NUFFNANG

Thursday, October 11, 2012

Sambung Kesahh...

Anak2 dah tido.. Mehhh sambung kesah gambo tadi.
Alkisah, minggu lepas en.Ayah kata nak beli tempat bakar @ bbq kan. Tp agak mahal. Tup2 beberapa hari kemudian en.Ayah balik keje sambil bawak mende bawah ni hihi. Siap arang lagi! Owh! siap ikan! Sebab jam tu beli jam tu jugak nak pakai! wahahaha... Beli kat kedai lain, beza harga seploh hengget ko!
Plus en.Ayah seorang yg pandai tawar-menawar.. mulut macam madu!Manisssss...

 Semua Ayah buat sendiri. Mok dan anak2 tolon tengok dan tolon kacau ;p

 Ikan keli.. Pun disiang sendiri oleh en.Ayah! Semangat! Semangat!

 Hahahahsapppp! ;p

 Waduh! Raya haji ni bleh la daku mem'BBQ' kan.. Ada sape2 tahu resepi nak perap BBQ yg enak lagi mengancam? Meh la kongsi! Daku 1st time ni nak memerap BBQ :D

Tutop hidung... Banyak asap la Ma...
Si tukang kipas kepada diri sendiri

 Bakar kat sini je ekk
Bahagian paling blkg rumah @ tempat sidai baju kalau hujan, merangkap stor..
hakhakahk @-@
Ramai betul tukang 'sibuk' termasuk pengambil gambar nih..
en.Ayah geleng kepala je, malas nak layan bini dia nih ;p
(itu pun nak amik gambar ke?)

. Wokehh dah siap! Ado pulak sekor tanggal kepala hihihi...
 Tapi tidaklah secantik ikan salai yg dibeli ditepi jalan kan
Apa yg jadik lepas nih? Ikan dah selamat ku masak lemak cili hapi! Makan pulak dengan bendi celur cicah sambal belacan.. sodap tuh kan!!
en.Ayah ni terkenang ikan keli salai yg diberi sahabatnya masa dia xcdent tempoh hari.
Sahabat beli di Melaka. Terkenang2 yerr...

Ops! Lagi satu nak minta pendapat.. Apa beza ELECTRIK OVEN dengan MICROWAVE OVEN?
Yg mana berbaloi dibeli, gunapakai? Sementara en.Ayah masih buka tawaran untuk beli pembakar ni yg ku tunggu 5tahun lamanya...So nak minta pendapat kawan2.. Maklomlah mmg tak arif sgt dengan gajet dapur yg satu nih kikikik.. Yg chef Sherson Liam pakai tu mahaiiii ya amat... Tp dok pandang2 jugak kan! hihihihi
Nak beli yg sekali dgn dapur gas tuh, xde tempat pulak nak letak...

5 comments:

eB said...

eB kalo perap BBQ eB tumbuk bwg puteh, mskkan skali ngan lada itam, kicap, madu & sos tiram.... garam kalo nk msn skit... wallah... berkilat2... :)

IntaNBerliaN said...

sedapnya ikan keli.. MIL saya sellau bakar... :-)

pasal oven tu sy pun xpasti.. tapi kalau yg microwave tu, biasanya org just guna nak panas2kan je.. kalu tak silap...

kalau nak msk kek ke apa ke, guna yg bukan microwave tu... kalau xsilap sy lah, sbb y pun bknnya reti pun bab2 ni.. hihii

♥ ROS ♥ said...

Aduhai sedapnyer.. :) sib baik dlm pntang..haahah

ieda said...

salam kenal dikk
wahhh ikan keli bakar ..
hurmm x pernah buat layie nie
biasa suke grg aje ;)

kalau kat rumah akak , ada microwave aje .. kalau sekali ngan overn nie bagus juga kan .. cuma x pandailah nak pilih electrik @ microwave tuu

wan nurul hezrina said...

Mak suka ikan keli..akuan klu makan,memg ltk grmje pasti bkr..pergh sodap.ko beli mikrowavelh lg besh kot.

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.