Nak share Kek Coklat Moist ala Terjun
Mama Herda
dibuat sempena harijadi abg aQiL 4/8 lepas
1 1/2 cwn tepung naik sendiri
*daku pki tepung gandum+1 sd/teh bking pwder & ayak*
1cwn serbuk koko
1 sd/teh garam
1 sd/teh soda bikarbonat
1 cwn minyak masak / jagung
1 1/2 cwn gula castor
*daku xde stok maka habiskan gula icing lebihkan sedikit*
1 cwn susu cair
2 biji telur
1 cwn air panas + 1 sd nescafe
*daku guna coklat emulco*
milo pun bleh gak klu xde nescafe
Cara2:
Campur semua bahan & kacau sebati.
Nak senang daku guna blender sajok!
Sapu marjerin kat loyang & bakar 150'c / 40-45minit
Utk suri rumah cam daku yg xde oven nih, sila la kukus saje yek hukhuk..
Hasilnya....
Siap!
Agak gelap sbb guna coklat emulco
Masa kukus daku tutup gak ngan foil.
satu adunan dpt 2 bekas
Agak gelap sbb guna coklat emulco
Masa kukus daku tutup gak ngan foil.
satu adunan dpt 2 bekas
Kek dah sejuk, topping kan lah apa lagik
oping agak tebal sebab letak sikit susu pekat.
Kerana kek ni masih rasa koko, ala2 pahit tak pahit maklomlah mok guna gula icing kan!
cetttt... klu yg tak suka manis mmg sesuwaiii sgt dah.
Toping ada rasa manis sket nk kasi bebudak mkn, jiran2 mkn..
Karamel & kek sedia dikekah kat jiran
Kecik ehhh? Tebal tau kek tu ;D
Alhamdulillah semua habis! Licin licau!
Siap budak2 anik sudu nak mkn toping yg dok melekat celah foil kek tuh hahaha..
Nanti nak buat lagi sebab stok susu cair masih ada :)))
Tak guna harus la basi nanti kan, buang... dah cik abg tak kasi buat kek lagik hihihi
Cer tengok betul2 apa ada kat muka dan badan dak tecik nih?
hahaha gelak dulu...
Dia dok main botol susu abam aqil nih..
Belen2 susu dlm botol tu habis terkena kat muka & badan dia. Baru lepas mandi pulak nih.
*hemmm adik afiq mmg tamo botol! Reject seReject Rejectnya!*
7 comments:
sedapnyer..nak sikit
sdpnyer. tq sharing yer.
kalo jadik eB show. h3
yaya hantu kek coklat..bestnya kalau berjiran dgn shima..haha
afiq minum susu guna cawan ke?
aduh..ramai pulak view kek coklat nih.. haishh.. :p
wahh ko amek resipi kak herda??aku nak jugaklah buat tapi tak tahu bilanya nak buek
mengoda betul...terasa keenakannya di tekak nie....huhuhu....
sy pun sk kukus sbb lbh lembab :-)
Post a Comment