NUFFNANG

Saturday, July 21, 2012

Jom! Memasak!

Sila jgn salah faham ye ^__^
Baca tajuk.. PehH awal gile nak masak! hak.hak. Tp omak tetap msk la utk abgAdik kat ghumah ni. Aktiviti ni berjln mgu lepas.. Ptg2 hari perlulah masak, sedia apa yg patut sebelum ayah balik keje.. Tengah2 dok sibuk memasak tuh, lelaki-lelaki omak.. cehceh.. Anak-anak pun sibuk memasak derr.. Tgok je lah gambo mereka dibwh.. Asyik betul! Diam pulak tuh! Yg bunyik cuma kelentang-kelentung aje.. hahaha.. Yang best, sorang masak kat depan sambil tgok TV, sorang lagi masak kat dapur teman Ma dia...


  Tgok ler tuh...
Keciknya mangkuk abam aQil.. Masak apa tu?
"acak mee lah" Mesti ada 'lah' dak ni...
Remote jadik senduk ekk.. Mata mmg tak lepas dr tgok tv. Ish ish ish
Rentung nti mee tu nak. Msk betul2 lah.. siapa la yg ajar ckp 'lah' nih... ^_^


 Adik pulak... 
Masak apa dik?......... diam tak berkata.....
Lepas omak siap bergmbar baru la dia..... ateh, ateh, berd, berd, at,at, tu lah bebelan dia..
Siap nanges okeh sebab dia tak dpt buka tutup botol mineral tuh! Nanges geram.. leh bayang tak? Comei tau klu baby nanges gerammmmmm ^__^
Disini adlah antara lokasi fav anak2 sewaktu bayi.. Abg aqil skrg dh toddler..

 Okehhhh baby mucuk macham nih dah penat. Masak sampai ke depan join abam aQil.. cam biasa kdg2 kena 'freekick' dr abam dia sbb mengaco.. cian adik..Adik bukan kacau la, adik nk main sama2.
Kalau dipujuk totap nanges... Mmg penat dah tu.. Nak tido dah ni.. Kan dah tak comelll.. Alolololo.. okeh susu time! Tak lama zassS! Tido!


Keadaan lantai terkini... 2kepingan terkoyak dibuat main anak2.. hihi Buat masa skrg daku alas dengan alas kaki ajeeee... Ayah! bila nak sambung kretiviti neyh.... Yg terlepas pandang.. apa ada pada lantai ku ini.. Klik la apalagi :))


4 comments:

Lizan said...

amboi rajin nya chef shomel ni... sodap la agak eh tu mi goreng dio tu...

wan nurul hezrina said...

suka ek masak?dua2 merayap ke dapur payah omaknya nak masak..eh nape aku nengok afiq kurusss??

NzA said...

besar nnti boleh jadi master chef nie...hehehe...

IntaNBerliaN said...

bagus ni... tlg ibu dia msk :-)

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.