NUFFNANG

Tuesday, October 9, 2012

TanjungEmas, Muar

Hari tu sibuk ikut segmen Ayu kan.. La ni nak tepek gambo tempat beristirehat, cuci-cuci mata, joging, makan.. segalanya boleh. Ala2 macam Taman Tasik Titiwangsa la.. Tp yg kat Muar ni, Tanjung Emas.. Ada banyak emas ke? Daku pun tak tahu ;p Lokasi tepi laut..
Kebetulan hari Jumaat en.Ayah pulang awal, lepas zohor bekejar ke bank bayor apa yang patut. Lepas tu en.Ayah bagi signal, nak gi memana tak? Daku pun apo laie.. gi tanjung je lar bawak anak2 main kat playground yg mmg banyakkkkkkk sgt! Toksah rebut2 dah! hihihiiii... en.Ayah pun settt aje. 

 Sebelum tu lokasi wajib, kasi anak2 tengok monyet, beruk pun ado! Kang tak tahu lak macam mana ghuper monyet ;p hikhik. Memang byk kat sini. Jinak jugak. Tapi AWAS, nak kasi mkn tu kasi satu2.. Kalau pegang satu plastik memang dia 'ragut' la dr tangan kita, berebut2 dengan kwn dia nanti dah jadi gaduh pulok kan =P..
Almaklum.. hp pun cikai je. Daku pun dok terperap dalam kereta tamo keluar. Hasil tangkapan gambar pun ala-ala kejauhan aje kan... Sayup-sayup je..

 Ni memang tak kasi org tengok nih hahaha... cuba carik kat mana beruk tu duduk?
Jumpa tak agak-agaknya?
Saje suruh korang eksersize mata hikhik...

 Tempat yg dah jadi kegemaran abg Aqil.. Gelongsor jerr.. Dulu takut nak gi playground tau. Tak excited pun mcm kanak2 lain, cayo tak? Mok jadi pelik sattt... hihii
Sesambil tu belajar, "Ma ni jirapah! Ma, ni tiger, badak, ikan jerwong" hikhik sempat lagi kan
Nanti nak cerita perkara baru yg abg Aqil tahu dan bila dia menggunakannya... :))) next posting okeh!
Insyaallah!

 Adik pulak baru je celik mata.. Ketiduran dlm kereta sebelum sampai (tak dpt tgok monyet tadi)
Masih blurrr nih. Dok tengok abg aje apa yang abg buat :)
Lepas tu dah segar sikit, mok ajar dia main gelongsor. Hamboih kemain gelak terkekek-kekek.. Suka sangat! Time abg dia turun slide pun adik yg ketawa! hehehe.. Daku letak je atas slide mcm gambar tu. Lepas tu dia gerak vontot dia ke depan dan Yeay! berjaya slide sendiri.. Mok jaga je kot2 la dia terlepas terus ke tanah hikhik.. memang berani sungguh dak kecik nih! Jalan blom lagi nih! aiyayaya..
Itu belum dia dah pandai panjat kerusi ruang tamu. Turun pun dah pandai, kaki dulu.. bukan kepala dulu haaa kikikik...

 Memujuk abg Aqil tengok ketapi.. Kepala ketapi jerrr..
Dia dulu jalan...

 "Jangan sentuh" hihi
Haaa tak sentuh yg mana tuh?
Yg pasti totap jugak nak vandalisme kan!!
Tgn tu kalau dok dendiam aje tak boleh ek?

 Ni pun dah ada contengan jugak..
"Dia kata jgn sentuh, tapi conteng boleh" kata en.Ayah! Aiyooo loyar burok
(ada contengan liquid paper kat situ, kotttt)

 sengettt... tangkap sendiri dehhh

Air pancut yang... senang kata xde org yg bersihkan.
Ikan memang tiada dalam tuh...
Cuba cari mana abg aqil? hihihihi

Lepas tu pi makan, jalan2, tengok pakcik cari umpun-umpun, lepas tu sambung main slide lagikk hihihi
Dah penat balik... singgah plak pasar malam :))

7 comments:

NzA said...

DULU KALAU WEEKEND KT SINI LA DESTINASI WAJIB FAROUK N NAURAH TTP LENI KALAU AYAH PARKING KT SINI SEMUA XMO TURUN....HEHEHE....

eB said...

uishhh kalo bab meragut tuh mmg takut kan? hu3
tapi terbaek la... cantek tmptnyer :)

Rai Ourkizuna said...

antara tempat yang tak pernah sampai lagi walau pun orang johor.. malu je..hehehe..

Ema Blog said...

cantik tempatnya...

Marya Yusof said...

As salam Shima,

Kenapa ek tmpt2 gini takde org jaga...sayang kan... tgk dlm gambar cantik je... walaupun xnampak walaupun dah exercise byk kali mata ni cari beruk/monyet tu...hehehe...

Seronoknye...kalau kitorang mcm nilah jugak xtvt masa kat Msia dulu hujung minggu! Taktau nak buat apa...pergi lake garden pun okeh! :))

IntaNBerliaN said...

alisha pun sama.. kalau g tmn permainan meti gelongsor yg dia cari dulu.. hihi

wan nurul hezrina said...

Macam besh jer..chemot aku rindu lh kt ko..rasanya cmnk g jem jalan umah ko jer.rya aji ko ada tak.

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.