NUFFNANG

Tuesday, April 26, 2011

Aiskrimmmm ~emm..


Ni sajer nk jeleskan org nih! huhu.. Idok eh.. Ku baru2 je blajor2 wat homemade aiskrim. Saya mak budak br nk pandai2 masak ni haha.. Resepi byk yg ku cari kat Kongsi Resepi di FB @ myResepi.com.

Ni nak cer citer. Kisahnyer buat eskrem ni dh siap waduh! Manissssssssssssss sesgt. Beberapa hr baru ku nk oter kurangkan manis. Alih2 jadi lak cam ais, keras aje. Hai la... Ku tak putus asa. Yelah xkan nk buang, sayang tu perasa coklat lagi.

Dgn pale otak gyg tgh kretip, ku oter tambhkn lagi ovallete n susu pekat 2-3sudu n blend lagi. Alhamdulillah menjadik, lembut n manis2 sedang aje. Cik abe yg xgemor eskrem pon kata sedap ni dh bleh wat niaga wakakakaka ;p



Ha, layan! atas tu ku tabur milo.. shedap!


Ekkkk ada gambo tombikai ngan manggo lak.. Hihi pepagi mak buyung ni dh ngadap mengga tuh! Beli 2kg terus! Tembikai kuning tu akak ipau yg kasik.. Depan umah jiran jambu air tgh masak ranum. Wah! mewah buah-buahan ni! Sedap la baby dlm perut ni mkn :)


Alhamdulillah masuk hari ni/ bulan ni dpt la ku puasa seminggu.. errr seminggu je pon!

Puasa sebab ganti masa pantang aQiL dulu n pantau berat bdn sekali nih.. Ada la 15hari ku dh ganti tp niatkan puasa tu utk ganti yg lama2 punya kot2 ada yg lupa. So aQiLnyer ganti skrg la selagi larat lagi. Sebulan tuh!! Skrg pon perut dh masuk 24mgu.. Sempat tak sempat ganti la seberapa byk yg mampu.

Adik aQiL pun lahir bln puasa jugak!!! Hukhuk nk wat camno. Omak berkorban yolah...



3 comments:

eB ezrin said...

psl nmpk sedap sgt tuh... geram... grrrrrr... tapi tgh sakit gigi la... hu3

ShimaSalleh said...

ekekeke sedap tu nti eb try la buat pulak.. perisa yg eB suka la hihi vanila kan :)

NzA said...

panaz2 ni shima, mmg best layan aiskrim...nk2 yg dibuat sndiri..mesti brtmbah nyum..nyum...

wah2, b.fast dgn mangga ye....

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.