NUFFNANG

Monday, October 22, 2012

Sticker .. Perkembangan aQiL

Puas daku mencari sticker bintang-bintang nak kasi sapport abg aqil gi toilet dgn jayanya.. Tapi tak ketemu.. Last2 amik je sticker kereta nih! Skrg waktu siang mmg free diaper la abg aqil nih.. Kalau dia tido ptg daku alas toto kecil dia dgn plastik kehkehkeh.. Zaman daku kecik2 dulu gitu la mak buat kannn... Kalau tak kuyuppppp! Memalam nak tido baru pakaikan diaper.. Nak set jam tgh2 malam dan kejut abg aqil gi toilet????? Harus la ku pikir byk kali nih.. Siang hari dikejut pun nangis, ngamuk mcm nak rakkk! Haduiiii!
Tapi mem'biyak' tetap nak dlm diaper! Haiyooooo... Nanti balik KL umah mak nak cari jamban duduk utk dia hikhik. Maklumlah rumah ku cangkung punyerrrr ;p

Mungkinkah abg aqil terbantut gesanya nak membuang ayor besor gara2 takut dgn lubang J tu?
hihihiiii.. 


Sticker yg menambat hati abg aqil... Dah tampal satu nak lagi tiga!! 
Grrrr!
Geget karang!

Okeh nak tambah lagi cerita... Sejak abg aqil ni dah banyak dan riuh cakapnya.. Kadangkala rasa malas nak layan cakap dia tu lebih lagi daku yg duduk 24jam ngan dia kat rumah hikhik.. Kadangkala seronok bila dia cakap sesuatu yg meggelikan hati kita dan buatku tersenyum, ketawa :D.. Contoh: ikan jerung @ ikan Jerwoong (bahasa aqil). Tgok National Geographic semua dia kata ikan jerung. Kita cakap salah, ikan Paus, dia marah kita balik huhuhu.. Iye kan ajelah nak...
 Satu hari tu pulak en.Ayah tgh sibuk siang siput sedut nak masak sambal.. Aqil dtg dan tengok.. Ayah ini apa? .. Ini siput .. Siput? .. Macam Gary lah ayah ... Daku? Kelakar weiiii. Siap ikan kembung yg ku tgh siang pun dia kata ikan jerung jugak! Iye kan ajeee... Sodap tol mak ko makan ikan jerung! T__T hukhuk.. Utk pengetahuan Gary adalah hewan belaan spongebob tuh! Semua jenis sotong yg dia tgok kat tv dia kata Squidward! akakakaka... Kuat betul pengaruh tv dak nih! Pheeewwww! lap peluh didahi, penat gelak!
Lagi satu yg buat kami suamiisteri gelak bila abg aqil guna perkataan 'Pulak'.. Kdg2 dia dgr kita ckp, eh! jatuh pulak .. Alamak kena langgar pulak ... Dialog abg aqil macam nih ye ... Ayah, tengok! adik langgar lori aqil ngan basikal WAK!... Jatuh lagi WAK! sambil gelak2... Sangat kelakar dia sebut WAK tuh! golihati! Dan dia boleh cakap begitu pjg dgn ayahnya... Ayah, tengok ni lori bajak aqil wane biru wane kunin yang besar ni naik basikal... non-stop hikhik dgn slang pelat dia tuh kita yg dgr ni mmg rasa pjg betul ayat dia tuh.. Ntah berapa patah perkataan ntah kehkehkeh...
Adik afiQ? Dia dah kenal gambar kucing (kesukaannya), burung, dan lori... Semua org dia panggil BAHHHH!

Adehhhhh Adik jgn pilih lori mcm abg lah. Pilih mende lain pulak yer... Mentang2 ayah korang bawak lori, Mok ni je bawak keta kan kan kan ... Obses! Mak stress!


Besok cek-up AFIQ due to berat yg hanya atas pagar masa umur 1tahun... Macam mana nak gumuk dik oiii makan nasi 3kali! Biyaknya 5kali aiyooooo.... Adik blom minat nak mkn nasi sebutir2 tuh lagi.. masih nasi lembik, atau bubur..

5 comments:

syawalsimpsons said...

wahh aqil dah maju tu free diaper...

eB said...

np takut kat lubang J tuh?

Yaya Azura said...

susah jugak kan nak free diapers masa tidur..yaya pun tak nak menyusahkan diri jemur tilam bagai..malas..hihi..

Ema Blog said...

macam sama dgn anak ema si aqeel tu..nak buang air besar kena pakai pampers...siang dah free pampers..malam still lagi pakai

IntaNBerliaN said...

alisha ni, saya berpantang bg pakai pakai pampers sebb takut sy xdan nak bwk dia g tandas.. yela, sy ni jln pun terkepit2 tkut alisha smpat terkucil.. hihii.... tapi nanti dh bila sy dh xkepit2, blhla xpakai semula...

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.