NUFFNANG

Tuesday, September 11, 2012

Puncanya b*b*!!!

Tuberculosis, Brucellosis suis, toxoplasma gondii
APAKAH???
Nama diatas mewakili jenis-jenis cacing, kuman dan bakteria.
Penghuni yg hidup subur dalam haiwan bernama KHINZIR atau lebih mesra dipanggil BABI.
Banyak lagi nama-nama yg belum disebut & dikenal pasti tau!
Virus Influenza
- Meragut lebih 20juta manusia seluruh dunia pada tahun 1918
- Virus berpunca drpd kuman yg datang drpd khinzir
Wabak Asian Flu
- Menyerang Hongkong pada tahun 1957
- Meragut lebih 2juta nyawa
- Punca juga drpd khinzir
Penyakit Trichinusis
- Berpunca drpd cacing yg hidup dalam tubuh khinzir
- Oleh kerana tiada penawar, Amerika pernah mengeluarkan amaran tentang bahaya makan daging b*b* kerana mahu mengurangkan risiko jangkitan.
Laporan Virology 1997; Kerongkong b*b* mengandungi sel-sel tertentu yg mampu mengubah kuman dan virus menjadi berbahaya kepada manusia. B*b* adalah tenpat pelbagai kuman dikumpulkan lalu diubah menjadi bentuk berbahaya dalam istilah lain disebut 'mixing vessel'.
Virus drpd haiwan yg biasanya tidak menjangkiti manusia akan bertukar berbahaya apabila bercampur dengan sel dalam b*b*
Seorg tabib zaman dinasti Tang pernah menulis... daging b*b* meransang penyakit lama, menyebabkan kemandulan, sesak nafas dan sakit tulang.
Tiada kuman atau virus yg lahir drpd haiwan INI tidak berbahay kepada manusia.
Firman ALLAH; "Sesungguhnya Allah hanya mengharamkan kepada kamu memakan bangkai, darah dan daging babi dan binatang-binatang yang disembelih tidak kerana Allah maka sesiapa terpaksa (memakannya kerana darurat) sedang ia tidak mengingininya dan tidak pula melampaui batas (pada kadar benda yg dimakan itu), maka tidaklah ia berdosa. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani."
(Al-Baqarah:173)
Sekurang-kurangnya kita jelas dari segi saintifik mengapa ia dikatakan HARAM dan berbahaya. Allah hanya berfirman, dan kebenaran-Nya itu sudah terbukti, malah yang membuktikan itu juga kalangan bukan orang Islam....
Gambar: sumber google
Petikan: sumber MASTIKA sept2012

Super Hero kunon!


3 comments:

are_lin@yu said...

uishh bahaya nya..sblm ni ayu tak prnh tau pn..huhu

IntaNBerliaN said...

sbb tu lah kita diharamkan makan binatang tu kan...

Marya Yusof said...

As salam Shima,

Tapi bagi pemakan yg tegar...itulah yg sodap! uuuweeekkk....

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.