NUFFNANG

Wednesday, July 24, 2013

Sungai Muar.. Cuci mata & Perut.. 4 gelas besar air

Bulan-bulan puasa gi sungai? hihiii
Al-kisah, satu hari siang hari kami berjalan. En.Ayah kata nak belanja makan kat luar alang2 dah ke bando muo tu nak ke bank kan... Haaa suka la hati mok ni bukan selalu..
Kami idok la berbuka di luar. Wajib berbuka kat rumah dulu, nak solat pun mudah kan. Buka makan nasi. Lepas tu keluar, kami cuma makan char kue teow aje.. air GELAS BESAR 4!!!! Aiyooo sampai 4 kan..
Mehh nak citer kisahnya..
Mok mkn CKT order air ASAM BOI.. tak pernah rasa, moh la rasa. Sedap gak.. memang gelas besar rm2.50 asam boi 3biji.. Ayah plak order air KOPI.. biasala tu.. Nampak pulak abg aqil ni nak air merah katanya.. en.Ayah pun orderkan air SIRAP BANDUNG besar gak.. TAPI dia minum sikit last2 tak minum... Pasal apa? Biasalah area muar ni air sirap bandung buh aiskrim soda.. jadi abg aqil tak leh nak telan, ada rasa gas kan.. mok pun minum la jugak sikit2.. sedap!
Tup-tup en.Ayah pi order air MILO AIS gelas besar gak huhuhuh T_T.. Adik afiq la minum.. en.Ayah oder lagi sepinggan char kue toew.. Tiba-tiba hujan gerimis daa... kami cecepat mkn.. Siap ckp kat en.ayah pi la bungkus air yg tak habis tu. Sayang sungguh! Air mok dah habis... minum lagi 2gelas mau kembong plak.. hemmm en.ayah plak tamo bungkus. org gerai pun siap tanya tak nak bungkus ke sebab airnya mmg banyak lagi!!! Ku la yg geram ni! sebab en.Ayah suka ikutkan kehendak anak. Mok ni tahu dia cuma ckp aje nak itu ini tapi bukan betul2... dahhhh membazir plak kan disitu.. Sayang! sayang! air sedap lak tuh... T_T

 Cakkk! bila gerimis mengundang, kami lalu la bawah susur gajah tepi sungai muar ni.. Tengok2 kapal yg banyak parking kat situ hihii.. Tengok air sungai walaupun gulap! Abg aqil suka! Adik afiq pun suka! ikan! fish! katanya.. abag aqil lebih pada nak tengok kapal ajer...

 Tengoklah betapa gulapnya kat area sini hohoho.. Kami duduk di kerusi. Adik afiq terus peluk ayah kuat2. Membelakangkan sungai. Ehhh tadi beriya la ni terus tamo tengok ke arah sungai..
Pastu nampak mok, dia hulur tangan nak mok pulak dukung.. PUN SAMA.. dia membelakangkan sungai, peluk mok erat2.. MOk saje acah pusingkan dia suh tengok ke arah sungai terus dia paling tamo tengok! Tapi dia tak nages.. cuma peluk kuat2 je.. mok ayah pandang ajer...
Hemmm apa yang dia nampak yer? Hanya ALLAH TAALA yang tahu.. Getus hati mok ni kan.. mesti ada sesuatu depan kita ni, tapi mok tak rasa di sungai.. TAPI di situ......


Di tokong merah sebelah kiri uolls... nampak tak? di bawah cahaya merah tu..
Mahap lerr gambo gulap kan... janji uolls nampak tokong tersebut.. 
Tanya en.AYah pun dia rasa yang sama jugak.. Time nak balik sampai ke kereta baru adik afiq paling kepala nak tengok sungai.. dan bersuara fish! fish! ikan! kapal! hahahahaaaaa... heran tak?
Mok tanya, adik nampak apa tadi? Dia peluk mok kuat dan cakap akutt.. (takut) hehehehee... 
Anak2 kalo gini (biasa bila ngan en.Ayah), ayah akan cakap,

Meh duk kat ayah.. dia takleh kacau, ayah ada.. jangan takut :))

Menjelang ramadhan hr tu kecoh kat taman ni kata ada mak pon.. suara menangis ajer.. ni pun en.Ayah yg cerita. TAPI bukan semua org yang dengar tau..Ada ayat2 yang boleh diamalkan. En.ayah kata, klu sore yang menagis ni tak perlu takut, itu sebab dia tak dapat kembali ke mana2 alam (barzakh @ nyata) sebab belum waktu dia kembali pd Allah..dia menangis sebab nak minta tolong..  Kalau yg dok ketawa meleret tu pulak, itu adalah ilmu si mati, ilmu yang tidak betul dan disalahguna means minta tolong selain Allah.. Wallahu'alam itu yg en.Ayah sampaikan..
Tipulah kata ku tak cuak. Cuak jugak..Harap2 la itu cuma khabar2 angin aje..

Jom bykkan amal ibadat di bulan ramadhan.. minta Allah ampunkan dosa2 kita.. Lailahaillallah! Astagfirullah hal'azim!


Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.