ =p.. Anak ku dua2 huruf A.. aQil & afiQ, nama panggilan anak kemboku pun huruf A jugok! aQmar kehkehkeh... Dan itulah dah namanya kembar... Nak jugak sama-sama :D Baru semalam tahu nama penuh baby :)))

Okeylah itu sajer entry untuk hari ni.. Kunon bizi la kan. Cek up adik afiQ tadi. Berat 2bln tetap maintain! Bawah 10kg.. masuk line kuning dah hukhuk.... Dapatlah vitamin.. Walau hakikatnya adik afiQ makan apa saja... Berat abg aQil 17.5kg... Pun tak cecah 20kg lagi.. Mungkin mereka demam tempoh hari... menjejaskan lemak2 dibadan :) Bersyukurlah anak-anak Mak sihat walafiat. Alhamdulillah.




6 comments:

etuza said...

tq selamat follow

QA's ~ mamapapa said...

owh....ada kembar rupanya shima ni :) salam kenal...jmput follow kmbali :(

Rai Ourkizuna said...

anak2 saya pun berat mmg tak lepas line merah..dah ungu kot linenya.. hahaha..tapi kami mmg tak bawak pi check up..vaksin pun saya da stop kat anak2..

lama eh kena kuning tu..kesianla duk bawah lampu tu bugil2..hehehe..

Yaya Azura said...

moga cepat turun jaundice tu..semua nak ada Q yer..

Marya Yusof said...

Shima,

Boleh tahan berat Aqil... Iman 15kg pun tak sampai! hehehe... Tahniah ye buah kembo mu... Syoknye kalau dpt kembor....hikhik ;))

wan nurul hezrina said...

anak2 aku beratnyer maintain..dok paras normal=)hehehe

tulah dah namapun kembar so nak jugak nama..oo kena vakum ek..ngeri kalau citer bak kembar..mmg syok kalau ada teman preggy..mcm kitalah 2 kali sama..walaupun jauh tapi ku tetap hepi=)

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.