NUFFNANG

Monday, June 25, 2012

Lempeng Pisang




Free Clock

Dah makan tengah hari semua? Hari ni daku makan lauk simple sajok. Sambal tumis, ulam timun & tomato, ikan kurau goreng hihi.. Ikan memahal digoreng aje kannn.. Jadilah. Nak perabihkan lauk. Ikan kuaru ni yg sedapnya masak lemak cili api. Hari tu dah buat. So kali ni gareng ajelah.

Sebenarnya nak share bfast kekanak riang kat rumah ni. Daku buat lempeng pisang.
Bahan2: 2bj pisang yg cumil (dilenyek), 1/2sd/teh unsalted butter, 1/2biji telur gredA, 1sd/B tepung attar. Campur semua bahan dan masak atas non-stick pan~siap!

Tp biasalah daku mengotter kan. Pisang pakai Cavendish @ pisang montel. Rupa ala2 pisang berangan tp montel sikit. Rasa lain dr berangan. Sedap lagi berangan, kata tekak omak nih ;p. Kenapa unsalted butter? Sebab nak kasi adik afiq mamam la. Guna yg xde garam. Tepung attar xde, Ku guna je tepung gandum. Ha layann.. Pisang biasalah lebih sbb tukang masak pong nak makan hihii.. Gula tak perlu letak dah. Dah manis pun pisang tuh. Pisang lebih dan tepung kurang. Buat secara cinonet aje senang adik afiq ngap.

Apa punya plating da... lalalala
Tangan kejung

Sedapp ekk abg aqil  ^__^

Tp adik afiq kurennnng sikit nk makan. So tgh hari baru suap dia mkn bubur kesukaan. Bubur bayam+ikan+cheese sikit huh! La ni dah tido zzZZ..

Apa ni?
Lama dah tak buat kek cekelat along kg nih..
Bahan2 dah ada. Cadang nak buat hari sabtu sbb jenjiran ado ajo kat rumah. Tp mereka2 lak yg memberi kat kami. So.... Minggu ni la harus buat :))) Insyaallah


Okies!
Wassalam...

4 comments:

Yaya Azura aka Naz Azra said...

lempeng pisang mmg sedap kan.cekodok pisang pun..anak yaya kalau bab pisang2 nie suka sangat la..

wan nurul hezrina said...

sedapnya..plating tuh kalau masuk masterchef confirm tersingkir minggu pertama.hahaha

ShimaSalleh said...

Yaya Azura: Hah! ptg ni sambung buat pisang goreng pulak hihi.. Laju je aqil makan hihi

Wan: Hah! mmg kompem la you're Out! kehkehkeh

IntaNBerliaN said...

lempeng pisang tu sedap tu.. tiba2 tingat lempeng yg opah saya selalu buat.. sedap :-)

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.