NUFFNANG

Sunday, March 18, 2012

5hr takde post!!! Sebab....

Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh


Sejak hari rabu kena gusi bengkak..

(picca;Google)


Akibat tak berapa nk tahan pi klinik gak mkn ubt bengkak.

Bila kena gusi bengkak nih ;
> Kumur air garam
> Cukup tido dan rehat
> Kerap mandi sebab bdn panas tu yg jd gusi bengkak
> Elak mknan manis, panas, keras2, pedas2
> Kunyah ais/ aiskrim kasi sejuk (petua kak Mar :))
> Letak bedak sejuk dipipi yg bengkak ( petua Lyn)
> Minum 100plus / air asam jawa / air barli

Daku telan ubat pon masih rasa denyutnye sikit2 sbb mmg elak mkn ubt tahan sakit@ponston. Dah la mkn tak berapa nk lalu kang mkn ponston mau kena gastrik plak daku. Ikutkan hati mmg mls nk makn segala ubat2tan nih tak berapa elok kan ubat dok masuk je dlm tubuh. Tp dh kata seorg ibu mana la reti dok diam. Telan gak la ubat bengkak. Hari ni dah susut sikit. Pas baik je nk pi dentist lah.. Igt nk cabut je gigi bongsu tuh sbb senget sikit, gusi pun jd cam berlapis huhuhu.. Sethn sekali mesti kena cam nih. Tempat yg sama lak tuh..

Okies mau rehat lagik nih. Kalo sakit mmg bwk ke mata, kepala.
Tak kisahla hari2 mkn bubur..

Wassalam..

5 comments:

fieda said...

Amboi..cunnya blog dia sekarang ni...makin advance ni...

eB ezrin said...

Mmg skt tuh.hu3

MaryaYusof said...

As salam Shima,

Mmg sengsara sakit gusi... Boleh demam, sakit kepala semua bagai... Eloklah cabut tu... Minor operation... akak takut...huhuhuuu...Take care :)

wan nurul hezrina said...

ko sik sama jer ngan aku.gusi bengkak jugak!

ShimaSalleh said...

Alamak FIEDA cun ke? hikhik biasa2 aje. Umah fieda lagi cun tau! pepel kaler lagi :)


EB: huhuhuhu bebudak bising pon berdesing aje kann..


KakMar: Minor operation? Gulp! Takut2 berani je nih.. Nti mesti demam kan.. hukhuk..


Wan: Kamo sakit jgk kah? bukan ke dulu ko penat cabut gigi bongsu? Aku minum anlene ok sket nih. Pinggang pon ok

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.