NUFFNANG

Thursday, December 27, 2012

Muar River Cruise, Tanjung Emas

Lagi entry Tanjung Emas, Muar...
Entry yang dah terperuk selama berminggu-minggu (awal disember)
Kami pergi jemputan kahwin seorang rakan.. Punyalah awal keluar rumah. Motifnya sebab nak cari hadiah. Pukul 11 pagi dah siap cari hadiah... Alamakk awal lagi nak gi makan kenduri hihihi.. Jadi merayap2 la dulu cuci mata ^_^. Kebetulan tarikh yang sama (8 disember) majlis anak abg en.Ayah di Klang. Kami tak pergi. Adik-beradik lain je yang pergi... Hampir pukul 12 kami dah sampai rumah pengantin. Tak sabor nak makan sebab pagi sarap roti bakaq je hihihiii.. Lauk pulak lauk kampung! ada pecel dgn kuah kcg yg pedasZass.. Siap ada cabutan bertuah lagi. Siap2 semua kami mohon pulang ke rumah. Hari masih awal, bergerak ke Muar bayar apa2 yang patut. Singgah playground Tj.Emas sebab en.Ayah berjanji dengan abg aQil nak pi main gelongsor... :)))


 Aksi dalam kereta..

 Hari yang panas terik! itu pun sibuk nak main jugak :D

Tetiba mok buat iklan... " Nak pi toilet la Yah "
Biasanya kami jalan kaki je dari parking ke toilet. Bila lagi nak exersize kan.. Boleh pulak jalan tengok sungai  dulu, ingatkan nak beli air ( heppp! mok nak pi buang dok sogok air pulok ;p )..
Jam-jam tu pulak ada orang offer tiket free Melaka Wonderland.. Walau hakikatnya tak free.. kena bayar RM30 utk 30keping tiket ( mandi & dinosour park, mknan & minuman, pelampung)
Kalau gi reramai sememangnya jimat la disitu kan ^_^
Valid hingga 31 Aug 2013

Lepas je beli tiket tu, en.Ayah ngajak naik feri.. Layankan ajelah sebab tak pernah naik kan :)
Dewasa : RM10
Kanak-kanak : RM5

 Jom naik feri! berkerut muka abg aQil... fanassss! Tu tiket yg en.Ayah pegang..
Tiket Wonderland

 Tangkap gambo lagik!
Ramai juga yang naik sama, maklumlah hari Sabtu kan..

 View dari dalam feri ( feri ke?) hihihiii
Jeti Tanjung Emas

 Adik melalak jugak sebab kena angin kuat :D
Sampai pejam-pejam matanya

 Masjid biru...

 Menuju ke jambatan Sultan Ismail

 Mok & anak enterprem 
Sempat jugak adik afiQ nyusu hehehe.. Semua penumpang tak pakai jaket keselamatan pulak tuh! ish ish ish semua pakat tunjuk berani termasuk lah kami hihihiii

 Dah sampai jeti.. ramai lagi org nak naik :) 
Sempat ayah beli makanan & minuman. Posing kat durian yg dah ditebuk tupai nih :)
Naik kereta baru en.Ayah bawa pi toilet!!! arrrr ini sudah lari dari tujuan asal
sengihhhh aje en.Ayah... Mujur la mok boleh tahan kan...
Dan abg aQil pun seronok naik feri. Baru turun tangga dia dah bersuara
 " Ayah, aQil nak naik lagi "
Pakcik belakang tolong jawab
" Besok-besok la pulak "
^____^

Lagi entry Tanjung Emas
http://shimasall.blogspot.com/2012/10/tanjungemas-muar.html


Next story... :)
Insya Allah

7 comments:

ShimaSalleh said...

Gambar Tak Banyak Sebab Bateri HP dah Mati daaa.... :P

Rai Ourkizuna said...

comel aqil ajak naik balik..kalau aqil mubarak..ayah dia kata besok besok tu, nanti esok dia tanya pulak bila nak naik feri..hahaha..

Kakcik Nur said...

Seronoknya dapat menyusuri sungai. :)

Berapa lama rancangan ke tandas tu tergendala? Mujur tak terkucil... hehehe

QasehnyaRania said...

menariknya ;;D
nak pergi ghasa jauh pula.dulu dok jb tak tahu.huhu

NzA said...

akak pn pernah naik 1X je.....

ziraziz said...

Salam Ukhuwah,

Mcm bes je..tak pernah lg pegi tg emas wpn sy blaja kt jb dlu.. :)

♥ ROS ♥ said...

bestnyer jejalan.. :) tringin nak naik cruise mcm tu :)


**baru sempat blogwalking... sorry lama xjengukk..huhuhu

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.