NUFFNANG

Wednesday, March 14, 2012

Udang Galah Masak Lemak CiliApi

Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh

Adehhh ni post yg amat lambat. Almaklumlah diriku idok la ngadap pc ni 24-7.. Perlu juga lalui rutin harian sbg surirumah. Smpi lupa nk post lunch kitorg sabtu lepas.. Yikkk! 4hr da... wakakaka.. Apa pun daku post gak psl best! Menu udang galah msk lemak ciliapi. Msk spesel sebab mak,abah, adik n ankbuah nk dtg. Plan asal nk msk udang kari, tp xpe la buat cili api je. Kasi terbakar sikit hihi.

Antara bhnnye; Bwg merah kecil, bwg putih, halia, kunyit, lengkuas, serai, daun kunyit, ciliapi, asam keping.
Heronye tentulah udang galah kan.. Ada yg xde dlm gambo ekk.
Daku mmg suka pki bwg merah kecil ye walau leceh nk kopek. Citarasa en.ayah.. Bwg beso tetap beli tp 7-8biji je itu pon pki bila agak2 mls nk kupas bwg yg kecil kikikik ;p

Opps! santan jgn lupa plak eh.. Dh blend semua bhn campur je dlm santan. Daku tak asing yg pekat n cair, lebir je semua hihihi yg penting kena jaga la. Kacau baik2 smpi la mendidih. Berdiri je kat tepi piuk tuh hahaha. Dah mendidih baru la leh besorkan api, kalo tak mau pecah santannye n berketui2, kan tak cantik dah..

Huiii galahnye kan.. tajam sbb ada duri

Hah bosar tak? kikik. Ni pon dh separuh jln br nk snap kan..
Kasik mak abah mkn dulu smpi puas br daku mkn (yg sbnrnye dh muak hahahah).
So adik n ank buah tinggal umah daku, makabah lik kg ada kenduri. Smlm mereka2 dh balik ke KL semula. Sunyi dh rumah ni. Sblm balik pon sempat msk kari ikan senangin utk makabah mkn tgh hari.
Adik plak sonok la dia dpt mkn siput sedut cili api.. Pergh! sumernye bersantan bagai! Hihi kelapa petik n parut sendiri.. Kasi skali stok kelapa kat mak.
Dengar2 harga kelapa kat KL sebiji RM2.30? dan mengikut saiz? Betui ka? Skrg mak cuma perlu byr upah parut je dlm 4-50sen.

2 comments:

MaryaYusof said...

As salam Shima,

mahalnye kelapa kat Msia skrg ni? Takkan dah naik sb gaji kakitgn awam naik? huhuhuu... Dekat sini kelapa sebiji ditimbang... kelakarkan...hehehe...Akak lg suka udang harimau...aummm! udang galah pun sodap gak, lg2 masak lemak mcm tukan... semlm pun masak lemak udang gak tp dgn peria... Tp udang biasalah...hehehe :)

fieda said...

alamak..sedapnyer shima weyy lauk ni..mmg feveret fieda ni..

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.