NUFFNANG

Tuesday, June 12, 2012

SipCup afiQ..Pandai ke? vs Demam


Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh
Free Clock

BW sahaja. Dah beberapa hari tak sedap badan.. Tup2 smlm seharian demam panas. Gagahkan diri juga buat kerja rumah, kalau tak siapa yg nak buat kan.. Nak rehat pun mata ni tak leh pejam. So duduk bangun jalan2 je la dlm rumah tu.. En.Ayah pulak balik cepat smlm sambil bawa sebiji kelapa utk isteri dia ni(request tau). Petua yg en.Ayah daku share ye: 
Kalau nak minum air kelapa untuk tujuan berubat Tak boleh letak ais. Jgn minum sekali ngan makan ubat, jadi tawar, tak jalan. Minum airnya sahaja jgn makan isinya. Masa mengandung, lebih baik suami yg petik kelapa tu sendiri tanpa dijejakkan ke tanah. Haaa.. yg ni en.Ayah buat masa 2nd prgnt daku. Itu pun ada hamba Allah yg ajarkan. Ada lagi? kalau ada kengkawan leh la tambah kat komen nanti ye. 

So apalagi perabihkan la air kelapa tu. Isinya mmg tak mkn la walau dlm hati "isinye la yg sedapp tuh" hukhuk
Sampai ke mlm juga panas tak kebah2. Malam tu dlm kul 9 en.Ayah pi kedai. Dlm masa yg sama daku yg dh tak tahan kefanasan nih, Huiii mmg panas! setitik peluh pun takde! Air mmg dh bergelen minum. Buka tutup pintu en.toilet tah berapa Vanyakk da.. Telan jugak la en.Fanadol! Ikut hati mmg tak hingin nk mkn sbb smlm dh mkn. Bak kata en.Ayah... Jgn biasakan.. (ehHh byk betul Ayah punya jgn ;p)
Telan 2biji, terus ke pembaringan, 1minit... Guest watttt. Berpeluh!! Sekali lagi berfeluh-feluhhh!
Aikk magik tol. Bila Ayah pulang je dia belikan ubat... Ubat apa tau.. Dia beli ENO.. Ha? ENO?
Yee... daku tak mkn pun. Simpan je buat2 utk emerjensi.. Ini utk ketidakhadaman, bukan utk demam la ayah.. Daku pun tak tnya kenapa dia beli ENO? Mls nk tnya sbb tak lama tu daku pun dah ZzzZz.. Alhamdulillah pagi2 ni bangun rasa ok dan berpeluh! Rasa sengal sikit2 tu mmg ada. Ye la bukan terus baik kan... La ni sambil menaip layan kopi segelas (huiiii segelas!) Dah lama tak minum..

Subjek hari ni dah tersasar jauh.. Niat awal nak buat post ttg adik afiQ.. Tp xpe la kasi omak can ye dik ;p



 Gambar yg daku maleshh nak edit..
Hak cipta terpelihara ye =P
Masa ni afiQ baru lepas mkn, mandi pun belum.. Sblm ni dia mmg tanak cup ni. Dok baling2 aje. Mujur air masak je kan.. So tumpah lap sajor.. La ni 1st act dia nk minum sendiri tp tak dpt. Puas dia sedut2 smpi munyik2 tp xdpt minum.. Mana nk dpt kan.. Omak la tolong sat lagi hihiii..
Senang hati dok terkangkang, kenyang...
Gigi pun dh nampak... nampak mengerikannn awww!
Takat ni ada gak dia try nk geget tp tak sempat. Dia tau kott sebab dia cuma gigit jari ngan peha omak ehhh huhuhu... Tajam ooo..


Heppp Heppp! Aksi kemain ni namanya!
Jgn xtau sambil taip ni daku benti2 sebab dok dukung afiQ yg laaaaju je naik tangga tuh!
Kasi buku ok.. Kejapppp je siungggg pegi lagi panjat tangga GrrrrGrr

Okies! Terima kasih sudi membaca
Wassalam...

*Layan afiQ*

5 comments:

Rai said...

panas badan minum la air cap badakk..hehe..

tapi doktor yang saya selalu pegi tu kata ok je makan panadol dgn minum air kelapa pun..takde pantang larang macam tu pun.. scientifically not proven yet..tapi maybe ikut kesesuaian orang la kot kan..

sebenarnya ubat demam panas adalah banyakkan berehat..jangan berselimut..tapi biasa la..dah jadi ibu ibu ni kan..banyak tanggungjawabnya..memang susah nak berehat..saya cuma makan vitamin c je kalau demam..melainkan kalau sakit kepala sampai guling2 baru saya kunyah sebiji panadol lepas tu minum air bergelen..

nur said...

salam perkenalan,
Ooo gitu ek, tak leh makan isi kelapa kalau nak buat ubat? saya pun baru tahu, tq for sharing :)

ShimaSalleh said...

Rai: Entah la shima pun ikut aje petua org lama hihi.. Air badak shima tak suka minum, xtau nape hihi.. Minu air masak byk2.. Stok vitamin C pun xde hihihi

Nur: Salam perkenalan..
Insyaallah kita kongsi kan apa yg kita dpt :)

Yaya Azura aka Naz Azra said...

tangga dan anak tak dapat dipisahkan..dah serupa alat mainan pulak bg diorang..
eno tu tak silap yaya yg kaler oren utk hadam..yg kaler biru pun ada jugak kan?

ShimaSalleh said...

Ya betol Yaya, mmg xleh pisah tangga ni ngan budak2.. Klu la tangga tu leh dicabut ekekeke.. Tp abg aQiL dlu tak main tangga tau, hihi..
Eno tu kaler hijau.. :))

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.