NUFFNANG

Friday, July 27, 2012

Tersasar...

Salam Jumaat.. Alhamdulillah seminggu dah kita berpuasa... Tup-tup tetiba hari ni boleh pulak tersadar lambat. Talipon dah tenggelam bawah bantal, mana nak dengar bunyik alarm! huhuhu... WanNurul.. Semalam ang, hari ni aku pulak, besok? errr... hihi.. Tak tahu kenapa letih sangat.
Semalam hanya berbuka 2keping roti cicah air milo. Hajat dihati nak makan nasi sama-sama dengan en.Ayah. Tunggu punya tunggu tak pulang2.. Pukul 10 baru daku makan nasi.. Dah siap solat, ngaji terus ke tilam dan... lelap la apa lagi.. Padahal en.Ayah dah balik jam 10.30malam. Dengan afiQ dok nak menenen aje nak tido, daku pun sama la naik kan hikhik.. Sedar2 dah pukul 5.11pagi! Halamak! cepat2 kejut ayah, panaskan lauk. Tp bila tgok nasi ada la sesenduk... en.Ayah bangun dan kata dia dah makan nasi lewat malam tadi. Dia cuma minum air milo & kurma aje. Huiii sedap sgt la tu lauknya, tu yang nasi pun habis hihihi.. Dapat juga la mkn nasi, kurma 5biji, air 2gelas... Harap2 dapat bertahan & tak menggigil...
Tengah nak menghafal doa nurun nubuwah... Memula macam susah, tapi pagi tadi tgok u-tube, laju je budak perempuan tu baca.. Dengar yang lain pulak, sedap pulak mendengar doanya... Semangat! semangat!



picca: en.GoOgLe. Terima Kasih.

4 comments:

Rai said...

kesian..dah la shima breastfeed kan..semoga boleh bertahan ye..

double X tu nama vitamin tu.. brand nya nutrilite..cuma boleh beli dengan amway je..protein tu pun sama..(saya bukan nak promote amway tau..saya tak kata brand lain tak ok..cuma saya tak tau kandungan vitamin mana yang bagus dan elok utk orang kencing manis)

syawalsimpsons said...

ciannyer...moga kuat ye arini..kiter sama2 kuat...insyallah ALLAH mengerti akan niat kiter kan

eB said...

doa tuh utk aper yer?

Papa Mifz said...

hmmm...kalau nasi dah nak habis mmg terbukti la lauk tuh sedap...:)

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.