NUFFNANG

Monday, July 16, 2012

Apa sebenarnya?

Alololo dak cumey, bolat nih.
Buat muka baby.. gerammm tak.. sibuk main harta benda dapur omak eh.
Keletang-keletung bunyi dia hahaha.. Punat on/off TV pun dah pandai tekan.. Siapa yg stress? Tentulah abg aQiL.. sapo lagi!

Semalam daku post entry lihat & fikirkan
seperti gambar dibawah... buleh teka apa tak?
"

"

"

"

"

"

"

"


Ini dia... eh? Apakah?
Ini namanya terlebih kretif! Mentang2 nk raya kan.. Sabo puasa belum lagi!

Pendek cerita, Tikar getah ni dah koyak. Simen pun dah nampak tu.. tu.. nampak tak? Daku la yg rajin menyelotep! Siap beli selotep lebar tp yg lutsinar punya. Banyak kali ditukar ganti sampai dah lekat-lekit dah tikar tuh! hak.hak. Adik afiQ pun dah pandai kopek, tarik masuk mulut la apalagi... Dan kelmarin.. ayah tampal. dengan selotep ini. Siap buat corak gini... Bila ditanya kenapa buat mcm ni? Dia kata kan tape ni melekat satu sama lain, biar la dia kuat sikit takde tanggal2 dah, susah tau nak buat nih... gitu jawabnya.. Kenapa buat kerja tak habis? Banyak lagi yg nak kena tampal nih... ish! mem besar nih tak sesabo.. Tape dah nak habis, besok2 baru ayah beli & tampal lagi.. Kalo dia tampal kaler hijau, kunin pulak camne? hai.. warna-warni dah lantai ghumah omak nih hahahaha.. Kreatif tak? Ingatkan nak ganti segulung tikar getah. hihihi..
Kenapa boleh koyak? Inilah bekas kaki kerusi yg kami guna untuk duduk menghadap komputer! Mana tak koyak hari2 kena gesel. Muahahahaha... :D
Ayah buat ni memalam buta time kami dah tido. Besok pagi semua teruja, omak pun sama. Anak? lagi la berebut2.. Oii kecik je dam haji ayah tu. Tunggu sat besok2 ayah buat lagi satu, amik la sorang satu hahahaha... Adehhh... Terasa panjang pulok dah cerita ku.. tadi kata pendek je... lalalala

10 comments:

eB said...

kretifnyer. cantek :)

ShimaSalleh said...

hik hik hik.. ayah xde kijo

Shahriah Abdullah Novelis said...

Alun cayangg waduhh memang kreatif gilerzzzz cayalah! kirim salam cik abang ya.. :) jangan lupa sok follow N3 Aliff ada kejutan jeng! jeng! jeng! tungguuuUUUUuuu

Marya Yusof said...

As salam Shima,

Afiq bila buat camtu sebijik rupa ko shima ;))

Akak ingatkan gambar tu permainan dam haji...hehehe... Rajinnye... Tampal mcm tu lg senang... tahan lama kan...kelakar lah korang ni ;D

Yaya Azura aka Naz Azra said...

haha,,,siap boleh main dam haji...
kretif!
raya nanti nampak gayanya tikar getah baru la ye..hihi

ShimaSalleh said...

KakIntan: Harus la terjah kann..

KakMar: w'salam
ni kenan ngan embah dia la.. omak ku la hikhik... Kami kelakar kan hahaha.. tak kisah punya!

Yaya: tak dop tikar baru la... Klu nk tukar kena psg satu rumah ni.. aduyaii

Rai said...

da stress sangat kot..tu yang jadi dam haji..nanti bila da masuk ramadhan ni boleh la main dam haji sementara tunggu masuk waktu berbuka..hihi..

wan nurul hezrina said...

ko letaklah butang chess kat situ..hahaha

fieda said...

kreatifnya shima ni..hihi

IntaNBerliaN said...

hihiii mmg kreati betoi ni :-)

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.