NUFFNANG

Friday, July 13, 2012

Kuah pecal Free + pecalnya

Cuaca sejuk kat Muo ni. Dari pukul 5 santak ke tengah hari barulah hujan berhenti.. Sejuk2 ni apalagi rehatkan mato la. Tapi omak tak join ye. Sakit badan kalau tido petang nih. Mereka-mereka jelah yg zassss..! mendengkoq hikhik.. Tadi sesi golek2 kan.. ha ni tergolek terus masuk gol.

Samo tak? hikhik

Semalam dapat bungkusan dari Kakyong. Disebabkan daku berjaya meneka teki-teki beliau maka dapat la sebungkus kuah pecal segera + sampel kacang tumbuk lagi.. Tak sangka pulak main teka2 dpt hadiah sebab masa tu Kakyong tak mention pun yg dia nak bagi hadiah.. Alhamdulillah. Rezeki lagi. Terus la tak sabar nk rasa kan.. terus teringin nak makan pecal hak.hak.
Sambal kacang pecal JM- JamilahMansor

Dah kelam kabut pagi tadi sempat ke kedai beli ni aje.. Extra nasi impit stanby untuk en.Ayah. Pun untuk omak gak sojuk2 ni kan cepat lapar gagagaga... Terambil plak nasi impit yg besor. Hajat dihati nak amik yg mini je. Tak kisah la. Masak 2ketui. Tauhu pun bukan masak semua ehh simpan sikit. Sikit je bahan sebab omak sorang je mkn. Abg aqil kena tgok mood mkn dia. Adik afiq dah masak lain utk dia makan.

Hah! siap doh! Janji bleh kenyang. Ops.. nasi impit malu nak enterprem. Kuahnya cuma bancuh dgn air panas mendidih. Kuah agak tidak pedas.. Be kreative.. masuk aje sambal belacan yg memang tersedia dlm peti-es tu.. barulah kena ngan tekak ni hihi..

Kalau nak cuba bleh jenguk Kakyong Shoppe. Macam2 ada. Kacang tumbuk tu pun sedap tau. Yg perisa original & bijan. Coffee.. abg aqil tak minat... Nanti jengah la ye kedai Kakyong.

4 comments:

Rai said...

zaman sekarang ni semua orang nak segerakan kan..hehehe...

NzA said...

kalau tau singgah tadi.......he

chepah ila Hussein said...

aku suka makan pecal.sedap weyh!
lagi kalau ada cekur.
perrggghhh!terbaek-

ShimaSalleh said...

Rai,
segera!...tp bab kuah ni shima lagi suka buat sendiri.. lebih2 lg bila nk raya hihi


Kak Nza,
Kursus kat bndr Muo ke? hihihi.. insyaallah ada peluang kita jumpa nti ye


Chepah,
Bhn tak berapa nak hado ni hihi.. Klu de peluang rasa pecal mak aku lak.. sedappps!

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.