NUFFNANG

Tuesday, June 19, 2012

Kalau korang kasi tak...?


Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh
Free Clock

Rasa nak post tajuk yg berkaitan gak lepas baca blog abg Ben..
Apa pendapat ibubapa bila anak2 yg masih kecil, bila bwk gi mana2 ada aje la cuit sana, cuit sini, mintak cium, mintak dukong, Maklomlah org tgh comel kan.. Cer kalo dak yg dah besar, dah sek men tu agak2 ada tak yg sibuk nak cuit2? Itu tak termasuk yg dok bercintun sana sini ehh.. tak baik tau, bukan mahram..

Kisahnya disini, daku tak kisah sgt.. Pakai instinct je (cewah!).. Tp mmg betul org2 sekarang lain dari yg lain. Rambut sama hitam, hati lain2 kan.. Apa pun kita tetap kena berjaga2 dan berwaspada.

Anak2 daku pulak mcm mana? Ha, kedua2 nya berbeza walau jantina, acuan yg sama..

Abg aQiL masa dlm hr agak susah sedikit nk jaga.. Bila dh umur >6bln atau dah kenal org.. Dia mmg jenis tak kisah. Siapa yg pegang dia, setitik air mata pun tak keluar. Senyap aje orgnya. Janji didukung! Bawak la pi umah jiran lama2 pun takpe, dia tak cari mak dia.. Bila dah besar lagi2 la dia tak takut. Omak ni ha yg dia bikin takut. Jiran2 hulur tgn "jom2 naik motor" Wah! dgn laju nya dia meluru tak toleh kiri kanan dah.. Jiran chinese yg 1st time ajak dia naik motor pun, dia dok hulur tgn... Nak naik! huh! Dah omak dh bising2 nih.. "Dah.. dah.. tak payah naik, Ma nak masuk dlm ni. Ma kunci pintu nanti" Itu je la modal daku... Huhuhu
Cehh modal motor aje. Lagi satu klu ada budak2 yg baya2 dia @ lebih tua dr dia (masih sek.rendah).. Ya dia suka main sbb ada kwn, tp bila org tu dh nk balik ikut parents dia, haa... abg aQiL ni punnnn nak ikut juga tau! Grrr! Mmg dia kejar mana org tu pegi dia ikut aje.. So terpaksala omak dgn dukung adik afiQ ni dok kejar dia yg tak sudah2 tu huhuhu... Kesahnya... Takut tak? Kesimpulan... klu kat rumah ni ptg2 kul 6 br bawa dia keluar depan umah.. Kdg2 xpun. Terperap je dlm umah ni...

Adik afiQ pulak sejak kenal org mmg la dia tamoooooooo ngan org lain. Org br nk dukong dia dah 'nyanyi' dulu. So org lain jd tension nk pegang dia ahaks! Klu time angin dia ok, dia tak nanges itu pun sekejap je bertahan.. Ingat lagi masa ayah operate bln lps. Ada chinese woman ni mintak dukong afiQ dan dia terus bawa ke blkg wad, tmpt bapak dia dirawat... Eh eh suka2 aje nk bawak lari kan... Bila kat kedai mkn pun sama. Yg dukung bebudak yg jaga kedai tu la. Agak xde customer dia pun volunteer nk dukung baby.. "Takpe kak biar saya pegang, senang akak nak makan"... Ish ish... dah 10bln aku pegang dak tu sambil mkn, tak susah pun hohoho.. Last2 afiQ nangis nk kat mak dia Hoyeah! hikhik..
Kalau jiran nak pinjam afiQ mmg xleh lama.. smpi dia ckp "tamo la kwn afiq. Gembeng aje!" hahahaha

Klu baby girl sure ada brg2 kemas tu, lagi la kena hati2. Kena ragut kesian baby luka sana sini kan.. Apa pun mmg kena hati2 dan berwaspada okeh..

Korang ada pengalaman n pendapat tak?



Okies
Wassalam






1 comment:

Rai said...

husband saya pun sangat risau nak bagi orang pegang anak dia.. even akak saya nak bawak anak kami jalan2 pun macam2 pesanan dia.. bawak pegi lama sikit banyak la soalannya..

saya jenis tak berapa kisah..tapi anak2 saya tak mudah nak dengan orang..so ada le alasan taknak bagi orang dukung kan..

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.