NUFFNANG

Tuesday, June 26, 2012

Pemakanan berbulan2 sebelum mengandung mampu mencegah




Free Clock













Sedikit ilmu untuk mereka yang mempunyai keturunan yang ada cancer, kencing manis, eczema, asthma, SLA Lupus, psiorisis, RA (apa sahaja immune disorder)

Bagaimana pemakanan anda berbulan-bulan SEBELUM anda mengandung mampu merubah DNA yang membawa penyakit2 ini pada anak anda

Jika anda mahu menukar genetik predisposal kepada faktor-faktor tertentu seperti kanser, penyakit penyakit auto imun, mental dan diabetes, ia mungkin melalui perubahan dalam ekspresi gen atau fenotip selular yang disebabkan oleh mekanisme selain daripada perubahan dalam DNA yang mendasari

Mekanisme epigenetik melalui pembangunan, alam sekitar bahan kimia, dadah / farmaseutikal, penuaan dan diet. Dengan secara drastik akan merubah semua ini. DNA methalated di lokasi tertentu dalam gen, histones yang dibalut di sekeliling gen, ia senyap, ia akan menetang (maka gene yang ada penyakit2 ini tidak dapat imprint pada DNA)

Kurang methalation, pembalutan pada DNA kurang, DNA adalah disediakan untuk transkripsi di atas, ia disalin, ia bergantung kepada methalation dan methalation bergantung pada pengoksidaan. (seperti yang anda lihat dari foto ini, faktor epigenetics disalin ke atas DNA dan hasilnya ialah kanak-kanak yang akan berkecenderungan kepada penyakit-penyakit tersebut)

Setelah anda tahu apa yang perlu anda lakukan?
1. Tukar diet anda. Educate diri dan ketahui makanan yang tinggi dalam anti-oksidan
2. Mengurangkan penggunaan ubat-ubatan sintetik
3. Mengurangkan pendedahkan kepada pencemaran alam sekitar dan bahan kimia (GMOs, ketoksikan kimia dalam tanah dan sebagainya)
4. Mengandung dalam umur yang sesuai

Mencegah ekzema atau asma atau psoriasis atau kencing manis atau kanser tidak mustahil sebenarnya. Ia hanya mengambil usaha yang lebih sedikit. Ia bermula sebelum anda mengandung. Berfikir tentang hal itu (bagi yang masih belum terlambat anda nasib baik)

Perkongsian group daku di FB :)))

4 comments:

Rai said...

betul! setuju sangat..tapi ramai ingat nak makan sihat masa mengandung je..ingat yang pemakanan sebelum mengandung tu takde kaitan dengan baby tu..

fieda said...

sebelum pun penting gak kan..

NzA said...

tip yg amat brguna kpd pengidap pnyakit keturunan yg ingin lahirkan zuriat yg sihat...

IntaNBerliaN said...

ooo boleh tukar upenya.. br tau... emmm so, utk sape2 yg ada keturunan tu mmg patut patut sgt lakukannya.. :-)

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.