NUFFNANG

Thursday, December 20, 2012

Tanpa susu...

Bukan Tanpa Nama @ Anonymous hihiiii..

Tapi la ni adik afiQ comel punya cerita lagi.. Masuk hari ni dah 2x petang menangis minta dibelai manja. Tiba2 mengaruk. Sua susu pun tamo minum. Rupanya dia nak berdukung... baiklah mok dukong ye.. Senyap sekejap, menangis semula.. Itu tak kena, ini tak kena. Mok pujuk2 kata tu cicak! tu kucing dik! tp idok la mcm cerita ahmad albab tu ^_^..

Diam sesaat dua dan menangis kembali. Kdg2 ok, kdg2 tidak.. Bila letak dibawah sanggup pulak dia hempaskan mukanya ke lantai... Tempoh hari sampai luka bibir.. Agak cranky kan. Mok tak sanggup, dukung aje lah jawabnya walau dia minta dilepas... menangis dgn nada yg nyaring.. "siapa yg usik adik ni?" Adik nangis lagi. Mok pujuk adik lagi dgn ayat2 Quran.. Adik nangis lagi.. kemudian adik senyap dan nangis semula... Mok ajak adik baring pun adik tamo.

Belek2 dalam mulut kot ada ulser ke, nak tumbuh gigi geraham ke... Namun tiada apa.. Sakit perut? mungkin.. Adik afiQ dah membuang 2x hari ni..

1jam melayankan kerenah adik.. Mok call en.Ayah juga untuk mengurangkan gusar di hati.. Lepas 1jam mok dukong adik, tak lama adik terlena. Mok goyang2 bdn ala-ala buai.. Adik terlena.. Terlena TANPA SUSU... dan masih bersisa sedu-sedan.. hingus pun ada... Sayu aje.. Tak lama tu adik merengek.. Mok cepat2 baring sebelah adik. Alhamdulillah adik nak susu..

Besok tamo nangis lagi ye dik....




Adik nanges sebab mok kata 'jangan gigit mak' ke dik.....???


7 comments:

Yaya Azura said...

serba tak kena kan bila tak tahu punca nak menangis..nak tumbuh gigi kut..

Marya Yusof said...

Kenapa dgn Afiq? Kalau akak pun risau! Harini dah ok ke? Mesti gelabah kalau sensorangkan Shima... Doa yg baik2 buat Afiq...muahhh...

Syaifuddin Alias said...

ololo..comelnya :D

wan nurul hezrina said...

lah nape dia nanges?ada kot tak selesa mana2 tuh

MaMa Rey said...

nak tumbuh gigi agaknya..
kesian dia kan..sampai tertidur2

Etuza Ezawarna said...

fahamlah bahasa entry ni,agaknya proses nak hentikan dia menyusu ke?...kejap ja tu akhirnya adik tu akan biasa ...tertidur pula kan...

kinara kinatara said...

kina singgah sini kak:)

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.