NUFFNANG

Tuesday, December 18, 2012

Adik, baju & Abang...

 Waktu petang selepas hujan ni adik nak ambik alih cerita sikit.. Punyalah Mok excited sebab adik dah buleh muat pakai baju yg moklong kasi ni. Mok kata abang dulu pakai masa umur 9bln.. Pakai kejap je sebab abang cepat membesar.. La ni di kala umur adik 1thn 4bln> baru la Mok try pakaikan.. eh.. eh.. muat la. Adik pun suka! Siap dok main kejar2 dengan Mok yg sibuk nak tangkap gambo adik ni ha...

 Adik pun excited kejar Mok balik la.. Haaaa kejar dia! kejar dia! *sengihhhhhhhhhhh*

 Dah penat berkejar, gelak dan ketawa adik pun kepenatan. Nangesss la mintak susu kat Mok. Kalau tak nanges Mok tak layan ngeeee... Dah puas penuhkan perut, adik pun layan zzzZz..
Kemain tak adik tido..

 Lepas adik tido, giliran abg la pulak utk dilayan.. Mentang2 abg dah pandai buat 'peace', setiap minit la dia asyik tunjuk Mok.. "Mak tengok nih. (sambil tunjuk jari dia) Peace!"

 Bila Mok suh buat tangan kanan pulok...
Eh.. eh... awat sambil pegang dua tangan tuh? hihihihiii... tengok jarinya sampai begitu sekali
^_____^
Lepas tuh abg tiru Mok kunon2 yg itu gunting... Putong rambut dia...

Tak lama tu, abg pun sama2 layan tidoq la...
Memasing tak tido petang... ke malas nak layan Mok dia nih?
Hahahahahaha...

**nampaknya tak dpt tengok newborn baru.. Baby tak jadi berpantang diMelaka. Kena la melawat mereka di cheras nun.. Bila kita nak pegi ye en.Ayah....*

6 comments:

Rai Ourkizuna said...

kalau boy ngan boy atau anak 1st boy yg 2nd tu girl takpe sangat nak bagi pakai baju2 lama abang dia pun kan.. macam damia skang ni.. saya pakai kan je baju baju lama aqil. tapi kalau yg 1st tu girl kesian pulak si adik lelaki kena pakai baju kakaknya yg beropol ropol..hahaha..

ShimaSalleh said...

Betul tuh hihihi... Dahhh kena pi beli baju lain :))

IntaNBerliaN said...

comel je adik pakai baju abang.. macam aqilah skrg ni, saya duk bg pakai baju alisha masa baby.. hihii

etuza said...

http://ezawarna-warnakehidupan-etuza.blogspot.com/
tinggalkan jejek..follow Pesona blog pula...

Yaya Azura said...

dari berposing sakan sampai ketiduran keduanya..hihi

wan nurul hezrina said...

tuh untungnyer 1st child ngan 2nd child jantinanyer sama..so banyakkk hikmahnya nape Allah beri sama janting..ko nampakkan?hehe kalau yang num 3 jantina sama jugak so ko paham2 lah apa hikmahnya tuh.hahahaha

sukanya tgk pic tido berdua tuh..syoknyer depa tido=)muka si abang longnie jambu tgk..aku suka tgk nampak sopan gila kalau dia bersuara sama cam wak jo kan??dr dulu soft spoken.huhu

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.