NUFFNANG

Saturday, October 13, 2012

Tak sah kalau tak bertanda...?

Biasalah budak2 tengah naik, tengah nak membesar, dalam proses nak belajar kenal apa yang ada depan mata dia... Lebam, parut, calar-balar usah dikira.. Tp yg serius tuh sila ambil kira ye.. 
Ni la salah satunya.. Apa ke nama lagu tu ekkk....?

"Tukul takal depan pintu
Budak nakal bijak memang begitu"

Apa yang dak kecik ni buat? Disebabkan adik afiq ni masih belum lagi nak jalan sendiri, kadangkala mok ayoh masuk gak dia dlm walker... Dalam dok main2 dengan abgnya, dia nak mencapai pampes abg aqil yg dia buat main kat lantai... Tau la tgn tu agak tidak sampai... tonggeng2 terus la terbalik! ha saper yg kelam-kabut?

Pipi dah merah kena cium 

Baru lepas nanges..
Bukan kena cium lantai, tp terjatuh atas mainan kucing dia tuh..

Selepas beberapa ketika dlm 10-15minit
Hah tgok la abes calar, lebam.. Letak ais tapi dia nanges balik...
Sejuppp ! la mak..

Nak pujuk dia, ajak pi tengok kucing kat belakang rumah... Diam lah dia :D

The next day... ewah omputih plak yerr..
Calar lagik.. lebam dah hilang letak minyak Jerslin

Kalau jatuh dr sini lagi mok haru!
Kerusi ruang tamu. Kerjanya naik turun, naik turun...
Itu belum dia memanjat babycoat nasib mok dah bukak!
Ajar sekali je panjat... wah!wah! terus laju je dia... o.O

5 comments:

wan nurul hezrina said...

Ko pun guna minyak jerslin?akupun guna.huhu..alahai siannyer afiq.takper budak lasak bagus

Yaya Azura said...

ololo..kesiannya
minyak jerslin mmg best kan..
kalau selsema suka sapu kat hidung..

Eliss Mie said...

dia tengah melasak yer skang. kena hati2 laa kalau ada barang2yg bahaya2 tu kan. sedih dengar kisah budak dihempap tv.

IntaNBerliaN said...

Ya Allah... siannya..... hbs calar muka yer...

*tinggi saya lbh kurg shima je kot.. 162 or 163... area tu la... xpati sgt... hihii

eB said...

sm la kiter, aed bunger kaki dh mcm tiang jamban tau. tuh blom part2 len lagi. hu3

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.