NUFFNANG

Monday, December 9, 2013

Aktiviti : Kira-kira, Bentuk dan Tampalan

Alhamdulillah hari ni daku nak share aktiviti belajar anak-anak.. Aqil agak susah sikit nak ajak menulis, sambung titik-titik tu.. Siap nak pilih huruf mana yang dia nak tulis, adehhh.. Takpe la layankan aje.. Hemm nak menarik minat dia belajar mok kena kreatif kan.. Haaa tengah kemas stor terjumpa kertas kaler-kaler.. Terus mok dapat idea... mihhmihhmihhh

Buatkan untuk abang dan adik juga

Aqil kena kira dan letak jumlah shape yang betul.
Waktu ni mok pilihkan.. Kata ke dia, mak nak 3 bulatan, 4 tiga segi dan seterusnya

Abang aqil boleh buat sampai habis
Mok pulak buat sampai no.6 je hehe.. 

Lepas tu main lagi. "Aqil, Mak nak 3 tiga segi"
Yang ni suruh dia kira tak ikut turutan nombor.

Haaa ini aktiviti adik afiq

Mok masih ajar aqil, so biarkan adik main-main dulu dengan kertas tu

adik buat

Sambung ke abang, alhamdulillah la dia ok

Yang ni mok request lagi, mok nak 10 tigasegi

Yang ni pula mok nak 15 bulatan.. Ok la boleh kira sampai 20..
Nombor semua dia kenal.. Kalau tengok trafik light, no 33 aje dia kata " Mak! 33! sama dengan rumah mak! " hehehehehehe..

Ini adik buat sendiri..
Lori kata dia

Ni pun sama heheheehe.. Ok jom tengok adik belajar apa

Biasa orang buat guna kotak, tapi mok guna kertas je. Dan marker pen hehehe
Mok tak suruh susun lagi, baru tunjuk ke adik, dengan kadar segera dia ambil shapes dia dan letak atas kertas merah ni.. " ehhh kenal bentuk dah dak kecik ni " Mak memang lambat perasan kan ^_^

Suka sangat dia main letak berulang kali :)
Abang pun nak join main jugak
Bentuk bintang mok nak buat tak berapa nak jadik la hahahaha

Lepas tu mok lukis lori, tayar lori pulak suruh anak2 tampal sendiri hehehe
Ini aje kertas yang ada.. last kopek dah..

Bergaya dengan lori masing2..
Lepas ni mok nak guna craft paper tu la sebab guna kertas ni time berebut koyak sudaaa...
Kertas warna-warni pun dah beli.. lepas ni boleh la buat aktiviti belajar dengan anak-anak..
Idea... sila mari ke mok! :)




1 comment:

NzA said...

TAHNIAH utk mok sbb sgt2 kreatif.n lagi akak tabik sbb guna kertas2 trpakai tu...mmg respect 200% la....
.akak ni nama je cikgu ttp mmg malas bab2 nk ajar ank2 kt rumah....5F tu tau 3M kt sk msg2...alahai dasyat sungguh cikgu nza nih......huhuhu...

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.