NUFFNANG

Saturday, June 9, 2012

10 bulan.. Macam mimpi


Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh

Alhamdulillah hari ni cukup la adik afiQ berusia 10bulan. Dan paling bersyukur sangat selama itu juga lah daku berjaya memberi susu ibu padanya. Kira ni balas balik sebab abg aQiL hanya 2bln menyusu penuh, lepas tu campur ngan susu formula.. Mental kena kuat la nak nyusukan anak ni kan.. Mmg ku akui masa ank sulung tu mmg teramat stressssssss, semua tak kena akibatnya susu pun kurang. Syukur anak ke2 mmg jaga emosi nih. Agak2 kalau stress cepat2 la susu kan anak... Damai masa tu sambil tenung mata dia kelip2 tu :))

Dan yg paling dinanti... dan juga akan buat mak jerit nanti haaa.....
Adik afiQ dah ada gigi :D
Sama macam aqil. Keluar tang bawah dulu. Dua batang sekaligus..
Haruslah show off kejap kannnn 

 Kena geletek baru bleh snap pic dia...

 Gagagaga nampak dok?
Cakkkk!

"Ma.. atap(tangkap) gigi aCiL Ma"
Yelahh.. :)
Dia pun nak jugak mana boleh adik aje hihihi

Afiq pun dah membebel dengan lebih gigih lagi. Masih nanges2 bila tak nampak omak eh depan mata dia. Nangehh gak bila org lain dukung dia hatta jiran sebelah.. Kalau berjalan sambil pegang kerusi (memapah) mmg laju ya amat. Tp bila omak tatihkan dia kaki masih bersilang, simpang-siur jadinya hahaha.. Jangan tak tau dia sangat ANTI dgn babycoat dia tuh. Akan nangis berlagu senandung sambil duduk bersimpuh depan pintu bilik air bila omak xde (ish tau aje dia mak ada kat toilet huhuhuuu)
Adoiii ragam anak. Comellll sgt kan hikhik. Sangat manja nih.. Dalam hati masih berkira2 utk beri dia susu thru sipcup aje sebab dia mmg tolak botol susu! Hermmmmm berkira-kira....
Smlm singgah pasar malam nk beli selipar abg aQil tp sbb dia dh syok main lori tanker yg baru ayah beli tu.. Tak pandang dah selipar walau gambar boboiboy huhu (cepat je pjg kaki dak nih).. Selipar adik? hemmm dh pandai jln la baru cari ekk.. Ada penjual es blended bubble tegur mata afiQ cantik :D yg sblm tu dia tanya afiq ni perempuan ke lelaki.. hihi senyum la omak ehh..

WOOOOweeeeeeeee... minat terbaru dia ++ gigit tangga mengasah gigi adoiii


Okies! Terima kasih sudi singgah membaca :)))
Wassalam


7 comments:

NzA said...

Syukur alhamdulillah afiq mampu menyusu badan...anak2 akak cuma mampu menyusu selama 2 bln je krn akak alami masalah nk menyusu.

Comelnya afiq brsenam......

syawalsimpsons said...

so sweet..ngah buat yoga ke tu si adik...

eB said...

hik3... geget tangga? comei ;p

Yaya Azura aka Naz Azra said...

dua lelaki..abg ada jeles tak dengan adik?
kalau stress mmg boleh mengganggu penghasilan susu..

*shima.boleh je nak share di FB

Rai said...

jangan dia asah gigi masa menyusu sudah kan..

alhamdulillah..kegagalan masa lalu dijadikan panduan dan cabaran untuk berjaya sekarang..good luck..

saya pun baru je menghabiskan tempoh bf 2 tahun si anak dara sorang..

Marya Yusof said...

As salam Shima,

Wah, syabas! Sebab berjaya susukan adik without failed! Cayalah :)))

Ayok Shima tajam nampaknye giginya tu... tp demi anak sanggup korban kan :))

Hubby dah sihat ke?

ShimaSalleh said...

Kak NZA: Syukur.. Rasa best je hihi

Ibu syawal: Yoga eh hihi..

eB: Iye geget tangga sambil munyik2 lagi krekk krekkk

Yaya: Abg buli adik jugak hukhuk.. Tp skrg adik dh pandai marah tau hihi

Rai: Alhamdulillah awak berjaya. Bulehh la tambah kuota lagi tu hikhik

Kak Mar: TQ!!! *jwb kat komen kak Mar* ;p

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.