NUFFNANG

Friday, December 27, 2013

Bola-Bola Api... Pomander Ball

Haii la tajuk agak menakutkan hihihihiii... Ke nampak comey? ahaks!
Tak kisah la janji mok punya bunga bola ni memang la comey sungguh!
Ni kes orang takde kerja.. Mentang2 kerja gubahan hantaran dah hampir 70% siap! Semangat nih buat padahal majlis awal bulan 2 besok kikikikik :D

Kali ni kerja yang tak berapa nak DIY sangat la kan. Lebih kepada recycle! Moh usya gambo sikit.. Tengok ada yang jelesss tak hahahahaha...

Seeee... cantik tak? Mok je la yang kata cantik hihihi.. Puji diri sendiri.. cehhhh
Sebenarnya bunga2 ni semua guna semula hantaran time abang @ kembo ku kawen dulu.. Memandangkan stor ku dah penuh.. Banyak pulak bunga2 kecil dalam plestik tu.. Terjumpa pulak polistren bola. Maka mulakan la operasi guna pakai bunga yang ada dan jadilah pomander ball ni... Sayang pulak dibuang. Semua benda dah ada tinggal nak cucuk aje... hihihi.. Ohh kalau takde polistren bola, guna span bunga biasa pun boleh je. Polistren bola ni agak mahal la jugak. Yang kecik je dah RM6-8. Bila cucuk bunga jadilah bulatan yang besar..


Kasi zoom sikit.
Yang bola bawah tu daku buat masa adik tunang dulu. Yang baru siap tadi, bunga bola yang atas.. Kalau takde, you all boleh la guna bunga telur yang korang dapat tu... kumpul2 jadi banyak kan.. haaa ambil bunga aje la.. hihihi.. Amacam kretif tak? Letak kat ruang tamu berseri la sikit.. Maklumlah rumahku tak banyak bunga.. Tak berapa minat.. ehhh tapi yang bola ni minat pulak ekkkk ahaks!

Ada yang suggest ku buat blog DIY.. hemmmmm akan difikir-fikir kan.. Yelah nak buat step by step, tangkap gambo step by step, upload, instruction lagi, wahahahhhahaha mesti complete dan orang senang faham kan... Banyak tak DIY blog kat  Malaysia ni? ^____^

P/S : Kami sedang menanti kehadiran ahli baru. Semoga dipermudahkan

3 comments:

syawalsimpsons said...

cantik la

NzA said...

cantiknyaaaaa.....kalau letak kt sudut2 dlm rumah mesti berseri2...

adianiez AIDA said...

aida suka bunga bulat bulat ni. dlm kereta. kat lampu siling. kat tombol pintu hi hi hi... beli kat lovely lace.
nak buat tak de idea. tq for sharing. nak try la...

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.