NUFFNANG

Thursday, July 5, 2012

Mac&Cheese...Mee soya

Hah dah mention pasal Mac&Cheese kan
Cehh cam omputih lak adik afiQ nih.. Omak dio pun lom pernah makan.. apa tu? Mac & cheese? Ooo Mac tu utk macaroni daa... (ye baru tau!)
Tapi daku tak pakai macaroni or segala pasta-masta. Daku tukau ngan Mee Soya. Sebab aQiL mmg tak minat pasta-masta ye..
Review resepi dulu jom...

1ulas bwg putih (dicincang)
2sd/B Labu (dicincang)
2-3sd/B cheddar cheese (diparut)
1sd/Teh Unsalted butter
1sd Tepung attar
sedikit isi ikan kod @ apa2 protien
Olive oil utk tumis
1/2 cwn air

Cara:
Tumis bwg dgn olive oil hingga lembut. Masuk butter & tepung Attar
Kacau sebati & tidak berketul. Masuk air sedikit2 sambil kacau
Masuk labu & protien, masak hinga lembut. Akhir sekali masuk cheese.

Ini versi makanan bayi. Tp omak apak nak mkn pun molehhh apa salahnya kan.

Mee soya yg super lembut tuh, rebus dulu sat dan makan dgn kuah cheese itu.
So tukau nama la.. MeeSoy&Cheese hikhik. Alhamdulillah byk jugak afiq makan.
Selera dia skrg dah kejap ada kejap takde.. Macam nak tumbuh gigi lagi aje..

Cumottt..
Nomm nomm

Abg aqilnye plak, buat sup aje :) Sekali la omak eh punya.. Sodap!
Klu terbiar lama mmg kombang la mee soya tuh jawabnya.

Pisang verangan kembor. Ini la yg mak eh ngan pak eh buat sarap pepagi. Daku tgu en.Ayah balik keje makan sama2 la.. Last2 buat sarapan aje. Kembar satu rumah tapi isi lain2. Tak cantum pun. Cuma cantum kulit aje :))

Wassalam...

4 comments:

Rai said...

nom nom..comottt...tak penah makan lagi mi soya ni..rasanya macam penah nampak..tatau nak masak cemana..hehe

chepah ila Hussein said...

lama dah tak nampak pisang kembar.
dulu masa kat itm aku selalu gak dapat makan pisang kembar!
dok kembar pun anak aku...
huhuhuhu

ShimaSalleh said...

Rai:

Ni beli kat kedai runcit aje. Ada cara2 dia tulis kat blkg plestik tuh hihi.. Shima pun main lebur aje ni.

ShimaSalleh said...

Chepah,

Aku jarang2 dpt pisang kembo nih.. Masa kecik2 la rajin mkn psl org lain tamo mkn hahaha...

Cuba ko carik mende lain yg kembo utk dimkn hahaha mesti dpt ank kembor ^_^

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.