NUFFNANG

Tuesday, January 1, 2013

... bukakan pintu itu ...

pic credit

Pintu Pertama ;

Hasad dengki & tamak ku perlukan.
Ketamakan menjadikan kau Buta , menutup cahaya kebenaran

Pintu KeDua ;

Kemarahan
Sifat marah itu mampu Merosakkan Akal

Pintu KeTiga ;

Kau berhiaslah selebihnya sama ada untuk rumahmu , pakaianmu , dan serba-serbi kehidupanmu.

Pintu KeEmpat ;

Kemudian , apabila engkau terlalu kekenyangan akibat banyak makan , itulah pintuku yang keempat

Pintu KeLima

Tambahkan sifat Tamak dalam dirimu untuk kumasuki

Pintu KeEnam ;

Jangan kau kenal erti kesabaran.
Sebaliknya , tergesa-gesalah engkau melakukan apa saja perkara
kerana itu pintu keenamku

Pintu KeTujuh ;

Suburkan cintamu terhadap harta duniawi

Pintu KeLapan ;

Engkau ajaklah mereka di sekelilingmu untuk taasub kepada sesuatu golongan yang mempunyai kepentingannya sendiri sehingga meninggalkan amalan yang sebenar

Pintu keSembilan ;

Engkau timbulkan fikiran 'kaifiat' yang menyemaikan rasa ragu terhadap suruhan Allah, terutama berkaitan akidah

Pintu KeSepuluh ;

Dan pintu yang terakhir, 
sentiasalah berprasangka buruk terhadap Muslim yang lainnya. 
Dengan mengaibkan sesama saudara , kalian menjadi munafik dan selalu merendahkan yang lain.

Tahukah kalian, itulah sepuluh pintu yang sentiasa kucari menanti peluang. Ia adalah sifat-sifat manusia yang ada dalam dirinya. Dan aku hanya menanti waktu apabila pintu itu dibuka.

Namun, jika kalian tahu bagaimana untuk menutup pintu-pintu itu, sukarlah perjalananku. Akan terusirlah aku dari segala pintu tersebut.

Siapa aku?
Syaitan! Dan aku sentiasa menanti pintu-pintu itu terbuka untukku.

Firman ALLAH SWT :
" Sesungguhnya syaitan itu tidak mempunyai sebarang kekuasaaan terhadap orang-orang yang beriman dan yang bertawakal kepada Tuhan mereka. Sesungguhnya kekuasaaan syaitan itu hanyalah terhadap orang-orang yang menjadikan pemimpin mereka, dan orang-orang yang dengan sebab hasutannya melakukan syirik kepada Allah " (Surah al-Nahl. Ayat 99-100)

@Mastika Jan2013
m/s:87

3 comments:

QasehnyaRania said...

tenq share ;)

as-salam selamat tahun baru ;)

Yaya Azura said...

masa mula baca macam pelik... sampai part ini ' Siapa aku?
Syaitan! Dan aku sentiasa menanti pintu-pintu itu terbuka untukku.' ..baru yaya faham...hihihi
TQ Shima..gud info...selamat tahun baru ye..

IntaNBerliaN said...

ooo syaitan... ingat sape tadi...

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.