NUFFNANG

Saturday, June 16, 2012

Milkbooster baru! ibu2 menyusu~


Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh

Free Clock

Resepi spesel untuk ibu2 yang menyusukan bayi..
Ramai dah cuba terutama yg join group Kump. ibu2 menyusu di FB
Daku pun nak share gak dalam blog ni


 Bahan2:
Segelas susu segar - Ku guna susu tepung je sbb nak minum panas2
7biji badam (disangai)
21biji kismis
1biji kurma

Cara2:
Blend kesemuanya
 Selawat 
Ya Matin 21x

 Ini hasilnya.. Lemak betul
Daku dh minum 2x. Makesure semuanya hancur tau. Sebab daku yg tgh batuk ni minum ada tersedak-sedak juga la.. Last2 tapis gak

Satu lagi versi juga dr FB


250ml Susu Dutch Lady Full Cream (saya sejukkan dulu :P)
3 biji Kurma buang biji 

7 biji kismis kuning @ hitam
3 biji badam kosong yg dah di goreng tanpa minyak ( sangai)

Blend semua
* sukatan kt atas terpulang nak letak byk mana pun xpe sbb sukatan ini utk secawan, klu nak tambah apa2 lg pun boleh yg penting rasa mesti balance baru sedap!
 — with Kunyo Minayuki.



Cuba minum selama seminggu secara konsisten utk melihat hasilnya ya. Daku tgh batuk ni idok la minum. Itu la baru 2x try.. Tp susu mmg daku tak tinggal. Mmg minum 2gelas sehari kdg2 3x =p hihi


 Hah! aiyokK
Dak comey ni tgh buat apa....
Tengah menunggeng hikhik
CakKk!

*skrg dah tau marah tau, nak2 bila omak eh ambil sesuatu dr tgn dia. Cth mcm kertas ke, roti peanut butter yg dia rampas dr abg dia ke, segala benda tah haper2 yg dia jumpa... Hisyyyy itu semua klu tak diambil alamat masuk ke mulut la jwbnya.. Roti abg adik xleh mkn ekk ada kacang! Nehi!*


Okies,
Wassalam...

5 comments:

Rai said...

dulu saya buat susu+kurma je.. tu pun memang dah cukup super.. tapi kalau letak kekacang mcm badam tu memang tambah lagi la..lemak2 kan..

Eliss Mie said...

terliur pulak nengok air tu. sesuai jugak ni utk ibu hamil :)

ShimaSalleh said...

Rai & Eliss Mie

Insyaallah sedap ni. Mmg lemak2 gitu! Masa blend tu , biar sampai berbuih ye.. lupa pulak tambah hihihi...

Nti try la ye :D

Rai said...

Shima,
kalau try ni mesti boleh tambah berat kan..sesuai utk minum masa ramadhan nanti..

syawalsimpsons said...

kire menjadi la erk....mmm..nnt nak try jugak la

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.