NUFFNANG

Wednesday, January 2, 2013

Bunga kertas Tisu

Entry yang lama dah tertangguh sejak November 2012 :)
Cara-cara nak buat bunga tisu dr kertas crepe

Bentangkan crepe paper (70sen) yang agak berkedut tu.
Hati-hati sebab senang terkoyak

 Lipat dua

 Gunting bahagian tengahnya yg dilipat
(tak gunting pun tak apa. Shima nak tunjuk yang senang faham)

Ok dah dpt dua bahagian :)

 Ambil salah satu bahagian, lipat dua lagi

 Dan lipat ke kiri ( sama ratakan)

Potong sama rata ( tak potong pun tak apa)

lipat utk mendapatkan lebih kurang 5"lebar
Lipat lebih kurang dapat 3 petak

 semuanya sama ukuran

 Tiap bahagian tu dapat 6 helai kertas empat segi.
Kaedah sama utk kertas selebihnya

 kerja memotong
Pastikan terpisah sehelai demi sehelai

 Maka hasilnya...
Satu helai crepe paper yang besar tu bolen dapat 4 kuntum bunga

Susun 6 helai kertas crepe & lipat seperti membuat kipas..
 agak2 ikat dawai di tengah2

 potong hujung kipas separa bulat (ada gunting gerigi tu lagi cantik)


 bukakan kipas, kembangkan
seperti gambar

tarik sehelai-sehelai
hati2 terkoyak pula nanti ^_^

 Tarik sampai habis jadilah macam ni
dan teruskan buat sebelahnya pula

 Tadaa...

buat mcm bunga la.. daun pun boleh letak sekali

purple

dari atas

Hasil gubahan semasa hari pertunangan adik ku tempoh hari
sekadar hiasan, nak buat bunga telur boleh juga tapi kena guna dawai yg khas @ lidi satay :)

Untuk majlis adik akan datang, dia hanya request bunga tangan pengantin je dari bunga kertas nih. Siap bagi contoh nak kaler apa :) Insyaallah untuk adik buleh ajer kan.. Bukan takmo pakai bunga hidup, tapi nak lain dari yang lain kan :))





11 comments:

Rai Ourkizuna said...

cantik..pandai shima buat..tangan saya mmg keras bab2 menggubah ni.. hahaha..

diana said...

nak buat bunga telur macam ni la nanti..:)

Eliss Mie said...

mudah jer rupanya yer. tapi hasil dia cun betul :) boleh jugak ni buat hiasan letak kat hantaran.

syawalsimpsons said...

cantik la....pandai ye..kretip

syawalsimpsons said...

cantik la....pandai ye..kretip

Yaya Azura said...

mcm ajaib pulak ye..boleh jadi bunga secantik tu..hehe..tp mmg lawa..

IntaNBerliaN said...

cantiklah shima... a'aa rasanya kalau bunga ni cantum byk2 buat bunga tangan mesti cantik!! :-)

Marya Yusof said...

As salam Chemot!

Hahaha lama tak panggil Shima dgn nama ni ;))

Awesome! Murah tp cantik! Penting tu... nampak khelasssss... :))

alin said...

cantiklah.. entah tangan keras alin ni boleh buat macam tu tak..hehe

singgah dari Lulu-Pages :)

http://alindanblog.blogspot.com/

eB said...

canteknyer. i ,lioke :)

chuha said...

da try.cntk la.simple n senang

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.