NUFFNANG

Tuesday, September 25, 2012

Teganu kita...

Assalamualaikum semuo.. Lama Omak tak bersiaran, tak berhupdate, tak berceloteh... Tengah kumpul cerita.. eh ado ko? hihihihi... Dok melayan anak2 la dulu dengan penuh kasih sayang. Kalau omak eh dah ngadap pc nih jawabnya anak2 main sendiri tak de kawan gurau2 hihihi.. cehhh ibu mithali la kunon nih.. kuikuikui..

Baru-baru ni.. Jumaat lepas kami sekeluarga bertolak ke Terengganu bertempat di Kerteh. Ke rumah akak ipar ku sempena majlis menyambut menantu.. Majlis perempuan di Penerok,Pontian sebulan yg lepas daku tak dapat nak join sebab adik Afiq tak sihat + en.Ayah pun dah kerja.. Jadi yg jauh nun ni haruslah kami pergi kan kan.. Tp bila pikir2 balik perjalanan tu idok la jauh sgt.. Lepas Kemaman aje. En.Ayah pun bawak slow 80/90 je.. Enjoy the journey.. 3-4x gak berhenti hihihi.. Abg Aqil yg bangun awal tak tido2.. Last2 dah masuk highway LPT baru dia terbongkang selepas puas mok pujuk dia suh tido.. Adik Afiq pulak? Demam untuk kali ke2 belom berapa sihat lagi. Masa dlm perjalanan tu berdoa juga biar adik berfeluh-feluh, biar baik cepat...Riso la kan dah masuk 8 hari tak baik2 lagi demamnya.. Pakej lagi batuk, selesema.. Jerebu kan!

 Abg aqil makan apa?
Posing jap sementara Ayah pi cek angin tayar kereta..

Entah motif apa tangkap gambar nih?
Dah sampai kemaman masa ni...
Tiba2 nampak signboard tulis 'kedai makan sahaja' 

Adik Afiq terlepek..
Keletihan dan kepanasan matahari..

Kami bertolak pukul 10pg.. sempat pi cuci kereta yg masa raya pun tak sempat pi cuci wakakaka.. Sampai rumah akak dlm kul 5ptg.. Keadaan adik afiq agak ok sedikit. Dapat mandi ptg tuh ok dah. Cuma batuk dan selesema tuh ada lagi. Sepupu2nya pun semua demam, batuk, selesema gak huhuhu... Alhamdulillah afiq pun dah sihat :)) Dah boleh tengok senyuman dia, gelak ketawa dia.. Rindu! masa sakit diam seribu bahasa. Yg tahu cuma menangis.. Yg kelakar tuh, bila kita angkat dia suruh tatih berjalan, sanggup dia tahan, angkat dua2 kaki dia tamo jalan dan beratkan badan ekekeke...Bertuah punya anak kan....
Nanti daku share gambo lain ehh... Nampak macam gigi atas depan adik Afiq jarang sikit tau hihihi

4 comments:

syawalsimpsons said...

alahai ciannyer muka tak sihat si tecik tu

Rai Ourkizuna said...

kesian budak tak sihat..moga cepat sembuh ya.. rasa kurang seronok nak berjalan sakan bila ada yg tak sihat kan..

♥ ROS ♥ said...

Wah mumy keje berjalan jer, cian anak keletihan... Moga cpt sehat tau :)

Yaya Azura aka Naz Azra said...

wah..dtg terengganu..negeri kita..hhi..

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.