NUFFNANG

Friday, March 9, 2012

Cek Up afiQ

Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh

Citer hari RABU lepas.. (basi dh =p) Rutin cek up afiQ yg dh 7bln-7.85kg. Cuma naik 300gm even dh mamam. Syukur Alhamdulillah better than last month, 150gm only. Dpt sedas jab 6bln punya. erlewat 1bln sbb kes kehabisan stok ubat (boleh?). Jab ini adlh utk hati baby. Missi kata ubat ni tak demam. Sesambil tu rujuk Doc sbb dh semgu afiq tak biyak!. Walaupon fully BF, tp hati omak tetap riso sbb dia dh mkn. Hari2 massage dia, ckp2 ngan dia "adik, bila nk yak dik?" Kontut pon xdgr @ berbau.. Perut okey lembut je. Doc pon hairan.." Eh pelik betul budak nih? Perut ok. Kentut tak? Awak kasi dia mkn apa?" Mcm2 la Doc tanya. Last2 Doc suh amik ubat cecair picit dlm muntot. Pas balik klinik sempat la merayap sat =p.
Sampai rumah tak lama tu afiq nanges tetiba kan. Biasa camtu nk tido (padahal br bangun tido ;p). Pehtu omak eh pon dukong la dia.. Eh eh adik bau mucuk lah! jengah pampes.. Weeee adik dh yak! Mak suka hati. Hilang sudah rasa riso semgu! huhuhu.. Byk lak tuh. Pagi tu bagi dia mkn bubur nasi + kurma. Alhamdulillah tu yg yak-yak tuh hahahaha.. Bagus! tak perlu pakai ubat muntot!

Sesambil tuh layan gambo abg aQil bergaya pki helmet baru ayah belikan.. Memula mmg dia tamo pki. Tp ayah pujuk la naik motor, ayah pon pakai. So dia pon dh bleh terima :) Bukan apa kesian nti abuk ke, serangga ke masuk kut mata dia. La ni ada wizer (tol ke eja nih?) selamat sket.. Leh tutup muka habis ahaks!




Okies!!
Wassalam


***Sempat singgah kedai kek beli kek pisang & kek opera dari D'Kaseh Cake... Nyummmmehhh***

4 comments:

eB ezrin said...

dh yak yer? hik3... comel jerk :)
ps?; x leh sebut notti eh? bkn tuh panggilan manjer? family kami bsa guna notti & berolah (srwk)... means notti gaks la :)

ShimaSalleh said...

Ihiks.. Notti dlm BI semua org tau maksudnye kan. Klu berolah tu eden pon tak tahu ekekeke... Sama gak mcm nakai..

Legoooo dia dh yak ;p

MaryaYusof said...

As salam Shima,

Alhamdullillah dah yak! Seminggu tu Afiq! Mesti sgt musyuk!kekekek...Takpelah janji sihat tol tak? Helmet tu ade sirim tak shima? Barulah selamat utk Aqil pkai if naik moto la... Abg nadzri ko dulu kerja check helmet...tu yg tahu tu...hehehe :)

ShimaSalleh said...

Hahaha mmg xde Kak Mar.. En.ayah dh beli bwk balik br la shima tnya dia. Rupanye helmet nih utk naik basikal aje hukhuk

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.