NUFFNANG

Monday, July 23, 2012

AfiQ~ 11bln

  Sama tak abang adik?

 Gambar berumur 11bulan. Abam aqil 6btg gigi. Adik afiq cuma 2 gagagaga... 
Walaupun hanya 2.. adik la yg paling suka & kuat menggigit.. huhuhu.. Ma la yg selalu jd tempat dia asah gigi hakhak.. Untuk Mummy WanNurul... Ye afiq mmg kurus, dia makin tinggi dah.. Selera mkn masih blom panas lagi hahaha..

Bibir abam aqil kering, berdarah sehari sblm puasa.. Semalam pun berdarah juga.. Omak pun sama juga.. wuwuwu... Utk aqil, kurangkan skop susu tpg..Kasi cair2 aje.. Air masak kurenggg..
Puasa korang mcm mana? Daku 1st day je yg agak tak tahan. Gara2 kena demam urat.. apa tu? Ni ha segala pinggang, belikat, ari2 semua sakit, lenguh.. Siap kebas kedua2 tapak tgn smpi ke malam.. Alhamdulillah hari ke2 dan hari ni okey je.. Hermmmm terasa puasa sambil BF lagi rasa kekeringan nya berbanding puasa sambil bawak perut hohoho..

Haila nasib.... pasrah kerana ku tak mampu berbuat apa... Omak!!!!
^__^

8 comments:

♥ ROS ♥ said...

Moga baby cpt sembuh.. Kurg air masak kot.. Posa ros awal2 mmg senak perut sbb mkn byk, kedua dh leh kawal :p

Rai said...

betul..puasa masa bf lagi "sakit".. pernah sekali terlupa sahur..nak menunggu ke buka puasa sampai menggigil..terpaksa jugak buka puasa masa pukul 4 petang..hehe..

sahur kena makan lebih sikit kurma.. banyak makan makanan yg berserat.. kalau boleh minum susu..good luck!

eB said...

alahai ciannyer bibir kering g2... hu3

NzA said...

kesiannya..panas sgt kot shima...sehari 2 ni kt BG pn panas....

IntaNBerliaN said...

sy alhamdulillah ok je pose.. maybe sbb sblm tu dh ganti pose byk hari ;-)

Marya Yusof said...

As salam Shima,

Alahai, nape diletak munga boboy tu! ehehee.. Nnt tunggulah sy da besar! Omak!!! Aqil posa gak ke? Cabaran BF tpi byk pahala.. Tahniah Shima :)

Pink Lavender said...

samalah abg n adek..

makneng follow sini
jemput follow makneng...=)

Cho Zila said...

ala der bunga terselit kat telinga.. comelnyer..
memang kalau bibir kering kenalah rajin bagi dia minum air kosong...

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.