NUFFNANG

Thursday, September 13, 2012

Cerita adik

Adik Afiq pulak?Hari ni, gigi atas tu dah nampak lebih jelas dr gambar :)))
Suka makan! Apa kat tgn mok semua dia rampas hohoho... Masih tak suka botol susu ;p
Kalu dia leka main boleh je berdiri sendiri tanpa sedar... Kita tegur mula la dia gelabah ;p merangkak la semula.. Mok pimpin tgn dia suruh tatih kirim salam la dia nak tatih, angkat2 kaki, beratkan badan dengan maksud "Ma, sila dukung adik ye" Manja sangat nih. Anak mak, kata ayahnya... Abis dah abg Aqil jadi anak ayah khenn...
Sangat suka bermain dengan abg Aqil, tapi tahu la abg Aqil jenis suka main sendiri..

Suatu hari ayah balik kerja, abg Aqil tunjuk logo sayap yg ada dibaju ayah.. "Ayah, ayah, burung" kata abg Aqil... Adik dikaki ayah.. minta didukung... dah dukung terus dia tunjuk logo kat baju ayah tu jugok! "aaa..aaa.." kata dia hihihi... (nak jugak kan!) Apa yang abg buat, adik mesti nak ikut..Berebut mainan jgn cakap la.. kecoh rumah ni hihi.. Adik lebih kerap mengomel-omel, nampak org naik kereta je dia Ooop! angkat tangan hihi.. Dia tegur tuh. Suka babai ayah, walau ayah baru nak pakai seluar nak pi keje ;) Sama-sama sambut ayah balik keje depan pintu dengan abg Aqil yg dah jadi tukang buka pintu hahaha...Mok? dorang dulu ke depan dah...
Lagi satu kalau kita tgh gelak-gelak, adik Afiq yg tengah nyusu dengan mata kuyu nak tido tu, dia boleh bangun dan gelak sama "ahaa.. ahaa..." Lepas tu sambung nyusu balik aiyooo...
Memang anak no2 ni lasak sikit, berani! Dalam walker boleh nanges tetiba, rupanya kaki sebelah dah macam akrobatik dah hihihi kes nak memanjat la ni.. (abg aqil tak mcm tu pun dik)..

Adik & Abang

8 comments:

Eliss Mie said...

alahai, comelnya gigi. siaplah mama lepas ni :)

kakcik said...

Kalau tak ada mereka, mesti terasa sunyi kan? :)

NzA said...

tomeynya..mcm gigi rabbit.....

IntaNBerliaN said...

hihii mesati comel je si adik gelak dgn gigi nmpk gigi.. :-)

syawalsimpsons said...

ketara nampak gigi cumilll tu...sweetnyer

Rai Ourkizuna said...

uih..sama la bila sengih nampak gigi atas dengan abang aqil nya tu..

MamaEma said...

perkembangan yg baik untuk anak..

wan nurul hezrina said...

sofia dah berjalan sepenuhnya=)terkedek2 mcm itek

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.