NUFFNANG

Monday, October 8, 2012

Nama je SRTSM...

Nama aje surirumah tangga sepenuh masa, tapi bukan tiap masa ada masa nak ngajar anak. Apa orang kata, ajar anak waktu dia teruja! waktu dia betul2 nak tahu.. Haa... bila tu? Tunggu je dan tengok cara dia lain..
La ni salah satu cara daku buat. Daripada flash kad ni dok dia baling2 macam kapal terbang tu kan, daku tampal kat pintu dapur. Sambil kupas apa yang patut kat dapur sambil tu ajar hihi. Sambil sidai baju pun molehhh je ;p Flash kad ni sumbangan pakNgah dia. 2 kotak. Satu kotak simpan lek-lok dulu hahaha... Yg ni pun ado je yg hilang la, koyak la, terbuang la.. terrr ekkk hihihiii..

xhylophone, ribbon, piano, swan, abg aqil tak berapa nak tau.. asyik bertanya lagi..
Adik? Tukang tanggal! haih! Tu yg tampal tinggi sikit hihihiii...

 Ni mok beli utk abg aqil. Best juga buku ni , tulisan pun besar2..
Daku tak balut tau, daku selotep! kulit buku tu depan belakang hahahaha...
Kalau tak hancuqqqq! lebuqqq!

 Gambo Moon terkoyak suda.. Ada 3-4 muka surat yg daku tampal selotep. Sayang!
Anak koyak, mok tukang tampal..

Yang ni dah tertanggal dari kulit! aiyoooo..
Hah! selotep hitam terussss! 

Mana tak koyak... bila budak berdua ni berebut!

 Cehhh.. tu tak kasi can kat adik dia la tu..
Itu belum kira buku yg kulit tebal tuh! Jgn tak cayo buku macam tu lagi cepat lebur! Adik paling suka gigit buku tebal tu, sodap katanya hakhakhak.. Mok simpan je kat rak buku.. Lunyai dah!

 Hah dak kecik ni ada plan nak buat la tu... 
"Adik buat apa?"
Diammm....

 "Hah! adik makan apa tuh?"

Bila mok dia dah maghah, dia pun baling kat bawah meja. Itu pun selepas masuk dalam mulut la ;p
Kertas!
Adik nih pun kutip jugak mcm abg dulu, cuma adik memain dulu baru masuk mulut... Lepas tu tau kalau mok dia maghah! "hah! tamo makan! tamo masuk mulut!" hihihiiii...Mok acah-acah dia, pandai la dia buang sendiri huhuhuuu...
Tabiat baru adik afiq...makan sambil baring! Haiyoh! haiyoh! gewammmmmnya! Ingat macam nenen ke dik? sambil baring... ;p

Ada sesiapa yg boleh tolong hal INI


7 comments:

syawalsimpsons said...

memasing semangat nk belaja ok la tu

IntaNBerliaN said...

umah saya ni pun, dah penuh dinding.. macam2 tempek.. blm campur yg alisha conteng lagi.. dah jadi macam2 warna.. hihii

Yaya Azura said...

ingatkan apa SRTSM..suri rumah lagi penat kan?banyak kena buat..terutama bab anak2..dugaan sungguh!
yaya flash card buat sendiri..bila beli kek kotak yaya simpan..kertas keras tuuu..sayanggg..hahha..bila dah siap tulis baru yaya salotape putih yang lebar tu belakang depan..

♥ ROS ♥ said...

Bagus2.. Harap kekal sampai ke besar :)

Eliss Mie said...

rajin jugak nak mengajar yr.saya kadang2 jer, malas :p kekekeke

Rai Ourkizuna said...

siapa kata suri rumah banyak masa free..? hahaha..

Ema Blog said...

napelah anak laki saya tu kalau minta baca buku tak nak...susah sangat nak ajar dia..hehee

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.