NUFFNANG

Tuesday, November 19, 2013

Halba



HALBA - Ucap Selamat Tinggal Kepada Tongkat Ali
(M.Rizal)

Nasi Lemak yang sedap tambah enak dengan keharuman bau halba (Trigonella foenum-graecum) yang dikukus bersama nasi. Payah nak jumpa halba dalam masakan kerana saiznya yang kecil atau mungkin juga ramai yang tidak mengenali bagaimanakah rupa halba.

Halba kalau diperhatikan ia hampir berbentuk seperti sel darah merah. Kalau kita masih ingat semasa belajar mata pelajaran Sains/Biologi dahulu, fungsi sel darah merah atau eritosit adalah mengedarkan Oksigen ke seluruh tubuh, berperanan menjaga kekebalan tubuh dari serangan patogen dan melebarkan pembuluh darah bagi melancarkan alirannya.

Sebenarnya halba mempunyai nilai perubatan yang amat tinggi. Maha suci Allah yang telah menurunkan penyakit itu beserta penawarnya. Halba adalah merupakan penawar yang amat hebat kepada pelbagai penyakit. Dipercayai herba ini telah digunakan sejak zaman berzaman dan amat penting dalam perubatan islam ketika itu.

Rasulullah SAW pernah bersabda :

" Sekiranya umatku tahu akan kelebihan Halba nescaya mereka sanggup tukarkannya dengan sebanyak timbangan emas " ( Books of Sufi Healing m.s.58)

" Gunakanlah Halba sebagai ubat"
( Qamus Al-Tibb i Ahad Qodamah-Mesir)

Lihat, Nabi SAW juga menyuruh kita memanfaatkan herba ini.Hebat bukan!

Menariknya herba ini kepada kaum lelaki, hormon testosterone lelaki meningkat dan ini merangsangkan keinginan seks, mengelakkan ejakulasi awal dan melegakan kesakitan di bahagian prostat.

Manakala kepada kaum hawa, herba rempah ajaib ini dapat merangsangkan penghasilan hormon estrogen dan oleh yang demikian ia dapat merangsang pengeluaran susu ibu sehingga 900% dalam masa sehari dua sahaja. 


Antara lain Kelebihan & Khasiat Teh Halba adalah :-

Mencuci perut. 
Mencuci darah kotor
Merembes insulin, mengurangkan kadar glukosa darah Mengurangkan berlaku pengumpulan lemak-lemak baru dlm badan. 
Membantu penggunaan kalori untuk meningkatkan tenaga secara semulajadi. 
Membantu masalah kegemukan
Menguatkan fungsi jantung. 
Merawat masalah sembelit & buasir. 
Melancarkan perjalanan darah. 
Mengatasi masalah senggugut (kesakitan / ketegangan sewaktu haid & pra-haid). 
Melegakan masalah sakit kepala / migraine. 
Menguatkan fungsi rahim, merangsang & menyubur rahim 
Mengetatkan & meremajakan rahim
Menghilangkan lendir & sakit tekak. 
Membantu mengatasi masalah kekurangan darah. 
Membantu mengurangkan ketagihan rokok & dadah. 
Membantu kecerdasan kanak-kanak yg meningkat usia baligh, memelihara kekuatan badan & menggalakkan tumbesaran badan. 
Memperbanyakkan air susu ibu. 
Mengaktifkan kalenjar susu, meningkatkan saiz payudara secara semulajadi! 
Memanaskan buah pinggang & organ pembiakan. 
Menjaga, memulih & menambah tenaga seksual lelaki & wanita. 
Memelihara keseimbangan kadar hormon dlm badan. 
Memelihara keanjalan kulit 

Cara-cara penyediaan halba sebagai penawar:

1. Teh - masukkan sesudu teh biji halba ke dalam 300ml air dan rebus. Halba boleh ditumbuk juga jika diingini. Minum semasa panas atau yang telah disejukkan. 
2. Beberapa biji halba ditelan terus dan minum air. 
3. Tumbuk biji halba sehingga menjadi serbuk dan letak pada bisul atau kulit yang bermasalah. 

Saya percaya selepas ini ramai yang 'buka mata' setelah mengetahui khasiat herba ini. Bagi saya inilah penawar yang paling ampuh dan memberikan kesan serta merta kepada pemakannya. Tak percaya? Cubalah!


3 comments:

chepah ila Hussein said...

aku dah cuba!
percayalah ianya benar...
hehehehe

Bahrain said...

wau, menarik dan banyak kelebihan rupanya ni halba..first time dengar.

IntaNBerliaN said...

bagusnya.. saya baru tahu...

emmm kalu dalam masakan kita nak wat camne lak ek.. cam bagus je ni.. leh beli n amalkan guna

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.